Sva lica boginje Artemide (Dijane) - Kako da osnažite svoju žensku moć i samouvjerenost?

                Volim, kada god sam u prilici, da otpočnem rad sa ženskim arhetipovima upravo Artemidom, devičanskom boginjom, ...


               

Volim, kada god sam u prilici, da otpočnem rad sa ženskim arhetipovima upravo Artemidom, devičanskom boginjom, zaštitinicom ženskog integriteta, pokroviteljkom ženskih okupljanja. Ona oličava kvalitete i energije neophodne u radu sa svim drugim boginjama. Artemida je veoma stara boginja, duboko povezana sa Balkanom, a kod Rimljana je poznata kao Dijana.
Zamislite hitronogu, snažnu ženu, koja s lukom i strelama u tobolcu, slobodno trči šumom, nesputana bilo kakvim socijalnim okvirima, svoja do poslednje ćelije, moćna u svojim zamislima i odlučna u svojim delima. Jedan deo nas, koji je tako često potisnut u ženskoj psihi, rezonira sa  ovom predstavom, naročito kada osetimo da smo sabijene u uzane okvire svakodnevice, neslobodne da izrazimo svoju suštinu, suviše prilagođene zahtevima drugih. Milenijumima su žena i ženske vrednosti bile u drugom planu, te su žene i same naučile da stavljaju sebe na poslednje mesto, da budu tu za druge, uvek pre nego za sebe.

Ako postoji oblast u vašem životu u kojoj rezonirate sa pesmom  "I Want To Break Free", energija Artemide je ono što vam treba. Aktivacija ovog arhetipa kod žene pomaže postizanje unutrašnje jasnoće i samosvesti, donošenje odluka, uliva hrabrost i osećanje zaštićenosti i pojačava fokus i istrajnost.

Energija Artemide može da nam pomogne u svakom procesu promene, kada treba da pronađemo svoj novi prostor i opunomoćimo ga, kada želimo da se oslobodimo od “gušećih” okolnosti, odnosa, ili raznih mentalnih obrazaca koji su nas dugo sputavali. Ova energija nam može, takođe, pomoći u oslobađanju od brojnih štetnih navika. Ili naprosto, da pronađemo ponovo svoju autentičnu nit, kad osetimo da smo je malo pogubile.

Jedan od Artemidinih aspekata je primalna boginja, gospodarica divljih životinja, poznata i kao Potnia Theron. Artemida je i velika boginja prirode, ekološke svesti o čistoći i ravnoteži u prirodi. Iako je i sama lovac, štiti prirodu i životinje od onih koji love iz sebičnih i egocentričnih intersa. Primalna boginja predstavlja iskonsku, necivilizovanu, nepripitomljenu energiju u nama, koja je osnova naše vitalnosti i moći. 


Koliko sam u kontaktu sa svojim "životinjskim telom"? Koliko prostora dajem ovom sloju sebe da se izrazi u životu? 

Primalna boginja nas uči da je naše telo portal, sveta posuda duha, da su animalni instinkti pogonsko gorivo za manifestaciju života kakav priželjkujemo. Oni nisu po sebi ni dobri ni loši, ni lepi ni ružni - zato u energiji primalne boginje leži jedna posebna vrsta slobode, koju smo zaboravile možda još u detinjstvu, kada su nas učili šta je prikladno, a šta neprikladno ponašanje za devojčicu.

Artemida može da nam pomogne kada nam je potrebno da osnažimo svoju moć, čije je mesto u telu treća čakra. Ova boginja nas opunomoćava da zakoračimo u svoj suverenitet, da znamo svoju vrednost i kažemo odatle svoje DA i svoje NE, tako da nas drugi jasno čuju i uvaže, da stanemo moćno iza svojih odluka, vrednosti, želja i ciljeva, da budemo svoje i da se za to izborimo, ukoliko je potrebno.


Žene više vole da se bave pitanjima ljubavi nego moći, ali moć nam je svima potrebna, da bismo izrazile sebe i živele život kakav priželjkujemo. Moć često ima za ženu i negativni prizvuk, jer moć kakvu znamo iz patrijarhalne paradigme budi asocijacije poput: imati moć nad nekim, dominacija, subordinacija, položaj u hijerarhiji. Takođe, autonomija i suverenitet mogu da imaju za nas prizvuk izolacije, razdvojenosti, usamljenosti, nepripadanja. Zato je bitno da pogledamo u svoju dušu, u svetlu jednog ženskog božanskog arhetipa, da bismo pronašle značenje moći iz naše ženske perspektive.

Volim da vidim Artemidu kao boginju koja nas osnažuje da izađemo iz uloge žrtve u kojoj se osećamo bespomoćno i da se razvijemo od žene koja je vođena arhetipom služavke ili princeze u ženu koja otelovljuje arhetip suverene kraljice, koja upravlja svojim kraljvstvom. 


Artemidu možemo da shvatimo i kao protofeministinju - ona je uvek tu da zaštiti žene od silovanja i agresije. Vreme provodi družeći se u šumi sa svojim sledbenicama, nimfama, pa je tako možemo videti kao patronu savremene kulture ženskih krugova, koja cveta širom planete poslednjih godina.  Artemida spada u devičanske boginje (devica, grč. Partenos, lat. Virgo), što u antička vremena nije imalo značenje bezgrešnosti i čuvanja himena pre braka, koje mu pripisuje kasnije patrijarhat. O arhetipu device ću još pisati, ali recimo za sada, da devica znači pre netaknuta, celovita, samodovoljna. Artemida nas podmlađuje iznutra i podseća na deo nas koji je večita devica – celovita i potpuna u sebi samoj. 

Artemida je i mesečeva boginja, zato se često prikazuje sa mesečevim srpom. Ona u antičkom trojstvu boginje (mlada devojka, zrela žena i starica ili kruna) predstavlja devojku, a u mesečevom ciklusu, fazu rastućeg meseca. Rad sa mesečevim ciklusima, može da osnaži ženu, da joj pomogne da se ponovo poveže sa sopstvenom cikličnošću, koja se u linearnom, patrijarhalnom načinu viđenja stvarnosti (stalno više, dalje, bolje) tretira gotovo poput bolesti. Kad uvažimo cikličnost života,  možemo bolje i da manifestujemo svoje želje. To većinom literatura o principu manifestacije, koja je pisana iz ugla muške, linearne paradigme, previđa. Artemida daje procesu manifestacije jasnoću, fokus, odlučnost: elemente koji su neophodni sačinitelj uspešnog ostvarivanja ciljeva.

Piše: dr. Izabela Huber

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.