Adam, Eva i Lilit – Mitologija i psihologija ljubavnog trougla

Svi znamo priču o Adamu i Evi iz Knjige postanja. U početku je bog stvorio Adama, ali mu ubrzo potom, da ne bi bio sam, stvara družb...Svi znamo priču o Adamu i Evi iz Knjige postanja. U početku je bog stvorio Adama, ali mu ubrzo potom, da ne bi bio sam, stvara družbenicu i to od njegovog sopstvenog rebra, dok je spavao. Ta žena je pravljena po meri Adama, ne kao biće za sebe, već da bi njemu služila. Ostatak priče znamo – oboje su proterani iz raja i teško prokleti (Eva malo teže!), jer su se upustili u priču sa zmijom, drvetom i jabukom, što su sve sami simboli stare religije boginje. Ova priča, naravno, ideološki opravdava ono što se istorijski već desilo u to vreme, zaokret ka patrijarhatu.

Mnogi su načuli i za onu drugu priču, koja pripada više usmenoj tradiciji, da je pre Eve Adam imao još jednu ženu, onu koja je stvarno prva, stvorena od istog materijala kao Adam, samo što ga je ova napustila kad je došao na ideju da je podčini. Lilit je odlepršala u pustinju i tu kasnije srela palog anđela Samaela, sa kojim je, u očima patrijarhata, vodila razvratan život s one strane civilizovanog sveta. Adam je,  hteo ili ne, morao da se zadovolji Evom, ali je noću još uvek sanjao Lilit, onu koja ne pleše onako kako on svira. Eva je ćutala i gutala suze, a kad su je feministkinje poslednjih decenija malo prodrmale, počela da čita knjige poput: "Zašto muškarci vole kučke?" i da razmišlja šta dalje...

Nije to jedina priča o prvoj i drugoj ženi, koja nosi u sebi sećanje na vremena pre patrijarhata. I Zevs, veliki grčki šef je, pre nego što je zaseo na presto olimpskog panteona, imamo prvu ženu. Pre Here je bila Metis, boginja mudrosti i Atinina zaboravljena majka. 

Sećanje na raj na zemlji živi u mitovima svih svetskih kultura i kolektivnoj svesti čovečanstva. Ovde na Balkanu smo, pre nekih osam hiljada godina, imali, još nedovoljno afirmisanu, visoku kulturu,  koja je poznata kao podunavska, vinčanska ili prva Evropa - egalitarno društvo izobilja, tehnološki napredno, koje više od hiljadu godina nije ratovalo, a čiji je duhovni centar bila velika boginja majka. 

Socijalno raslojavanje, potiskivanje boginje i hijerarhizacija društva doveli su u narednim milenijumima do rascepa u ženskoj duši i priča o prvoj i drugoj ženi. Prva je snažna i nezavisna, kreativna, seksualno slobodna i neukrotiva, druga je mekana i ljubazna, negujuća, pasivna i spremna da se prilagodi do potčinjavanja. Ova prva više nije bila prihvatljiva novom poretku i seksualnom moralu Starog zaveta, pa je proglašena za opasnu i zlu. Pre mesec dana sam pisala ovde o Lilit. Eva je, iako mnogo podobnija i prihvatljivija patrijarhatu i dalje viđena kao sumnjiva, korumpirana Lilit energijom, jer upravo stoga je i podlegla zmiji (koja je niko drugi do Lilit!) i zabranjenoj jabuci. Eva stalno mora da pazi da je Lilit u njoj samoj ponovo ne obuzme, da ne bi bila izopštena iz društva. 

Tako žena živi sa ovim rascepom u duši više od dva milenijuma. Savremena Eva se,  doduše, afirmisala u mnogim oblastima, ali duboko u sebi još uvek nosi osećanje manjkavosti i nedostatka, kao i spremnost da svoj san o vezi i braku plati suviše velikim stepenom prilagođavanja, u kome često gubi sebe i završava u depresiji. Savremena Lilit, opet, živi svoju moć i autonomiju u poslu i seksu, afirmiše svoje želje, zadovoljstvo i slobodu, ali joj često nedostaje toplina ljubavnog gnezda, nežnost, sigurnost i ukorenjenost. Eva i Lilit su i danas često u konfliktu, ne samo kao dve vrste žena, već i kao dva pola unutar svake od nas. Da li ste primetile ciklične oscilacije između mekanog, fleksibilnog dela sebe, koji traga za harmonijom po svaku cenu i lako podlegne osećanju krivice i tvrdog i beskompromisnog dela, koji se pojavi u vidu izliva besa, sa velikim "NE" ili "DOSTA JE!", kada počnemo da se gušimo od nedostatka slobode? Potpuno sam uverena da Eva i Lilit mogu danas da žive sasvim udobno u jednom telu i da su obe autentična lica naše ženstvenosti, ali je za to potrebno da dođe do njihovog velikog istorijskog pomirenja, koje bi omogućilo novo međusobno poštovanje i razumevanje. Ženski krugovi i dubinski rad sa arhetipovima boginja koje vodim već petu godinu je jedno takvo mesto, gde ispisujemo nove ženske narative.

Rascep je podjednako i u muškoj duši. Muškarci misle da nemaju veze sa oscilacijama i obrtima u ženskoj prirodi i plaše ih se, ali oni su često refleksija njegove sopstvene podeljenosti. U početku veze, muškarac se zaljubi u Lilit u ženi, njena zavodljivost i seksualnost probude u njemu hemiju, koja čini da izgubi kontrolu nad sobom. U daljem toku, ako veza preraste u "nešto ozbiljnije" muškarac počinje da navodi partnerku u ulogu Eve, sa kojom se oseća sigurnije. U ekstremnijim slučajevima čak, ono što je isprva obožavao, počinje da prezire. Žena obično na to pritsane, da ga ne izgubi, zbog sopstvenog osećanja sigurnosti ili zato što je lakše ići linijom manjeg otpora. Tako veza izgubi polaritet i seksualni naboj i uđe u rutinu. Muškarac počinje da traga van veze za Lilit energijom, koja mu je potrebna za sopstvenu revitalizaciju. Lilit, koja se zabavlja sa zauzetim muškarcem, opet, uživa u moći koju ima nad njim i često pri tome zaboravi da je u njemu sve vreme i potreba da se otrgne njenoj čaroliji i pobegne natrag Evi, sa kojom nema takve izazove. Lilit, ukoliko se zaigrala, može da ostane slomljena srca, a Eva je takođe slomljena iznutra, čak i ako prihvati Adama pokajnika natrag. Izgubila je poverenje i zna da nešto u njihovoj vezi počiva na laži. 

Ovo je standardna priča o ljubavnom trouglu, u muškoj verziji – Evu za ženu i majku svoje dece, a Lilit za ljubavnicu. Novina u savremenom svetu kasnog patrijarhata u rasulu je, što ova priča o rascepu može da se odigrava i u suprotnom smeru. Eva, koja se suviše prilagodila u vezi ili porodici, počinje da se oseća ugušenom i da čezne da Lilit u njoj bude ponovo viđena i respektovana. Kako je često njen partner izgubio sluh za taj deo njene prirode, vrata su otvorena da drugi muškarac uđe u trougao. I to je priča bez kraja i konca, koja je počela jednom davno u Edenu. Samo što je u 21. veku dobila novu kompleksnost, jer se sistem koji opisuje judeohrišćanska mitologija upravo raspada pred novim izazovima.

Nije sasvim izvesno u kom pravcu će se razvijati partnerstva u budućnosti. Jedno je, međutim, sigurno – kada savremena žena izgradi novo sestrinstvo u sebi između Eve i Lilit, kada zagrli sve delove sebe koji su bili izopšteni ili čak demonizovani, njena šansa da prepozna muškarca, koji je spreman da vidi njenu celovitost i zaleči time sopstveni rascep, je mnogo veća

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, informacije na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586.

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.