Boginja Lakšmi - Manifestujte novac, blagostanje i dobru sreću sa boginjom izobilja

Izobilje novca, ljubavi, kreativnosti, dobre sreće, životne energije i radosti, predstavljeno je u starim mitologijama ženskim princ...


Izobilje novca, ljubavi, kreativnosti, dobre sreće, životne energije i radosti, predstavljeno je u starim mitologijama ženskim principom – boginjama izobilja. Sve boginje zapravo nose u sebi princip izobilja - ideja boginje nije spojiva sa psihologijom manjka i nedostatka. Setimo se da su rane matrilinealne kulture, koje su  slavile veliku boginju, nastajale na mestima koja su nudila dobre klimatske uslove, bogatu prirodu i mogućnosti za lep život. Ipak boginje poput Lakšmi, Abundancije, Fortuna Kopie, Anuket, Rozmerte, prizivane su naročito da donesu sve oblike materijalnog izobilja. Lakšmi je jedina od njih koje slave još uvek milioni ljudi, ne samo u Indiji, već i širom Azije.

Lakšmi odiše sjajem, blistavošću, lakoćom. Ona nas inspiriše da raširimo krila i otvorimo se da primamo sva bogatstava koje život nudi. Taj ekstatički momenat je neophodan za kreiranje svake vrste izobilja, uključujući naravno i novac. To je ono što nedostaje pričama o pozitivnom mišljenju i zakonu privlačenja, koje su često suviše mehaničke, suviše "u glavi" i nisu u koherenciji sa kompleksnošću naše psihe, naročito ženske. Rad na manifestaciji želja uz pomoć arhetipa boginje izobilja je suptilniji, više organski i bolje se uklapa u nova saznanja koja imamo o mozgu. Danas je izobilje često svedeno na novac, ali čak i novac ima veoma različito značenje za muškarce i žene. 


Dok je kod muškarca novac simbol moći, kod žene je pre povezan sa lepotom, uživanjem i ljubavlju.  

Imitacija muških modela nas ne čini istinski srećnima. Ekonomski sistem čiji smo svedoci, zasovan je na psihologiji nedostatka, domnaciji, iscrpljivanju resursa, često nasilju i manipulaciji. Pa ipak, danas je moguće pronaći svoju nišu finansijske nezavisnosti i slobode. Mnoge žene pokušavaju da iziđu iz sistema koji, u službi novca, uništava svaki smisao i životnu radost i da razviju sopstveni posao, kroz koji mogu da žive kreativno i u skladu sa svojim vrednostima. Za njih je rad sa arhetipom Lakšmi naročito transformativan, jer njihov uspeh zavisi od toga da koliko su duboko počistile naslage stresa, brige, straha, krivice, stida, umanjivanja sebe... koje nose, ne samo iz svoje lične istorije, već i transgeneracijski. Tek onda, one mogu da postanu nosioci svetla u našem zbunjenom svetu. 

Novac je eksplozivna tema koja izaziva jake emocije, jer se iza nje kriju gotovo svi naši strahovi, rane, poniženja, gubici, kako lični, tako i oni nasleđeni od predaka. 

Novac dotiče duboko naš doživljaj sopstvene vrednosti, moći, privlačnosti, ali takođe i naš odnos prema duhovnosti. Jedina tema koja konkuriše novcu po silini predrasuda i količini konfliktnih emocija i uvrnutosti je seks. Većina duhovnih tradicija stavlja etiketu "nečistog i nepoželjnog" upravo na novac i seks. Ali, šta ako bi iza seksa i novca i materijalnih dobara videli čistu životnu energiju, ljubav velike boginje Majke prema svojoj deci? Da li bismo onda kreirali jaz između materijalnog i duhovnog, kako to  većinom čine religije? Kako bi sve u životu moglo da bude drugačije? 

Lakšmi arhetip nam pomaže da energetski pročistimo u sebi slojeve negativnih stavova, uverenja, osećanja, vezanih za novac i materijalno bogatstvo, koji se odnose zapravo na njihovu senku, nastalu kroz milenijume patrijarhata. 

Zarad novca i poseda se vode ratovi, trguje oružjem, drogom, ljudima. Auru novca okružuju strah, pohlepa, manipulacija, eksploatacija, beskrupuloznost svake vrste. Sa druge strane, zlatnici koji se prelivaju iz ruku Lakšmi označavaju, upravo suprotno, svete kvalitete ljubavi, lepote, uživanja, velikodušnosti. Kada novac koristimo na pravi način, da otkrijemo i razmenjujemo sa drugima lepotu života u svoj punoći, a ne da nešto kontrolišemo, pokrijemo ili zapušimo neku rupu bez dna, novac se pojavljuje kao svet. 

Novac je samo jedna manifestacija izobilja sveta u kome živimo; dar izobilja je takođe tok životne energije u nama, zdravlje, priroda, lepota, harmonija, ljubav, kreativnost. Lakšmi je boginja, čiju energiju prizivamo da bi sve cvetalo, nesmetano teklo i razvijalo se, da bi život u svim aspektima bio prožet blaženstvom, slatkoćom i  radošću. 

Lakšmi i njen mitološki partner Višnu otelovljuju arhetip kraljice i kralja, spoj ženske lepote i blagoslova i muške snage. Lakšmi nas gleda  čistim, jasnim, svetlim pogledom; njena pojava je raskošna, rafinirana i suverena. Podseća nas da možemo da budemo u toku i razvijamo se dalje, samo kada pronađemo ravnotežu između davanja i primanja; da možemo da budemo slobodne i da kreiramo svoj život, samo iz unutrašnjeg stanja zadovoljstva i dovoljnosti. Ideologija konzumerizma pokušava da nas ubedi upravo u suprotno, da nismo dovoljno, nemamo dovoljno i da možemo da se rešimo osećanja manjkavosti jedino kupovinom stalno novih proizvoda.

Individualni koučing i psihoterapija, skrojeni prema vašim potrebama i željama uživo ili preko Skype-a (info na: izabelahuber@gmx.at ) Da li je trenutak da kažete veliko DA sebi i živite svoj najbolji život sada?

Možete postati članica zatvorene Facebook grupe BOGINJE – OSNAŽIMO ŽENSKI PRINCIP U SEBI, pratiti objave i učestvovati u radu grupe klikom na link  https://www.facebook.com/groups/455314288569452/ (Napomena: kad pošaljete zahtev na grupu, potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva grupe).

Piše: dr. Izabela Huber

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.