Corona Virus - Spiritualni savjeti za prevladavanje izolacije, straha i kaosa

U ovom momentu smo svjedoci velikog dešavanja na cijeloj Zemlji. Svo vrijeme mi se po mislima motaju riječi roterdamskog filozofa koji...


U ovom momentu smo svjedoci velikog dešavanja na cijeloj Zemlji. Svo vrijeme mi se po mislima motaju riječi roterdamskog filozofa koji već izvjesno vrijeme ponavlja na svojim predavanjima da ima jednu lošu vijest - da svijet propada, a istovremeno i jednu dobru vijest - da svijet propada. Dešava se nešto što filozofi i duhovne vođe izvjesno vrijeme najavljuju. Nešto što je okrenulo svijet "naopačke". Odjednom je zavladao Corona virus.  Širom cijelog svijeta. Nije više bitno koja zemlja, nacija i opredjeljenje. Virus napada sve. Sada mi je logično da i ja dam moju malu pažnju ovom velikom događanju. Ja sam samo jedan običan smrtnik, ali vjerujem da smo svjedoci neke velike promjene. U ovom momentu su anksioznost i neizvjesnost prisutni kod većine ljudi, dok se coronavirus širi. 

Kako se u životu ništa ne događa bez razloga, zanimljivo je zapitati se šta nas virus može naučiti u širem duhovnom kontekstu. Čitam puno autora koji traže odgovore na ovo, otkrivajući mogućnosti duhovnog rasta kao zajedničku nit za sve.

Prema većini su ovo 5 mogućnosti duhovnog rasta koje nam nudi Coronavirus:

1) Birate li strah ili povjerenje?

Zahvaljujući Coronavirusu sada možemo vrlo jasno vidjeti da kao osoba imamo uvijek  izbor: odabrati strah ili povjerenje.  Ako biramo strah bit ćemo neprestano zabrinuti narednih sedmica i mjeseci. Gledamo li svijet oko sebe pogledom punim nepovjerenja, svugdje gdje vidimo rizik od zaraze to nam stvara u glavi puno straha i time nam i imunitet slabi.  Ako hoćemo da uništimo  strah, odgovor je jednostavan: pokušajmo da sagledamo tačno gde u svom tjelu osjećamo strah.  Zatim se  skoncentrišimo s puno pažnje i ljubavi dok nam fizički osjećaj ne omekša ili nestane.  Budimo prema sebi onakvi kakvi bismo bili prema uplašenom djetetu: puni tople pažnje i ljubavne prepoznatljivosti. 


"Vidim da si uplašen i to je u redu. Ja sam s tobom. Ja ću se pobrinuti za tebe. Samo treba da se opustmo i dišemo.“

Ljubav prema sebi na ovaj način pomoći će nam da  strah pretvorimo u ljubav. Kad se strah vidi i osjeti, možemo ga transformirati u ljubav.

2) Vježbaj i puštaj

Druga šansa koju vam Corona virus nudi je vježba u puštanje. Na kraju krajeva, ako smo poduzeli sve mjere predostrožnosti, više nije na nama što će se dogoditi. Imamo vrlo malu kontrolu nad nekim događajima koji se odvijaju u našem životu.  Samo ako se osvrnemo na svoj život: izgleda li onako kako smo mislili? Je li išlo onako kako smo željeli?  Život određuje koreografiju plesa.  Jedino  je plesaču dopušteno da izvodi pokrete. I tu uvijek imamo izbore. Je li nam dosadilo kretanje koje ples propisuje ili se prepuštamo? 

Da li se prepuštamo plesu? Da li se usuđujemo vjerovati da nam život nudi ono što mi kao ljudi možemo razviti? Ali, ako pogledamo pažljivije, često možemo otkriti blagoslov u maski. Od toga rastemo i učimo i postajemo mudriji i zrelije osobe.  I neka je upravo to razlog zašto smo došli ovdje na zemlju.

3) Gdje smo sa našom pažnjom?

Treća šansa koju nam virus nudi je da budemo svjesni na šta se fokusiramo. Je li doista važno stalno se izlagati alarmantnim porukama koje nam predstavljaju mediji?  Šta nam to radi? Naravno da moramo ostati informirani, ali želimo li zaista preuzeti sve poruke pune straha? Budimo oprezni i selektivni prema onome što čitamo, slušamo i vidimo. Odaberimo programe koji nas hrane. A isto tako ne moramo ništa, možemo jednostavno mirno sjesti uz šoljicu čaja na kauču.

4) Šta trebamo sada?

Četvrta šansa koja nam Corona nudi je da nam pomogne da se ponovo uskladimo sa sobom. Budući da mnoge aktivnosti u vanjskom svijetu nestaju, postoji prostor za pitanje: šta nam zapravo u ovom trenutku treba? Šta se meni čini u redu? Možda se osjećamo umorno i želimo leći na kauč. Možda konačno očistiti kuću.  Ne iz energije  "moranja", već iz energije "želje".  Ova energija "želim" je potpuno drugačija od energije  "moram", ona nas ne iscrpljuje već nam daje energiju. Možemo se ponovno pitati u  svom  životu.  Jesmo li zauzeti stvarima na koje želimo potrošiti svoju dragocjenu životnu energiju?  Iskoristite prostor koji nam Corona nudi i napravimo nešto što mislimo da je korisno.

5) Otvorimo svoje srce

Corona pokazuje s velikim razmjerama da je ljudsko društvo preplavljeno strahom.  Strah nam drži srce zatvorenim. Peta šansa koju nam Corona nudi je da toga postanemo svjesni. Moramo se ponovo se povezati sa životom, ali sa otvorenim srcem. To će nam omogućiti da ponovno otkrijemo sjaj i intenzitet života koji nismo mogli pronaći u vanjskom užurbanom svijetu.  Nije bez razloga izreka: 


"Naše najveće iskustvo su naši najkrupniji trenuci." 

Corona doslovno znači "vijenac" ili "kruna". Neka nas ovaj nadolazeći period kruniše transformacijom života zasnovanog na strahu u život zasnovan na predaji, poverenju i ljubavi i solidarnosti.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.