Lični identitet i ego - Kako prepoznati svoju istinsku vrijednost i kvalitete?

Jučer sam učestvovala u jednom programu, sa različitim grupama ljudi, ovdje u mjestu gdje živim - u biblioteci.  Tema j...
Jučer sam učestvovala u jednom programu, sa različitim grupama ljudi, ovdje u mjestu gdje živim - u biblioteci. Tema je bila lični identitet i lični put. Šta je to i kako ga imati? To su i  najčešća pitanja s kojima se i moji klijenti bore. Nije bitno da li su oni više ili manje bogati, više ili manje lijepi i zgodni, stariji ili mlađi, ili više ili manje zdravi. Skoro svi imaju pogrešnu sliku o svom identitetu. Svi se skoro identifikuju sa situacijom u kojoj se nalaze. 

Ja sam se kao jako mlada "borila" za svoj identitet.  Bila sam  dijete uglednih roditelja, pa sam brzo dobila identitet roditelja.  Okolina nije ni željela drugačije da me vidi. Sva vrata su mi se otvarala, jer mi je otac bio ugledan psiholog u Lukavcu i okruženju.  Liječili su nas prijatelji, a u škole sam mogla da se upišem preko poznanstva (na svu sreću nisam trebala).  Kada sam upisala književnost svi su se čudili zašto nisam upisala medicinu, jer je moj otac  na medicinskom fakultetu imao prijatelje i veze.  Čitavo djetinjstvo sam imala identitet "kćerke moga oca". Koliko god sam njega voljela, mrzila sam taj identitet. Svi su očekivali od mene da budem nešto što nisam ja.

Kasnije kada sam se prvi puta udala za, tada među omladinom omiljenog,  profesora književnosti i  dobila automatski identitet njegove žene, i u tom slučaju bilo isto kao i u djetinjstvu. I on je od mene očekivao nešto što nisam bila ja.

Po dolazku u Holandiju sam dobila identitet izbjeglice, kao i svi koji su napuštali  i napuštaju svoju zemlju tokom rata. I tu se nisam osjećala i ponašala onako kako su od mene očekivali. Onda su stvari počele da se mijenjaju.

Kada sam se udala sa svoga sadašnjeg muža, prije 22 godine jedan dan sam ga onako usput pitala šta misli  da li treba da nešto promjenim na svom izgledu, ofarbam kosu u tamnu boju, ili se ošišam kratko? On mi je jako ozbiljno rekao da nema ništa protiv, njemu je samo bitno da ostanem ista Vanja!

On je do tada bio prvi koji je možda i prije mene vidio moj identitet, istinsku mene. Za njega sam bila Vanja sa mojim načinom razmišljanja, mojim porijeklom i tradicijom i mojim manam i kvalitetima.  Za njega nisam imala identitet kćerke psihologa, jer moga oca nije skoro ni poznavao, niti identitet razvedene žene, niti izbjeglice. On mi je tada prije 22 godine pomogao da se zamislim pred samom sobom i da sama sebe upitam ko sam i šta je moj identitet?

Identitet nije porodica iz koje dolazimo.
Identitet nije ni situacija u kojoj se zadesimo ili koja nas snađe.
Identitet nije ni bolest ili hendikep koji imamo, a ni najmanje ga nismo htjeli. 
Identitet nije ni titula koju smo stekli.

Naš identitet je mi, sa svim našim vrlinama i manama, ambicijama i rezultatima. Naš identitet je način kako gledamo na sebe i svijet oko nas! Ako znamo svoj identitet onda znamo da kreiramo slobodu za svoj životni put! Ako znamo da poštujemo svoj identitet, znamo da poštujemo i tuđi!

Danas mene u mjestu u kome živim i na mjestima na kojima radim znaju samo kao Vanju.  To je moj identitet!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.