Kako raširiti jedra ka svojoj životnoj svrsi i 'biti svoj' u novom vremenu koje dolazi?

Pročitah da je pjesma Evrovizije najgledaniji TV program u cijelom svijetu. Ove godine je pobjedila holandska pjesma, na ogromnu rado...


Pročitah da je pjesma Evrovizije najgledaniji TV program u cijelom svijetu. Ove godine je pobjedila holandska pjesma, na ogromnu radost Holanđana, jer im se to već 25 godina nije desilo.  Holanđani nisu uopšte nacionalno opterešeni, ali su ipak jako ponosni ako im se tako nešto desi. I kako je običaj, zemlja koja pobjedi je domaćin za slijedeću pjesmu Evrovizije. Sada su ovdje u Holandiji od maja bile diskusije u kome gradu treba to da se održi. Koji grad treba cijelom svijetu da predstavi Holandiju?  Kod Holanđana je slelekcija, u svakoj instituciji, pa tako i ovdje, kako kod nas kažu "ni po babi ni po stričevima", nego samo po zasluzi i kvalitetima. Tako je nekoliko gradova ušlo u najuži  izbor za festival. To su bili Amsterdam, Rotterdam i Mastricht. 
Amsterdam je cijelom svijetu poznat po tipičnim holandskim  kanalima, istoriji trgovine, demokraciji, najstarijem zanatu-prostituciji, legalnoj drogi…Na ovaj grad su svi Holanđani jako ponosni. Mastricht je prekrasan grad umjetnosti, kulture i arhitekture.  Rotterdam je najmlađi grad, star je samo 74 godine, ne zato što ranije nije postojao, nego zato što je u drugom Svjetskom ratu bio bombardovanjem totalno sravljen sa zemljom. Ostalo je samo par starih zgrada. On je jedan od najvećih svjetskih luka. Danas se izgradio u grad mladih poslovnih ljudi. Svaki od ova tri grada su imali dovoljno elemenata da predstavljaju Holandiju. U prošli petak je zvanično objavljeno koji grad je izabran. I ja sam sa znatiželjom upalila TV da bih na udarnim vjestima to čula. I , naravno, možda i pretpostavljate: izabran je Rotterdam! Razlog zbog čega je Rotterdam izabran je bio: 

Zato što je  Rotterdam takav grad gdje  svako može biti potpuno svoj! A, to je karakteristika novog vremena!

Ja sam se sva naježila kada sam to čula. Bila sam nekako sretna , 
prvo što je tako zvanično najavljeno 'novo vrijeme',  drugo što i ja živim u djelu Rotterdama, pa su se svim silama potruditi da jednom uživo gledam Evroviziju i treće što je to stvarno živa istina da u Rotterdamu svako može biti potpuno svoj!

Moja životna filozofija je BITI SVOJ! Ja tako živim i tako sam odgajala svoje troje sada punoljetne djece. Sve troje su različiti i svoji. Žive i kreću se u gradu u kome to mogu i biti. Zahvalna sam da je tako. A i ja, također, ubirem plodove slobode "biti svoj".

Rekli biste, možda: "Lako je tebi pričati iz takvog okruženja"! Jeste, djelom ste u pravu, ali isto tako koliko sam pobornik za 'biti svoj', isto tako sveto vjerujem da ako svako, bilo gdje, uloži najviše energije u 'biti svoj', te energije će se udružiti i korak po korak, te potiskivati negativno i loše.  Novo vrijeme ne poznaje granice, samo treba puno pojedinaca koji će to vrijeme objeručke prihvatiti! I samo sa svojim kvalitetima tražiti i kročiti sebi puteve. Jedna kineska poslovica kaže:

“Kada se desi nevrijeme na moru, budala se krije i paniči, a pametan gleda u kom smijeru treba da usmjeri jedra!”

Kako raširiti jedra i biti svoj?

Pa prvo se zapitajte, ko ste vi? Osim onoga  što možete vidjeti kada se gledate u ogledalu, ili šta čujete kako drugi o vama pričaju, ili kako sebe hvalite na Facebook stranicama i Instagram-u i ostalim socijalnim mrežama.

Ne zaboravite vi ste i energija i jedna duša: vi ste vibracija!

Svaka vaša osobina  u sebi nosi vibraciju. Ona je proizvod svega onog što ste prošli u nekim drugim životima, ili u ovom do ovog trenutka.  Zato  je vaša vibracija vaš otisak prstiju, vaš identitet,  "zapis" iz kojeg privlačite svoj život.

Sada je umijeće kako to samom sebi objasniti to prihvatiti i time vladati, jer ono što um želi nije možda u skladu s vašim vibracijama koje žele i koje privlačite. Možda vam trebaju neka sasvim drugačija iskustva, možda potpuno suprotna od onog što vaš um očekuje. Teško je to umu  “objasniti”. Ali mu možete, možda,  “pokazati”. 

Pronađite dovoljno vremena za sebe, da se susretnete sa svojim mikro svemirom, da u njemu pronađete svoj centar, svoj mir, svoj identitet. 

Napravite to toliko puta koliko će vam trebati da vaš um kaže: “Aha, mislim da osjećam nešto!”. 

Kada to “nešto” postane toliko jako unutar vas više vas ni jedan strah ni od čega ne može sputati da krenete za tim! Jer to nešto vas počinje veseliti, počinje vam  davati nadu, pružati utočište i ljubav. 

To nešto počinje biti toliko jako da se ni jedna druga emocija više ne može s tim uporediti.  Onda  to nešto počinjete da osjećate po vašem cijelom tijelu... sve dok ne počnete osjećati promjenu.  

Pa vam djeluje da kao da ste se jutros probudli i odjednom vam je jasno da ste vi baš vi  ljubav i  svijetlo, da imate svoj put, da vjerujete u sebe i da imate nadu! Odjednom vam je jasno da samo vi imate svoj život! 

Eh,  tada možete osjetiti sebe kao centar vlastitog života! I tada postajete svoji - počinjete živjeti po onim nepisanim pravilima koja su možda suprotna od vašeg uma, ali potpuno logična i razumna za vaše osjećaje, za vašu intuiciju... Svaki vaš trenutak proveden sa sobom neprocjenjiv je dio vašeg postojanja i jedino vas on može dovesti do Izvora, vas samih. A to je najveća karakteristika novog vremena!

Ovaj tekst ne pišem samo kao motivacijski tekst, nego i kao jedna vrsta vapaja i istinske želje da se u svim čitaocima probudi ili još više razvije potreba za 'biti svoj', bez obzira u kakvom ste okruženju i životnim okolnostima. Jedom će se zbližiti sve naše pozitivne energije, jer sada smo svi na dobrom putu.

Sve ove nedaće koje se dešavaju i loši političari širom svijeta su samo zadnji izdisaj starog materijalističnog vremena. Ignorišite ih i širite svoja jedra tamo gdje vas vjetar vodi naprijed!

Ja sa sigurnošću mogu da govorim o novom vremenu, jer je ono ovddje gdje ja živim dobro zahvatilo maha u svim segmentima života. To novo vrijeme nije više fikcija ili govor vjere. Ono je počelo…možda baš ovdje u Holandiji U ovom novom vremenu ne trebamo biti nekakvi  revolucionari i dizati mase na pobune i galame. 

Naprotiv, trebamo samo biti svoji, biti ljubav i vjera i laganim talasima širiti tu energiju na sve strane da bi se spojile sa ostalim energijama istog intenziteta, baš kao i dobra muzika koja nema granica i plijeni cijeli svijet!Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.