Hekata - Gospodarica magije, tamna Boginja životnih raskrsnica i tranzicija

Ulazimo u tamno doba godine, pravo vreme da zaronimo u carstvo tamnih boginja podzemnog sveta. Medijska poplava tekstova i mo...
Ulazimo u tamno doba godine, pravo vreme da zaronimo u carstvo tamnih boginja podzemnog sveta. Medijska poplava tekstova i motivacionih govora o pozitivnom mišljenju mnogima je dojadila. Iako u njima ima dobrih stvari, osećamo duboko u sebi da nešto u tom pogledu na psihu nedostaje i ne radi; da smo ponekad, posle puno truda da budemo pozitivni, završili sa doživljajem unutrašnje praznine i razočarenja. Sezonska depresija, koja nam se približava, kao i, ženama dobro poznati, PMS, rezultati su želje da se uvek bude na sunčanoj strani. 

Danas, kada nas sa svih strana društvo navodi da svoje tamno lice sklanjamo od sveta i pokazujemo široki "američki" osmeh, skoro da moramo da se borimo za svoje pravo na sopstveni mrak! Stare šamanske kulture govore o tri sveta kroz koja možemo da putujemo – gornji, srednji i donji, podzemni svet i da je dobro kad umemo da navigiramo kroz sve svetove. Tamne boginje podzemnog sveta nam pomažu da iziđemo na kraj sa životnim krizama, tranzicijama, bolnim i senovitim mestima u sebi i rad sa njima je isceliteljski i psihoterapijski. Tamna noć duše nikoga ne zaobiđe, pre ili kasnije se pojavi u životu, od sezonske depresije, do velikih životnih kriza, koje nas dovedu na ivicu egzistencije. Tamna noć duše je potpuno prirodan deo ljudskog života, najvažnije  je šta sa njom činimo. Ukoliko pokušavamo na sve načine da je zaobiđemo, vraća nam se kompulsivno. Ukoliko se osmelimo da siđemo u podzemni svet, preispitamo svoje temeljne vrednosti i dozvolimo da otpadne ono što je vreme pregazilo ili što nije naše, rađamo se ponovo, bolje integrisane, mudrije, autentičnije. 

Tamnih boginja se u najvećoj meri pribojavamo i izbegavamo susret sa njima. Od svih lica boginje, tamno je, kroz istoriju patrijarhata, bilo u najvećoj meri potisnuto i demonizovano. Tamne boginje odgovaraju poslednjoj fazi menstrualnog ciklusa, fazi tamnog meseca i kasnoj jeseni. Hekata, Persefona, Inana, Lilit, Kali, Morigan, pojavljuju se čak kao junakinje horora, izazivaju jezu, ali bude, svojom misterioznom aurom, stalno iznova i našu znatiželju. Ni viševekovna demonizacija tamnog lica boginje nije uspela da iskoreni duboku potrebu ljudske duše za tamnom majkom.Tako pronalazimo, ne samo kao u antičko vreme, tamne statue Artemide, Demetre i Izide, već i kroz čitavu istoriju hrišćanstva, naročito na jugu Evrope, slike i statue crne bogorodice. One, svojim držanjem i crtama lica, koje su nedvosmisleno evropske, a ne negroidne, odišu duhovnom snagom, dostojanstvom i suverenošću.

Većina žena biva isprva privučena svetlijim boginjama, poput Afrodite, Lakšmi, Artemide, ali je moje iskustvo, da na radionicama tamnih boginja otkrivamo najdublje kutke svoje duše i doživljavamo najviši stepen intimnosti i katarze. U zimskim mesecima ću pisati o nekoliko tamnih boginja, a uvek volim da počnem Hekatom, boginjom koja nas čeka na samom ulazu u podzemni svet. 

Hekata je veoma stara, predolimpska boginja i direkno je povezana sa neolitskom velikom Boginjom Majkom. Naročito je poštovana u Trakiji i svuda na Balkanu, a kasnije kod Grka. U centru Beograda je nedavno iskopan Hekatin hram iz rimskog vremena. 

Kako je Hekata boginja sumraka, doba dana kada predmeti počnu da gube jasne oblike, i sama ima nejasne obrise. Retko je predstavljana u vizuelnim umetnostima, a kada jeste, onda kao zgodna, sredovečna žena, sa crnim psima i bakljom u rukama. Ona je boginja trećeg životnog doba žene i ovaj arhetip obično dobija na značaju u psihi kada žene uđu u fazu perimenopauze i menopauze. Crni psi su životinje podzemlja, a baklja koju nosi u ruci nam osvetljava put kroz tamne predele duše, kada se njima zaputimo. Od mudre starije žene, Hekata je, zbog svoje veze sa magijom, ritualima, proročkim vizijama, rođenjem i smrću, u srednjem veku  proglašena za vešticu koja se bavi crnom magijom i zamišljana je kao ružna, krezuba starica. To je naročito eskaliralo u 17. veku, u doba lova na veštice. U antici, naprotiv, Hekata ne nosi znamenje zlokobnosti, već bogatstva, pobede i sreće. 

Hekata je posrednica između svetova i pomoćnica na putu u podsvesni deo psihe. Sa ovim arhetipom se susrećemo kada je potrebno napraviti korak ka dubljim i starijim delovima psihe. Ona je vodič kroz transformaciju i promenu, pomaže nam da reevaluiramo stvari u sopstvenom životu, da odlučimo šta treba da otpadne, jer više ne služi našem dobru, a šta da ponesemo dalje. Ona je boginja tranzicije; kao babica, pomaže rođenje deteta, kao negovateljica u hospicu, pomaže proces umiranja, tokom života nam pomaže da pređemo iz jedne životne faze u drugu. 

Hekata je i boginja raskrsnica i njena mudrost se priziva da nas podrži da pronađemo pravi put u konfuznim situacijama. Ponekad se predstavlja sa tri glave, uz pomoć kojih istovremeno gleda u prošlost, sadašnjost i budućnost. To panoramsko viđenje situacije pomaže pri donošenju ispravne odluke. Tradicionalno je viđena kao boginja magičnih moći, a psihološki gledano je ona, zapravo, glas intuicije u nama. Intuicija, u smislu znanja neposredovanog razmišljanjem i analizom, nešto je što svi imamo i ona se razvija, pre tako što je oslobađamo, nego što je vežbamo.  

Hekata nas daruje snovima, proročkim vizijama, mogućnošću komunikacije sa vodičima, duhovima, precima i pomaže razvoj paranormalnih moći, što su sve bili razlozi da je u kasnijoj, patrijarhalnoj matrici mišljenja proglašena vešticom. Rad sa arhetipom Hekata je danas naročito važan za one koji se bave isceljivanjem, lečenjem, proricanjem, poniranjem u nesvesne delove psihe, kao i svima koji se u svom poslu oslanjaju na intuiciju i kreativnost.

Od kada sam otkrila tamne boginje, radujem se dolasku jeseni i zime, povlačenju u njihov ušuškani, introvertni svet. Kada napravimo prostor za tamne boginje u svom životu, uranjanje u tamu se može doživeti i kao prijatno vreme oporavka, regeneracije i rađanja nove vizije, koja će na proleće, poći putevima realizacije. 

Čemu je u nama potrebno isceljenje i veliko obnavljanje? Šta je zrelo da otpadne iz naših života? Ulazimo u doba godine koje predstavlja pravi trenutak za veliko pročišćavanje i pripremanje terena za sađenje novih semenki. Tamne boginje će nam u tome biti veliki saveznici.

Individualni koučing i psihoterapija, uživo i online, skrojeni prema vašim potrebama i željama uživo ili preko Skype-a (info na: izabelahuber@gmx.at  ili na broj: 00381 637401586) Da li je trenutak da kažete veliko DA sebi i živite svoj najbolji život sada?


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.