Kako da otkrijete ogromnu snagu žene lavice u sebi

U prošlu nedjelju sam  završila posljednju ediciju za ovu sezonu  mog talk-show -a “ Priče za stolom .” Gošća mi je bila jedna divna ...


U prošlu nedjelju sam  završila posljednju ediciju za ovu sezonu  mog talk-show-a “Priče za stolom.” Gošća mi je bila jedna divna žena, novinar i pisac. Usput mi je rekla da joj je 70 godina, ali način na koji priča je kao da joj je 30. Još uvijek je puna života i životne znatiželje.

Prije programa svaki puta prvo obavim interviju sa svojim gostima, pa iz toga izvučem ono što mislim da je karakteristično sa tu osobu i o tome govorimo u programu. Ovu svoju gošću sam poznavala samo kao novinara dnevnih rotterdamskih novina. Kada je sretnem na ulici uvijek se ističe svojim ektravagantnim šeširićima i garderobom koja je na izgled jednostavna, ali kad se malo bolje zagledam svaki detalj ima svoje mjesto i svoj razlog, sa uvijek unikatnim nakitom. I uvijek joj je na licu jedan blagi osmjeh.

Pošto sam s njom obavila prvi interviju ostala sam zaprepašćena kako je težak život  imala.  I da se iza tog blagog osmjeha krije tuga, razočarenja  i ogromna borba za sebe i svoj život.  Odrasla je u porodici koja je pripadala strogoj hrišćanskoj religiji. Ta religija je još uvijek prisutna ovdje u Holandiji i u ovom mjestu gdje živimo i ona i ja. Toliko su strogi da iz rligijskih razloga kod kuće nemaju televizore i komjutere. A ona u njenom djetinjstvu nikada nisu smjeli  imati božićno drvo jer to su đavolja posla. 

Jedino što je bilo lijepo je da su svi puno čitali i obožavali prirodu. Kao prilično mlada se udala i dobili su sina. Ipak taj brak iz razloga koje ona ne želi da pominjem i napišem nije opstao zbog njenog tadašnjeg muža. Razvela se što je bilo za sve u familiji i okruženju i pogotovo crkvi katastrofa. Preko noći nije više imala muža, a i djete su joj uzeli, jer kao razvedena po mišljenju crkve nie bila sposobna da odgaja dijete. Godinama se borila  za dijete svoje dijete  i na kraju je dobila pravo da ga viđa svake druge sedmice. 

Poslije nekoliko godina je upoznala jednog zgodnog čovjeka. Djelili su istu sudbinu. I on je bio razveden i imao iz tog braka dvije kćerke. Svoju ljubav su krunisali brakom i rođenjem  još jednog sina. Taj brak je trajao 15 godina. Bili su sretni,  dok se jedan dan njen muž nije vratio s posla  kući. Umro je iznenada na svom radnom mjestu. Ostala je sama sa svojim sinom. Posvetila se pisanju o prirodi i uzgajanjem svog voća i povrća i pravljenju svojih džemova. Te džemove je prodavala a novcima koje je od toga zarađivala pomagale jednoj školi u Etiopiji…. Kroz neko vrijeme opet je na njen životni put došao jedan zgodan čovjek. Uslijedio je i treći brak. I kako mi je ona ispričala na tom vjenčanju su bili svi i njen prvi muž, i njeni sinovi i kćeri njenog drugog muža i djeca njenog trećeg muža. Onda mi je sva ushićena rekla. Bilo je predivno i nezaboravno. Bili smo jedna velika familija.

Onda sam ja izvukla da iz cijele njene priče zrači jedna velika ljubav žene i majke i ogromna snaga jedne  žene lavice! Ta lavica, …moja gošća je još uvijek skromna i pored toga što je dobila odlikovanje od holandskog Kralja za njen rad i pisanje! Na obostrano mišljenje kroz ovo druženje za moje “Priče za stolom” bogatije smo za jedno novo prijateljstvo. Za ovo kratko druženje s njom puno sam naučila. 

Rekla mi je bez obzira koliko talenta i kvaliteta žene imaju one ne vide uvijek sebe. Skrivaju se, prave se malima i to nije dobro.

Na kraju programa nam je svima dala  ovih  pet savjeta kako otkriti  ono najbolje u sebi - prije svega je bilo upućeno ženama:

#1 - Sastavite pakt sa sobom

Samo vi svoj život možete organizirati onako kako želite da ga vodite. Bez obzira koliko sjajnih duša dođe na vaš put to je i ostaje vaše putovanje. Odredite sebi da ćete uvjek stajati iza sebe - ti si svoj najbolji prijatelj.

#2 - Nikada ne prestanite maštati

Kako izgleda savršen život za vas? Šta je san za koji mislite da je toliko fantastičan? Nemojte da ga jednostavno negirate, jer je previše nerealan, previše neozbiljan ili apsurdan? Prvi korak ka tom životu su slike koje imate u svom umu u svojoj mašti

#3 - Prepustite se zadivljenosti

Uradite stvari zbog kojih adrenalin prolazi kroz vaše tijelo. Postavite sebi pitanje: "Šta je radnja koja bi me zadivila?" Vaš unutarnji kritičar odmah će početi da negoduje, ali ne zaboravite da vas želi samo zaštititi od stvarnih i nerealnih rizika. Otkrijte kako možete prevladati strahove i da se vaš unutarnji kritičar ponekad griješi.

#4 - Doljevajte gorivo na vrijeme

Ako živite po ovim pravilima, izađite iz svoje zone komfora - i to često. Pratite pažljivo koliko energije imate. Ako se iscrpite, stanite i napunite se "gorivom", radeći stvari sa kojima  se dobro osjećate i napunite se pozitivnom energijom.

#5 - Ne čekajte Oscara

Ne čekajte pohvale, potvrde ili poziv da date svoje mišljenje. Niko vas neće vidjeti ili čuti - osim ako se sami ne stavite u centar pažnje i otvorite usta! Pokažite vođstvo i radite one stvari koje vas usrećuju!


I ja ću još dodati još nešto: 

Tražite osobe koje vas inspirišu! Otkrijte zašto vas baš to inspiriše!

Mene je moja gošća toliko inspirisala da bukvalno imam osjećaj da imam krila i da kao žena moram da pokažem sve svoje kvalitete.

OD SVEG SRCA ŽELIM SVIM ŽENAMA—- ( MLADIM - STARIM, MLADIM, SVIH BOJA KOŽE I NACIONALNOSTI ) —— SRETAN 8 MART! 

Budite to što jeste, jer samo takve trebate ovom svijetu!!!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i 
Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.