Boginja Persefona - Kako se suočiti s "tamom" u nama i prebroditi traume, razočarenja, životne krize

Grčka boginja Persefona, kod Rimljana poznata kao Prozerpina, je boginja sa dva veoma različita lica. Jedno je lice mlade devoj...
Grčka boginja Persefona, kod Rimljana poznata kao Prozerpina, je boginja sa dva veoma različita lica. Jedno je lice mlade devojke, netaknute životnim dramama, drugo je tamno lice moćne kraljice podzemnog sveta, koja poznaje najmračnije kutke ljudske duše. Zvuči poznato? Ako često osećate u sebi podelu na lepršavu, eteričnu, vedru devojčicu i tamnu, mudru ženu, koja dobro  poznaje bol i patnju, verovatno je da je arhetip Persefone jak u vama. Ja sam rezonirala sa ovim arhetipom od rane mladosti, a možda je on uticao na mene još prilikom izbora profesije.

Persefona je mamina kćerka. Njena majka, Demetra, je boginja zemlje, useva i svega živog na zemlji – direktna naslednica neolitske velike Boginje Majke. Sa ocem Zevsom, velikim šefom i Demetrinim bratom, nije imala naročito blizak odnos. Prvi aspekt Persefone - mlada, razigrana devojka poznat je pod imenom Kora. Pod zaštitom svoje majke, vedrog duha i puna radoznalosti, Kora je lutala poljima i brala cveće. 

Tako je njen život tekao u neprekinutom blaženstvu, dok se jednog dana, kada se sagela da ubere narcis, zemlja pod njenim nogama nije raspukla i iz njene utrobe izronio mračni Had, gospodar podzemnog sveta, sa svojim crnim konjima i oteo je. U podzemnom svetu u kome se, protiv svoje volje, našla, sve je bilo drugačije od svega što je dotad poznavala. Vremenom su se Persefonine oči navikle na mrak, a verujem da je sa svojim mužem, moćnim gospodarom ovog tamnog sveta, koji je učinio svojom ženom i kraljicom, uspostavila  dobar odnos. Na grčkim vazama su često prikazivani kao skladan par, dok, u časovima dokolice, jedu voće i razgovaraju. 

Neki feministički krugovi otmicu Persefone interpretiraju kao silovanje, ali ja tome nisam sklona, iako čitava mitologija Demetre i Persefone u socijalnoj ravni tumačenja jasno oslikava prelaz sa matrijarhata na patrijarhat. Otmica u tamu je deo prirodnog procesa odrastanja i sazrevanja, naše prvo suočavanje sa senovitim stranama života. Traume, razočarenja, gubici... dolaze ponekad iznenada u život svakome, pa i najsrećnijima od nas i oduzmu nam detinju nevinost i bezazlenost. 

Mit dalje opisuje patnju Demetre za otetom ćerkom, koja je dovela život na zemlji na ivicu propasti, njenu borbu i pobedu nad Zevsom, koji, shvativši da Demetra neće odstupiti, pristaje da joj vrati ćerku iz podzemnog sveta. Kako je u podzemnom svetu pojela nekoliko zrna nara, Persefona se, međutim, trajno povezala sa podzemnim svetom, tako da sa majkom na Zemlji može da provede samo dve trećine godine, a jednu trećinu (kasna jesen i zima) mora da boravi sa svojim mužem u podzemnom svetu. Ovaj mit se, naravno, može shvatiti  i kao alegorija o godišnjim dobima. Primetila sam, međutim, da mnoge žene koje nose arhetip Persefone, funkcionišu na sličan način, da imaju faze ekstrovertnog, aktivnog života u svetu, koje se smenjuju sa fazama povlačenja, introverzije, ponekad kreativnog rada u samoći. U mnogim slučajevima se ovde uopšte ne mora raditi o bipolarnom poremećaju, kako sredina to ponekad može površno da protumači. 

Mit o Persefoni nas uči kako da prebrodimo životne krize, gubitke i traume, tako da iz njih iziđemo jače, moćnije i mudrije. U momentu kada je Persefona pojela par zrna nara, dozvolila je da se poveže  sa tamom i da je mračno iskustvo transformiše. To se dešava kada odlučimo da umesto da se osećamo kao žrtva i panično bežimo od suočavanja sa tamom, uspemo da integrišemo mračne stvari i izrastemo u neku novu osobu sa pomalo drugačijim identitetom. Odatle se rađa mudrost i moć koju Persefona razvija kao vodič duša, psihopomp, savremenim rečnikom možemo reći - psihoterapeut. Za psihoterapeuta je važno da sam ima to iskustvo gubitka nevinosti, patnje, tamne noći duše i da ga proradi, da bi poznavao putanju i bio u stanju da provede druge kroz slične faze života. Mitologija nam priča kako su razni namernici, koje je zla sudbina ili neka druga muka dovela na vrata podzemnog sveta, potražili zaštitu i pomoć Persefone, koja im je zaista pomogla da prođu kroz tamne lavirinte i iziđu ponovo na svetlo dana. Među njenim "klijentima" se spominju i Orfej, Herakle, Tezej, Odisej. 

Persefona je u grčkoj mitologiji povezana, ne samo sa majkom Demetrom, sa kojom je glavni protagonista Eleuzinskih misterija, najraširenijeg inicijastičkog kulta kod Grka, već i sa boginjom Hekatom, još jednom tamnom boginjom, o kojoj sam pisala u prošlom tekstu. Hekata je bila svedok Persefonine otmice i o tome izvestila očajnu Demetru, a kasnije i Persefonina pratiteljka u podzemni svet, kada dođe tamno doba godine. Sve tri su  mesečeve boginje i predstavljaju se ponekad kao Hekata Triformis, ženska statua sa tri lica – mlade devojke (Persefona u formi Kore) kao boginja mladog i rastućeg meseca, Demetre, žrele žene, majke, boginje punog meseca i Hekate, starije, menopauzalne žene, krune i boginje opadajućeg meseca. 

Žena sa jakim arhetipom Persefone ima prirodno razvijenu intuiciju, empatiju  i imaginaciju, kao i lak kontakt sa kolektivno nesvesnim. To je može učiniti slabo fokusiranom, podložnom sugestiji i skretanju sa svog puta. Ponekad je u životu rastrzana između dve moćne figure, na primer, majke i supruga. 

Njen glavni izazov je da svoje osobine pretvori u talente i resurse i da pronađe svoje mesto u životu i profesiji, koja je u skladu sa njenim najvišim sposobnostima. Kad prestane da se oslanja na spoljašnje autoritete i gurue i nađe vođstvo u sebi, razvija samopouzdanje i samostalnost, identitet nezavisan od toga što je mamina ćerka i Hadova supruga. Njen glavni šarm je da zadržava u zrelim godinama receptivnost, senzualnost i eteričnost, ali je njena snaga u tome što je integrisala traumu i postala kroz to zrela i moćna žena, kraljica podzemnog sveta. 

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.