"Previše jedem tokom karantene!" - Ublažite "glad" kratkom mindfulness meditacijom

Ovih dana čini mi se da cijeli svijet samo kuha. Koju god društvenu mrežu otvorim svi kuhaju. #ostanidoma i #izolacija stvorili ...Ovih dana čini mi se da cijeli svijet samo kuha. Koju god društvenu mrežu otvorim svi kuhaju. #ostanidoma i #izolacija stvorili su cijeli jedan novi val oduševljenja kuhanjem. Što je odlična stvar. Uvijek je zdravije jesti doma. Znamo što koje smo namirnice stavili u svoje jelo. ( naravno ako se radi o jelu koje kuhamo iz sastojka, ne gotovom jelu).  Hranu dijelimo sa svojim bližnjima, ponovo smo se ujedinili oko stola. Vraćaju se neke navike koje su naši roditelji imali.  To je dobra strana ovog vremena u kojem smo se našli, rekla bih. Druga strana je da mi mnogi od vas mi pišu kako jedu puno. Jednostavno ne mogu se zaustaviti. 

Emocionalna glad se javila u nama. Kako i ne bi. nalazimo se u doba velike neizvjesnosti. Osjećamo strah za bližnje, sebe, brinemo o našoj budućnosti. Neki od nas kako bi svoje emocije potisnuli jedu, dok drugi od nas prestaju jesti. 


Emocionalna glad ( prema dr. Doreen Virtue)

1. Javlja se naglo - u jednom trenutku nismo gladni u drugom izgladnjeli. Glad se pojavi i pojača u trenu.

2. Emocionalna glad javlja se u glavi. Započinje u mislima i u ustima. Želimo okusiti čokoladu, krafnu. U mislima se kovitla misao o željenoj hrani.

3. Neodgodiva je! Traži da jedemo odmah.

4. Emocionalna glad javlja se kad smo uznemireni.


Mindfulness meditacija - odličan je način detekcije emocionalne gladi i prepoznavanja naših stvarnih potreba. Sekularni oblik meditacije koji nam trenira um da bude prisutan u sadašnjem trenutku. Primjećujemo svoje misli senzacije, emocije... bez da ih osuđujemo, potiskujemo, mijenjamo. Samo ih promatramo. 

Prakticiranjem mindfulness-a primjećujemo svoje obrasce ponašanja i stvaramo si nove mogućnosti i izbore. U našem odnosu s hranom možemo birati. Primijetiti naše emocije, osjećaje i potrebe. Dopustiti ima da  su prisutni ( bez da reagiramo unosom hrane). Kako bi se povezali sa svojim tijelom i svojim mislima u nastavku je meni jedna od najdražih mindfulness meditacija.


Mindfulness vježba (meditacija) - kratki body scan (BS)


Sljedećih nekoliko minuta napravite kratki body scan. Body scan vježba nam omogućava da istražimo iskustva koja imamo u tijelu iz trenutka u trenutak.

Pojačana svijest o osjećajima i senzacijama može dovesti do pojačane sposobnosti da lakše funkcioniramo kada nas nešto boli, napeti smo ili smo pod stresom. Tijekom BS-a možete osjetiti cijelu lepezu senzacija od topline, do napetosti, težine, lakoće do da uopće ne osjećamo senzacije. 

Smisao nije da nešto mijenjamo već da osjetimo. Dok radite BS vas zaposleni mozak često će vas odvesti na putovanje mislima. Kada primijetite da se to dogodilo nježno vratite svoju pozornost na dio tijela gdje ste zadnji puta bili. 

Tijelo ima svoju mudrost. Tu osjećamo naše emocije, napetost i opuštenost. Naše tijelo je naša antena u svijet. Kada obratimo više pozornosti na njega bolje shvatimo sto želimo, koje su naše potrebe, i što želimo otpustiti. 


Kako meditirati?

*** Smjestite se u ugodan položaj, možete se i leći. Zatvorite oči. Ovo je možda prva prilika u danu da se opustite.

*** Dopustite si da utonete u ugodnu tišinu nekoliko trenutaka.

*** Nježno obratite pozornost na svoje disanje. Na udah i izdah. Nemojte mijenjati tempo ili način na koji dišete. Uživajte u disanju, ovoj divnoj životnoj energiji. U svakom udahu i izdahu.

*** Kada vam um "odluta", nježno vratite fokus na disanje. Koliko god puta da se to dogodi, da vam um odluta. To je ok. To je um. Nježno vratite fokus na disanje.

*** Započeti ćemo body scan tako da obratite pozornost na svoje prste na nogama. Kakav je to osjećaj kada prste osjetite unutar svojih cipela. I dodir čarapa na njima. Osjetite kakve osjećaje imate tamo i senzacije. Osjećate li hladnoću, toplinu, stezanje ili ništa? Obratite nježno pozornost na sve sto osjetite.

*** Nastavite bodi scan polako obraćajući pozornost na druge dijelove tijela: gležnjeve, listove, koljena, bedra, kukove, prsa, ramena, vrat, glavu, lice.

*** Ponovo nježno stavite svoju pozornost na vas dah. Na udah i izdah. 

*** Polako otvorite svoje oči

Ugodan ostatak dana Vam želim. Pridruzite se mojoj Facebook grupi: BeYou - Mjesto gdje mijenjaš svoj doživljaj sebe


Piše: Dubravka Fazlić


Dubravka Fazlić je Life & Wingwave Coach, NLP savjetnik i NLP trener. U životu uživa u promjenama. Rođena je u Zagrebu. Završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poslovni put njene obitelji obilježio je i jedan dio njenog života, tako da se bavila proizvodnjom kruha, ugostiteljstvom i konzaltingom. Velika želja i osjećaj da je njen poslovni i životni put van okvira u kojima jeste, dovela ju je do toga da je završila edukaciju za NLP savjetnika, NLP trenera, Wingwave Coach-a i Life Coach-a. Danas je spojila svoje dvije ljubavi: rad sa ljudima i proizvodnju hrane. Drži edukacije i seminare na temu emocionalnog prejedanja, edukacije za start up poduzetnike i na temu komunikacijskih vještina, stress menadžmenta i konflikta. Posebno zadovoljstvo joj predstavlja individualni rad s klijentima. Uživa  u stjecanju novih znanja i vještina, čitanju knjiga, šetnjama. Opušta je izrada zdravih slastica i meditacija. Trenutno se educira za Nutrition Coach-a i NLP terapeuta. Nova je suradnica i kolumnistica Arabella (Sretna Žena) MagazinaViše o njenim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com . Pratite je na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.

Instagram

CLOSE