Inana – Boginja koja nas uči kako prevazići tešku životnu krizu ("tamnu noć duše")

image source Savremena emancipovana žena sledi često potku mitske arhetipske priče o muškom herojskom putovanju. To je priča o u...Savremena emancipovana žena sledi često potku mitske arhetipske priče o muškom herojskom putovanju. To je priča o usponu na vrh planine, kroz savladavanje prepreka, borbu za aždajama i nemanima, put napredovanja, samousavršavanja, stavljanja pod kontrolu sopstvenih slabosti, put moći. Samo što jednom, kada se popnu na vrh planine, odakle je pogled svakako lep, žene, mnogo ranije od muškaraca, osete da nešto ipak nedostaje. Kroz borbu i pobedu smo pokidale mnoge veze sa svetom, pohodi nas osećanje praznine i izolovanosti, razdvojenosti od velike matrice života, prirode u nama i oko nas, boginje majke.

Isceljenje ovog rascepa donosi arhetipsko putovanje heroine, koje je predstavljeno kao silazak, a najbolje opisano u mitu o sumerskoj boginji Inani. Ovaj mit, iz ugla našeg levohemisferičnog, racionalnog, linearnog uma, izgleda ponajviše kao horror priča, no iz dubokih slojeva naše potisnute matrijarhalne svesti, ova priča je za ženu podržavajuća i isceljujuća.

Ja sam otkrila priču o Inaninom silasku i povratku iz podzemnog sveta, kada mi je , takoreći, "slučajno" dopala ruke knjiga Dark moon u jednom teškom periodu života i ona je bila moj pratilac kroz krizu, traumu i isceljenje. Pre nego sam i razumela kako i zašto, osetila sam njeno isceljujuće dejstvo. Kada sam, pre nekoliko godina, kreirala koncept rada sa arhetipovima boginja, shvatila sam, da je za žene, reintegracija sa tamnom boginjom podzemnog sveta i sa sopstvenom cikličnošću, svojim tamnim i svetlim fazama, od suštinskog značaja, da bi prekinule da sebe gledaju samo kroz naočare patrijarhata. Veliko povezivanje sa svim aspektima svoje duše se dešava pre u utrobi zemlje, nego na vrhu planine. 

Ukratko, priča o Inani, koju je zapisala prva pesnikinja čije ime je poznato istoriji, Enheduana, izgleda ovako. Veličanstvena kraljica neba i zemlje, boginja ljubavi, plodnosti i seksualne ekstaze, ratnica i civilizatorka (podučila je ljude pismenosti i zanatima), odlučuje da siđe u dubine podzemnog sveta, da upozna svoju tamnu sestru Eraskigel. Znajuči da je putovanje opasno i da se iz podzemnog sveta niko nije vratio, dogovara se sa svojom sveštenicom Ninšubom, da ova obavesti bogove i zatraži pomoć, ako se Inana ne vrati za tri dana. Doterana i naoružana svojim magičnim predmetima moći, Inana prolazi kroz 7 kapija podzemnog sveta i na svakoj, prema pravilima podzemnog sveta, mora da odloži neki od predmeta svog dostojanstva i svoje moći. Na dno stiže potpuno naga i nezaštićena. Tu sreće najtamniju od svih boginja Eraskigel, koja je pogleda pogledom smrti, koji iz njenog tela isisa svu životnu energiju. Inanino beživotno telo, Eraskigel obesi o kuku, na kojoj visi tri dana. Pošto se Inana nije vratila, Ninšuba obaveštava njenog oca, mudrog boga Enkija i ovaj napravi dva sićušna bića od crnog ispod noktiju, toliko mala, da mogu da se prošunjaju nezapaženo u podzemni svet. Oni umilostive Eraskigel, pokazavši samilost prema njenim porođajnim mukama, te ih ova pusti da skinu Inanu sa kuke i napoje je i nahrane vodom i hranom života. Vaskrsla Inana se vraća u svet iz koga je došla, ali je promenjena svojim iskustvom u podzemnom svetu, sada jasno vidi ko je kakav, ko joj je ostao veran, a ko je iznverio. 

Sa ovom pričom mogu da se identifikuju žene koje su prošle ili prolaze kroz tešku egzistencijalnu krizu, ugrožavajuću bolest, veliki gubitak, katastrofalan razvod, bankrot, rat ili elementarnu nepogodu, koji u momentu odnesu sve. Nekada smo osuđene na patnju i bol sa kojim ne možemo ništa da uradimo. To se ponekad, naprimer, dešava prilikom porođaja. Žene se, generalno, bolje nose sa takvim situacijama od muškaraca. 

Kada udarimo o dno, više ne možemo da se uljuljkujemo u iluzijama, lažnoj personi, raznim stvarima sa kojima smo bile identifikovane i jedino što nam preostaje je dijamant naše suštine, koji preživljava sve. 

Takvi doživljaji su transformativni, gubimo kroz njih svoju nevinost i naivnost, ali u procesu transformacije nestaje i naš strah i zakačenost za niz nevažnih stvari. Razvijamo novu jasnoću, usmerenje, moć i neustrašivost. Ponekad se taj boravak u podzemnom svetu u duhovnim tradicijama naziva tamna noć duše. U tamnu noć smo ponekad gurnute sticajem okolnosti, a ponekad, poput Inane, u nju dobrovoljno zakoračimo, kad osetimo da nam je potrebno veliko čišćenje svih lažnih i dotrajalih stvari, koje ne donose više smisao i radost. Tada smo spremne da zakoračimo u ništavilo, malu smrt, ambis i da tu provedemo neko vreme, tokom koga se naša duša regeneriše, prolazi kroz žaljenje, otpušta sve traume i transformiše ih u novu snagu i životni smisao. 

Savremeni svet je potpuno zaboravio vrednost ovakvog povlačenja u tamu i osobe koje se upuštaju na takvo transformativno putovanje, pokušava na sve načine da obeshrabri i vrati na svetlost i u aktivni život ili da proces silaska priguši površnim razonodama i antidepresivima. Tama je, međutim, ne samo poništavajuća i zastrašujuća, već, poput materice, udobna, sigurna, negujuća i isceliteljska. Iz nje se rađa nešto novo, ali, dok boravimo u tami, to još ne možemo da nazremo. Zato je važno da na ovakvom putovanju imamo svedoka i obezbeđenje, danas poput psihoterapeuta, na primer, čemu nas i mit o Inani podučava. 

Individualni koučing i psihoterapija, uživo i online, skrojeni prema vašim potrebama i željama uživo ili preko Skype-a (info na: izabelahuber@gmx.at ili na broj: 00381 637401586) Da li je trenutak da kažete veliko DA sebi i živite svoj najbolji život sada?


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.