Kali - Boginja transformacije i radikalnog oslobođenja

Indijska boginja Kali , dugog isplaženog jezika, koja pleše po leševima i nosi oko vrata ogrlicu od lobanja, najpre može u nama, k...Indijska boginja Kali, dugog isplaženog jezika, koja pleše po leševima i nosi oko vrata ogrlicu od lobanja, najpre može u nama, koji dolazimo iz druge kulture, da izazove strah i čuđenje. Kali izgleda kao demon! Pa ipak, u Indiji je zovu "Milosrdna Majka". Kako je to moguće? Da bismo razumeli zašto Kali tako izgleda, potrebno je da upoznamo mit o tome kako se i zašto pojavila u svetu. 

Boginja ratnica Durga, prelepa dama u punoj ratnoj opremi, borila se sa tamnim silama za spas sveta, kada su je napali demoni, koji su se klonirali, čim bi kap njihove krvi pala na zemlju. Što bi ih Durga više posekla, to ih se više iznova rađalo. Tada se, kao pomoć, iz Durginog trećeg oka manifestuje boginja Kali, zastrašujuća, besna, moćna i počinje da svojim dugim jezikom hvata kapi krvi demona, tako da ovi ne mogu više da se reinkarniraju. I u ovom mitu je sadržana suština Kali arhetipa! Kali seče negativne obrasce u korenu, radikalno (radix na lat. znači koren). 

Naše negativne misli, strahovi, iluzije, koji nas dugo drže u zatvoru i guše životnu radost su poput demona koji proliferiraju, rađaju se stalno iznova i koje je Kali uništila jednom zauvek. Zamislite da neko breme koje ste dugo nosile i koje je vam je oduzimalo energiju i zagorčavalo život otpadne odjednom kao posečeno mačem! Kako izgleda biti ponovo slobodna, disati punim plućima, voleti sebe i svoj život? To je možda razlog što Indijci Kali nazivaju milosrdnom majkom. Energija Kali je oštra i fokusirana poput hiruškog noža i ona nije boginja koja se priziva svaki dan. Ali, kada je neka stvar zrela da otpadne iz našeg života (adikcija, bolest, preživeli obrasci mišljenja i ponašanja, zakačenost za lažne slike o sebi ili drugima) Kali energija je najbrža i najradikalnija pomoć koju možemo da zamislimo. 

Kali donosi potpunu transformaciju, promenu tipa revolucije, posle koga od starog ne ostane ni kamen na kamenu. To je i glavni razlog što se plašimo Kali.  U svakom procesu promene se zapravo najviše plašimo crne Kali koja označava fazu destrukcije starog. Druga dva lica Kali su belo i crveno. Bela Kali čuva ono što preostaje kada otpadne sve lažno i dotrajalo, a to je čisti dijamant naše suštine. Crvena Kali pleše ples stvaranja novog, ali sada iz onog pročišćenog i slobodnog dela nas, koji je dobila od bele Kali. Boginja Kali nas svojim razičitim licima podseća na prolaznost i cikličnost svega u životu, koju smo tako često spremne da zaboravimo. 

Ćelije našeg tela se zamene na svakih 7 godina, menstrualni ciklus omogućava plodnost i začeće novog života; jedino se naš ego drži godinama preživelih i davno mrtvih priča, ne dozvoljavajući im da otpadnu. Kali nas podseća da su destrukcija i kreacija faze istog procesa.   Energija koja se oslobodi destrukcijom starog se, preko crvene Kali, kanališe u nove vizije, ideje i akcije.    

Odlučila sam da pišem o boginji Kali pred Novu godinu, jer je to dobro vreme da se oprostimo od starog i pogledamo šta ne želimo da unosimo u novu 2020. Promene priželjkujemo, ali ih se i plašimo; plašimo se i slobode koju nam Kali donosi i suočavanja sa nestalnošću svih stvari. Ali, ukoliko sakupimo hrabrost i odvažnost da se upustimo u rizik slobode i novog, čeka nas, možda već ubrzo, nešto mnogo bolje. 

Zato, pogledajte mesta u svom životu gde se osećate sasušeno, beživotno, zaglavljeno, gde vlada stagnantna energija, žabokrečina, ustajalost i postavite sebi pitanje: šta je ovde zrelo da otpadne, kakva iluzija me drži još uvek u tome, da li je trenutak da mač Kali poseče klupko strahova i izgovora za ostajanje u staroj, mučnoj priči? 

Posle „Kali intervencije“ velikog čišćenja dolazi velika jasnoća, iz koje novogodišnje želje i odluke imaju potpuno drugačiji domet i snagu.


Individualni koučing i psihoterapija, uživo i online, skrojeni prema vašim potrebama i željama uživo ili preko Skype-a (info na: izabelahuber@gmx.at ili na broj: 00381 637401586) Da li je trenutak da kažete veliko DA sebi i živite svoj najbolji život sada?

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.