Lilit – Demonizacija i isceljenje primalne ženske energije

Pre Eve je bila Lilit. O njoj ne piše starozavetna " Knjiga Postanja " ( Genesis ), ali pripoveda jevrejsko narodno pr...
Pre Eve je bila Lilit. O njoj ne piše starozavetna "Knjiga Postanja" (Genesis), ali pripoveda jevrejsko narodno predanje. Primalna znači prva, prvobitna, kreirana od istog materijala kao Adam. Po nekim verzijama predanja, Lilit je napustila Eden, ne pristavši da legne ispod Adama i pokori mu se. U pustinji, van civilizacije, vodi neobuzdan život sa pobunjenim anđelom Samaelom, koji se ponekad identifikuje sa Satanom. Lilit tako možemo da vidimo, ne samo kao prvu ženu, već i kao prvu feministkinju. 

Od kada se “razvezala” od patrijarhata i time ostala na marginama zapadne istorije, niko više ne poznaje autentično lice primalne žene; znamo je samo iz opisa njenih najljućih neprijatelja, onih koji su istovremeno progonili boginju iz kolektivne svesti čovečanstva i redefinisali ženu kao duhovno drugorazredno biće. A oni je opisuju kao noćnog demona, koji seksualno napastvuje muškarce u snu, ubicu beba, vampirku i krvopiju, majku demona i svekolikog zla. Ova matrica je tipična za sve sadržaje koji su tabuizirani i "ognjem i mačem" proterani iz kolektivne svesti. Oni potiskivanjem bivaju projektovani na nešto van nas samih, a držani su pod kontrolom, tako što i sama pomisao na njih izaziva u nama jezu. Strah potonjih generacija od prognane, ponižene, ranjene Lilit, učinio je da prva žena poprimi sve atribute junakinje horror filma.

Pa ipak, slika divlje žene, koja krešteći luta pustinjom, buntovnice koja se ne da pokoriti, koja preživljava zahvaljujući svojim instinktima u najoskudnijoj prirodi, žilava, moćna, hrabra, nepripitomljena, zavodljiva i seksualno slobodna, živi vekovima u nesvesnom svake žene i svakog muškarca. Pored toga što je se plašimo, čeznemo za njom. 

Čitav rad sa arhetipovima boginja, koji sam pokrenula pre nekoliko godina u vidu kraćih i dužih radionica, seminara, ženskih krugova i putovanja, ima za cilj potragu za autentičnim licima boginje u nama. Šta su stvarne koordinate ženske duše, kada se sa nje skinu milenijumski slojevi patrijarhalnih projekcija? Kakvi novi narativi nastaju odatle kao naše niti vodilje za 21. vek? Šta je primalna žena, iza zastrašujućeg lika Lilit, od koga su se i žene i muškarci štitili amuletima i bajalicama?

Poreklo Lilit, obično se traži u sumerskoj mitologiji, a njeni atributi ukazuju na  sličnost sa velikom boginjom Inanom, kraljicom neba i zemlje, heroinom koja je sišla u podzemni svet, prošla kroz smrt i vaskrsenje i vratila se transformisana. Sve osobine koje su u matrifokalnim kulturama slavljene kao sveti kvaliteti žene i boginje, kod Lilit se pojavljuju u pervertiranoj verziji, viđeni kroz naočare patrijarhata. Lilit objedinjuje tri ženska arhetipa sa veoma negativnom reputacijom, ili bolje rečeno, tri etikete, kojih su se žene vekovima s razlogom plašile: VEŠTICA, KUČKA I KURVA. Uz sve tri etikete se podrazumevaju negativne karakterne crte i outcast status. 

Veštica poseduje paranormalne moći, znanje o magiji i travama i može da utiče  na tokove prirode, ljude i životinje. Sama reč veštica je pogrdna, mada njena etimologija ukazuje na pozitivan kvalitet – vešta žena! Dok su u starim matrifokalnim zajednicama žene, zahvaljujući svojim intuitivnim darovima, bile sveštenice, šamanke i isceliteljke, ovi kvaliteti su u kasnijim društvima, u kojima je socijalni status žene jako opao, izazivali podozrenje i strah. Najstrašniji talas histeričnog lova na veštice u zapadnoj Evropi u 17. veku, ostao je deo kolektivnog sećanja, koji ima svoj eho u svesti mnogih savremenih žena. Veštice su osuđivane kao direktne saradnice Lilit i Lucifera. 

Kučka je naziv za ženu koja ide direktno ka svojim ciljevima, svesna je svoje moći i svojih želja, ne libi se da koristi pri tome agresivne metode i ne pati od predrasuda i lažne skromnosti. Nju sredina obično ne voli, ali je ponekad poštuje. Gotovo uvek nam se dopadne kao lik u filmovima i serijama. Kučka je u kontaktu sa energijom Lilit u sebi, ona sledi sopstveni put, ne poštujući regule patrijarhalnog sistema, po kojima žena, pre svega služi drugima, a sebe uvek stavlja na poslednje mesto. Kad se žena o njih ogreši, mnogo lakše od muškarca sličnog ponašanja, dobija epitet bezobzirne, amoralne i beskrupulozne.

Kurva je etiketa koja ne pogađa samo žene koje prostitucijom zarađuju za život, već i seksualno slobodne žene, pa čak i one koje se naprosto ne stide svoje ženstvenosti i zavodljivosti. Žene su i do danas u nekim delovima sveta kamenovane, zato što su svojom lepotom "navele" muškarca da ih siluje! Lilit je prikazana kao bestidna zavodnica, nezasita bludnica, koja noću neobuzdano jaše nedužne muškarce i koristi njihovo seme da rađa horde demona.

Neke žene se jako plaše svoje primalne moći i energije i potiskuju arhetip Lilit u sebi; neke, opet, osećaju snažan bunt protiv potiskivanja ženske moći i odigravaju na razne načine neki od ova tri "bad girl" arhetipa u svom životu, što ih često odvede i na stranputice – autodestruktivnost, zloupotrebu, adikcije. Bad girl nije stvarno svoja, kao ni good girl, jer je uslovljena onim protiv čega se buni i dubokim rascepom u psihi, koji je nastao potiskivanjem velike boginje sa njenim raznim licima - majke, ratnice, ljubavnice, sveštenice, tamne boginje, boginje mudrosti, boginje erosa i ljubavi i td. 

Zato je Lilit u nama potrebno isceljenje. Sve što je jednom demonizovano, nosi na sebi pečat i energiju progonitelja. Kada sa "prve žene" otpadnu destruktivni slojevi milenijumskih patrijarhalnih projekcija, ostaje čista kreativna energija instinkta, intuicije, seksualnosti, prirodnosti, moći da opstanemo i trasiramo sebi novi put u 21. veku. Tako Lilit biva transformisana od demona u daimona (na grčkom, latinska verzija je genius) – reč za benevolentnog duha koji posreduje između bogova i ljudi, najbliže savremenom pojmu duhovnog vodiča. To je razvojni proces, koji se odigrava u dubokim slojevima ženske duše, čiji  ću inicijalni impuls dati na radionici i online webinaru Isceljenje Lilit i povratak iskonske ženske snage pred Dan žena ove godine. (vidi dole!)

Aktuelni programi:

Radionica  "Isceljenje Lilit i povratak iskonske ženske snage" u Beogradu 6.3.(18.30 -21.30h), doznajte sve informacije na link https://www.facebook.com/events/2803759813177815/


Retreat za žene i letovanje na moru 29.5.- 4.6. sa temom: "Muško-žensko partnerstvo u 21. veku" (Afrodita 3)  sve informacije doznajte klikom na:  https://www.facebook.com/events/816861598820076/

Pogledajte i kratke video priloge sa Afrodita 1 i 2 retreata, prethodne dve godine, osetite lepotu zaštićenog ambijenta u kome radimo na suptilnim energijama ženske duše:

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, informacije na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586.
Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.