Boginja Durga – Ratnica, zaštitnica, spasiteljka sveta u mračnim vremenima

Možda nema moćnijeg mita o boginjama u vremenima koja su pred nama od onog o Durgi, veličanstvenoj ratnici. Ona je arhetipska sila vel...


Možda nema moćnijeg mita o boginjama u vremenima koja su pred nama od onog o Durgi, veličanstvenoj ratnici. Ona je arhetipska sila velikog oslobođenja, koja je skrivena u našoj psihi u periodima u kojima se život odvija rutinski, a biva aktivirana kada su naša sloboda, naše vrednosti i sam opstanak ugroženi. Durga je poput cunamija i oluje, besna i opasna, a istovremeno očaravajuće lepa, gracilna i ljubazna. Ona štiti ljudska bića svojom nadljudskom snagom, kao što medvedica štiti svoje mladunce - zato je u Indiji nazivaju Velikom Majkom. 

Mit opisuje davna vremena u kojima su asure Šumba i Nišumba, arogantna bića slična bogovima, ogromne moći i još većeg ega, zavladali svetom. Kao nagradu za istrajno praktikovanje joge i magije, bog Brahma se prevario i podario im je blagoslov, da ih nijedan bog i nijedan čovek ne mogu pobediti na bojnom polju. Zahvaljujući tome, asure, opsednute moći i gomilanjem, zavode diktaturu i tiraniju na nebu i na zemlji. Svet polako tone u tamu. (Napomena autorke: svaka sličnost sa sadašnjom situacijom NIJE SLUČAJNA!)

Nijedan bog i nijedan čovek im se ne može suprotstaviti! Ali, Brahmin dar ne kaže ništa o boginji! Bog Indra saznaje da u pećini na kraju sveta, u povlačenju živi boginja Durga, strašna ratnica, koja jedina može da zaustavi obest asura. Tako počinje teški put bogova kroz planinske vrleti, pun iskušenja, koji me uvek asocira na scene koje smo gledali u Gospodaru Prstenova. Pred Durginom pećinom, oni je prizivaju upomoć i podsećaju je da je su svi oni njena deca, pa, iako ima loših sinova, nema loše majke, koja neće da zaštiti svoju decu. Durga se konačno pojavljuje, jašući na tigru, u crvenom sariju, oštrog, blistavog pogleda,  istovremeno čudesno lepa i neizmerno opasna. Iz njenog senzualnog, ženstvenog tela izbija elektricitet, a u njenih osam ruku je najstrašnije oružje, ali i školjka i lotos, simboli plodnosti. Kada Durga kaže da će im pomoći, njeno DA je čvrsto kao stena. 

Kada je stigla do palate asura,  asure najpre misle da je prelepa devojka odličan plen za njihov harem, ali ubrzo su u šoku, kada ratnica počne da seče njihovu vojsku veštinom i snagom sa kojom nisu računali. Onda šalju na nju čete demona i magičnih bića, koja se kloniraju, kada kap njihove krvi padne na zemlju, tako da ih je sve više, što ih ona više poseče. U tom odlučujućem trenutku bitke, Durga iz trećeg oka manifestuje boginju Kali, koja i sama izgleda zastrašujuće, poput demona i koja svojim dugim jezikom hvata krv, pre nego padne na tlo, tako da demoni ne mogu da se reinkarniraju. Potom Durga iz svog tela manifestuje razna svetlosna i besna božanstva i matrike – boginje Lakšmi i Sarasvati. Pošto je pobila čitavu armiju asura, svetleća figura boginje sačekuje na bojnom polju i braću Šumbu i Nišumbu, te ih poseče, jednog, pa drugog. Oni umiru sa osmehom na licu, prepoznavši u poslednjem trenutku u Durgi praiskonsku roditeljku, što je značajna poruka mita – kada otpadne osionost, sebičnost i pohlepa ega, sve se vraća kući, velikoj primordijalnoj majci. 

Durga je u Indiji bila simbol oslobodilačkih pokreta potčinjenih, borbe protiv opresije svake vrste, a i prve feministkinje su nosile auru boginja ratnica. Ta vrsta energija je i neophodna da nas pokrene, da nam da jasnoću i kontakt sa sopstvenom snagom i izvuče nas iz uloge žrtve, u kojoj smo suviše dugo predavale svoju moć drugima i spoljašnjim okolnostima i gledale sebe kroz tuđe naočare.  

Durga energija je fokusirana, centrirana, sabrana i ubojita, kao kod velikih majstora borilačkih veština, koji je ne troše u nepotrebnim pokretima i nemoćnom besu. Durgina moć je u kristalnoj jasnoći i odlučnosti u životnim situacijama koje zahtevaju da budemo precizni i oštri poput hiruškog noža. Kada znamo šta je naše jasno DA i jasno NE, dobijamo novi priliv energije i naša borba dobija na lakoći i zamahu. 

Ali, ne treba da zaboravimo da Durgin bes dolazi iz njenog majčinskog saosećanja i ljubavi, a ne iz sitnih, egocentričnih poriva. Durga se bori za spas sveta i svoje dece kada su ugroženi. Ako se ova energija priziva iz neplemenitih motiva, može nam se vratiti kao bumerang. 

Boginja ratnica je naš zaštitnik i vodič kroz teškoće, sukobe i životne drame, kroz našu borbu za sopstvena prava i mesto u svetu, kroz prevazilaženje prepreka i oslobađanje iz neke vrste zatvora i podjarmljenosti. 

Daje nam snagu da istrajemo i pobedimo, da se zaštitimo od spoljašnjih neprijatelja, ali nas štiti također i od sopstvene malodušnosti, neodlučnosti, iluzija u kojima se uljuljkujemo, vezanosti za ego, preživelih obrazaca, adikcija i lažne slike o sebi i drugima. 

Kada je Durga arhetip probuđen u nama, ne plašimo se borbe koja predstoji, a sve teškoće na putu postaju radosni izazov, kroz koji oprobavamo sebe i izrastamo u nešto bolje i snažnije. Znate li one trenutke kada otkrijete u sebi, usred konfuznih i potencijalno zastrašujućih situacija, duboki mir i sabranost, iz kojih ste spremne da se na optimalan način suočite sa svim što dolazi? To je znak da se Durga probudila u vama.

Durga je zrak svetlosti i glas spasenja u najtamnijim časovima. Obično se pre njene pojave osećamo nemoćno, zbunjeno i neodlučno, naša volja je anestezirana strahom, spremne smo na kompromise u kojima gubimo sve više. Durga fokusira našu rasutu energiju, dobijamo novi smisao, pravac i istrajnost, kao i odvažnost i neustrašivost koja vodi trijunfu dobra nad zlim. 

Ljudima koji su u kontaktu sa svojom istinom i koji su izgubili strah se ne može manipulisati. Želja za promenom postaje nezaustavljiva i pronalazi svoje puteve manifestacije na najneobičnije načine. 

Aktuelni program:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 


Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.