Boginja Hera u zamci patrijahalnog braka - Ljubav isprepletena sa igrama moći

Da li ste nekada imale vezu sa moćnim muškarcem koga ne možete da kontrolišete, vezu u kojoj je ljubav isprepletena sa igrama moći ...


Da li ste nekada imale vezu sa moćnim muškarcem koga ne možete da kontrolišete, vezu u kojoj je ljubav isprepletena sa igrama moći i seksualnim aferama, iz koje ste izlazile nekad kao dobitnice, nekad kao gubitnice, uvek ranjenog ponosa? Da li vam je bilo toliko stalo do socijalnog statusa i onoga što on pruža, do održanja slike vašeg harmoničnog braka u očima drugih, da ste bile spremne na razne kompromise, u kojima ste se možda odrekle nekog dela sebe? U tom slučaju, prepoznaćete lako sebe u Heri, vrhovnoj boginji olimpskog panteona, vladarki i ženi velikog moćnika. S jedne strane, prikazivana sa dijademom i skiptarom u ruci i poštovana u hramovima kao boginja braka i porodice, sa druge, povređena, ljubomorna, svadljiva i osvetoljubiva supruga. To je vrlo često sudbina sposobne i moćne žene iz viših slojeva u klasičnom patrijarhatu. Sa njenim statusom su povezani dupli standardi – poštovana od strane društva, ponižena iza kulisa, Zevsovim beskrupuloznim neverstvima i vanbračnom decom. 

Važno je da razumemo kako su Herine karakterne crte direktna posledica ovakvog statusa. Hera stalno mora da se bori sa bračnim iskušenjima, strahom od gubitka položaja, obavezom koja je pripala ženi, da bdije nad institucijom braka, iako joj je ova isprva nametnuta, jer jedino kroz nju može da ostvari svoju moć i nađe mrvice sreće. Njene priča je savremenoj ženi mnogo manje interesantna i inspirativna od priča drugih boginja, verovatno i stoga što zvuči isuviše poznato. Ipak, za nas je u 21. veku, kada su partnerski odnosi postali komplikovaniji nego ikada, važno je da razumemo prirodu različitih arhetipskih obrazaca muško-ženskih odnosa, koji još uvek, iz kolektivno nesvesnog, određuju bazične stavove sa kojima ulazimo u veze. Time ćemo se baviti narednih meseci, a partnerstvo u 21. veku će biti i glavna tema ovogodišnjeg retreata za žene na moru u Bokokotorskom zalivu od 29. 5. do 4.6. Hera i Zevs su prvi na redu. 

Herina udaja za Zevsa (svog brata) istorijski koincidira sa formiranjem religije olimpskih bogova, koja je odgovarala novom grčkom, patrijarhalnom i robovlasničkom poretku. U svojoj ranijoj formi, ova božanstva su bila više povezana sa prirodom i godišnjim i mesečevim ciklusima, a manje sa tipično dvorskom intrigama, kakve nalazimo u grčkoj mitologiji. Tako je i Hera “pre udaje za Zevsa” bila manifestacija velike boginje u matrifokalnom društvu, na šta ukazuju i njene veze sa trostrukom boginjom (devica, zrela žena i starica – rastući mesec, puni mesec i opadajući mesec). Hera je krajnje nevoljno ušla u brak sa Zevsom, pošto joj se on lukavstvom približio i silovao je. Zevs se, naime, pretvorio u kukavicu tokom strašnog nevremena, koju je Hera iz saosećanja privila na grudi. Priče o silovanju, kojima obiluju mitovi iz vremena prelaska na patrijarhat, označavaju potiskivanje boginje sa trona i podčinjavanje žene. Ovaj akt subordinacije koji je doživela Hera, sledi grandiozno, statusno venčanje, sa puno pompe i skupih poklona, slično opisima “high society”svadbi, kakvih su i danas puni popularni časopisi.

Koliko puta se ponavljala Herina sudbina u istoriji patrijarhata! Po stupanju u brak, žena zaboravlja da ga izvorno nije baš ni želela i podređuje se braku kao svetinji, jer joj on jedini pruža položaj u društvu, zaštitu, sigurnost, utočište i mogućnost da ima decu. Hera arhetip nose žene koje sebe primarno definišu preko partnerstva; u partnerstvu nalazi izvor identiteta, ono joj donosi celovitost, od njega zavisi njeno psihičko zdravlje i mogućnost razvoja. Onda je prirodno da sebe teško može da zamisli kao single i da se plaši gubitka partnera, što ima za rezultat ljubomoru, razne oblike kontrole i manipulacije u vezi, osvetoljubivost, izlive besa i očajanja. 

U Trojanskom ratu, Hera štiti Ahajce (svetost braka i konvenciju), nasuprot Afroditi koja štiti Trojance (strast i ljubav). Zevs, kome inače ne nedostaje hrabrosti, boji se Herinih besnih ispada, njene moći i lukavosti, protiv kojih često ne može ništa. Ipak, Hera se retko direktno suprotstavlja svom mužu, lako se povlači iz sukoba i osvetu usmerava ka Zevsovim ljubavnicama (Leta, Io, Eho, Semele, Lamia) i vanbračnoj deci (Dionis, Artemida, Apolon). U njihovom progonu je često uporna i nemilosrdna, bez trunke ženske i majčinske solidarnosti. 

Za Heru, za razliku od Demetre, partnerstvo i brak stoji čak iznad materinstva; iako je sa Zevsom imala brojnu decu, retko je opisana kao topla i brižna majka. Znam mnoge žene kojima Hera nije simpatična, ali i par njih, koje se sa Herom lako identifikuju. Važno je da jasno vidimo, da njena psihološka struktura ne potiče iz biologije, već iz drugorazredne uloge kojom je ograničena. Ukoliko je žena po moći i pameti jednaka muškarcu (a u to Zevs u slučaju Here nimalo ne sumnja!), a nije joj dato da donosi svoje odluke i upravlja po volji svojim životom, onda je prirodno da pribegava intrigama, manipulaciji, zaobilaznim i zakulisnim strategijama i spletkama.

Hera je sve, samo ne slaba i pokorna žena. Zevs dobro zna da se oženio moćnom boginjom i da mora da bude na oprezu sa njom. U njihovoj vezi ima i ljubavi i strasti, ali i stalnog rivalstva i odmeravanja moći. Hera je jednom čak organizovala pobunu bogova protiv Zevsove oligarhije, ali pobuna nije uspela i bila je zbog nje kažnjena. Borila se za moć i partenogenezom (devičansko rođenje, bez partnera); tako je došao na svet Hefest, a po nekim verzijama mita i čudovište Tifon. 

Hera arhetip se javlja u našoj psihi, kad uđemo u zamku očekivanja da partnerstvo treba da nam pruži sve, kada smo, zarad veze, spremne da zapostavimo svoja interesovanja i samostalne delatnosti van braka, kao i ženski krug prijateljica. Prepoznajemo Hera sindrom kod žena političara, diplomata, biznismena, koji grade karijeru uz pomoć podrške žene iz pozadine. Ukoliko u partnerstvo uloži sve i bude izneverena i ponižena, Hera žena ulazi u najdublju životnu krizu. Ukoliko ne završi u depresiji i ogorčenju, danas ima priliku, da kroz krizu nauči da gradi svoj ženski identitet na druge načine, da razvije introspekciju, da živi više iznutra, a manje u personi, koja predstavlja više socijalnu fasadu ličnosti. 

Danas, kada su žene statusno i finansijski, a time i psihološki, mnogo manje zavisne od muškarca, žena u čijoj psihi dominira Hera arhetip može izgledati i pomalo anahrono. Mnoge žene se čak odlučuju za single životni stil, koji im pruža više slobode za lični razvoj i bolji kvalitet života. Pa ipak, polarnost muško ženskog odnosa, koja umesto mira donosi pre, ponekad čak, eksplozivnu dinamiku u život je nešto čega većina žena ne želi da se liši. Ukoliko u sebi prepoznajemo da moć, novac i status za nas imaju posebno jaku erotičnu notu ili smo sklone uverenju da je najbrži put do materijalnog izobilja udaja, uputno je da dobro proučimo priče o Heri, jer su one i tek kako prisutne svuda oko nas, u svetu kasnog i "načetog" patrijarhata u kome živimo.


Aktuelni programi:

Radionica  "Isceljenje Lilit i povratak iskonske ženske snage" u Beogradu 6.3.(18.30 -21.30h), doznajte sve informacije na link https://www.facebook.com/events/2803759813177815/


Retreat za žene i letovanje na moru 29.5.- 4.6. sa temom: "Muško-žensko partnerstvo u 21. veku" (Afrodita 3)  sve informacije doznajte klikom na:  https://www.facebook.com/events/816861598820076/


Pogledajte i kratke video priloge sa Afrodita 1 i 2 retreata, prethodne dve godine, osetite lepotu zaštićenog ambijenta u kome radimo na suptilnim energijama ženske duše:


Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, informacije na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586.
Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.