Ljubav, meditacija i molitva - Antidot strahu tokom panedmije korona virusa

Već više od deset godina se bavim coachingom. Imam dosta klijenata kojim sam mogla da pružim pomoć i podršku. Vjeruju mi i odlaze o...Već više od deset godina se bavim coachingom. Imam dosta klijenata kojim sam mogla da pružim pomoć i podršku. Vjeruju mi i odlaze od mene sa dobrim osjećajem. To mi je naravno veliki komliment, jer sam svjesna odgovornosti baviti se nečijom psihom i osjećajem. Čudno, ali posljednjih nekoliko sedmica, kao da se puno toga promjenilo. Corona virus nam je u cijelom svijetu zajednički problem. Puno ljudi ga nazivaju i "zajedničkim  neprijateljem".

Čim se virus pojavio, automatski sam osjetila potrebu da ponudim čak i besplatne treninge protiv stresa i straha. Ipak sam odustala. Odustala sam, jer sam osjetila da i ja sama još ne znam o čemu se radi i  kako tačno da se ponašam u određenom momentu.  Pokušavala sam da ne paničim i to mi je poprilično uspijevlo sve do prošle sedmice kada sam dobila poruku od kćerke moje prijateljice gdje je kratko stajalo:

”Mama je u jako kritičnom stanju prebačena u bolnicu i sva testiranja su pokazala da ima koronu.” 

Ostala sam bez teksta i kao da mi se tlo pomaklo pod nogama.  Osjetila sam ogromnu bespomoćnost. Ni jedna coach teorija mi nije pomagala. Sve mi je bilo "glupo".  Grupa prijatelja sa kojima imamo zajedničku grupu na telefonu su od mene očekivali neku utješnu riječ. Držala sam svoj telefon u ruci sigurno pola sata,  ali svaka utjeha koja mi je pala na pamet bila mi je glupa i neuvjerljiva. Šta da kažem?


 “Budimo pozitivni!" ?(!)?

Pa ja sama nisam pozitivna. Ne mogu lagati ni samu sebe ni njih. Jedino što mi je palo na pamet da joj šaljemo telepatski ljubav.
Jedan čovjek iz grupe je predložio da u 8 sati navečer zajednički meditiramo za nju i prema njoj. 


To je bilo jedino u šta sam vjerovala i u šta vjerujem.  
LJUBAV!!!

Cijel grupa je na odstojanju meditirala u isto vrijeme. Nismo mogli biti pozitivni, jer smo svi bili uplašeni, ali znamo svi da nju volimo i da ne želimo da je izgubimo. U bolnicu je došla u jako lošem stanju. Odmah su je uključili na infuziju i aparate za disanje. Temperatura joj nije spadala ispod 39.4, pritisak joj je bio preprevisok i nije imala zraka. Njeno tijelo se borilo, ali je sve bilo upitno i rizično… Ljekari su radili sve što je bilo u njihovoj moći. A mi u grupi smo mogli samo meditirati…

Treću noć joj je spala temperatura na 34, 2 a pritisak 70. To je bila još gora situacija. Ljekari su i dalje davali sve od sebe… Mi u grupi nismo mogli podjeliti niti jednu riječ međusobno. Samo smo svaki puta i isto vrijeme meditirali i naš fokus je bio usmjeren na ljubav.

Ja sam smogla snage da joj napišem poruku da vjerujem da je tijelo neće izdati da znam da je uvijek bila borac  i da je volim.. U sebi sam se dvoumila imali to sve smisla?

Poslije 5 dana  čula sam poruku na telefonu. Vidjela sam njeno ime. Poslala mi je srce i ikonicu koje plače. Meni je samo prošlo kroz glavu je li ona sama poslala tu poruku. Sljedeći dan je uslijedila i prava poruka. Izvukla se iz životne opasnosti, ali je još uvijek pod aparatima. 

Jutros je došla poruka od njene kćerke da su joj skinuti aparati i da je situacija stabilna. Još uvijek sam kao utrnuta. Ono što trenutno osjetim je da smo svi na nekom iskušenju i učenju. Sve postaje drugačije.  Iznova moram da učim kako pobjediti strah, jer sa ovakvim strahom i bespomoćnošću se još niko od nas nije susreo.

Jedino što mogu reći da sam sada još svjesnija činjenice šta znači biti čovjek/ljudsko biće Pitam se koliko nas je prodrlo u tu svijest? Svakodnevno smo svjedoci stvari u koje ne možemo da vjerujemo…

Nije bitno biti čudo od čovjeka kome se drugi dive,
Bitno je biti svjestan da je čudnovato biti čovjek i živjeti!

Sve više mi je jasno da naša tijela i mozak funkcionišu onako kako je potrebno u određenom trenutku. Ako se odvojimo od drugih i duboko se posvetimo sebi možemo dosegnuti ogromnu snagu u sebi.  

Ono što sam sa sigurnošću do sada naučila da nas ovaj virus definitivno i kolektivno podsjeća da nam je vrijeme svima ograničeno i da zato ne trebamo tračiti vrijeme u nekom glupom nadmetanju i dokazivanju ko je pametniji i bolji. 

Naš zadatak je da živimo svaki dan iznova. Puni ljubavi za sebe i druge. Da budemo lijepi i blistavi kao cvijet u bašti ili drvo u šumi.  I ono što je najbitnije je da svako živi svoj najljepši život. 

Svaka država, svaka kultura i svako ekonomsko stanje nam to omogućava. Nisu nam pare i političko opredjeljenje i nekakva nametnuta vještačka ugodnaost potrebni da bismo živili svoj najljepši život. Naš najljepši život je u namau našim kućama koje smo uredili samo po svom ukusu i detaljima. Ne kuća kao iz salona za namještaj. Treba misliti na budućnost, ali ne opterećivati se njome jer pojam budućnosti lišava nas svega što nam pravi život nudi!

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka prekrasnih unuka, Dunye i Ilaya.  U Bosni sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnika jezika i književnosti i nastavnika predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome: Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj Akademiji i vodim talk show "Priče Za Stolom", motivacijske govore i radionice, u centru za razvoj i povezivanje"Olea", kojeg sam osnovala 2019. Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.