Mesečeve faze, boginje i ženski princip manifestacije

Literatura o zakonu privlačenja, postavljanju ciljeva, manifestaciji želja i vizija, koju smo čitali, uglavnom počiva na paradigmi l...Literatura o zakonu privlačenja, postavljanju ciljeva, manifestaciji želja i vizija, koju smo čitali, uglavnom počiva na paradigmi linearnog vremena, koja se etablirala u kolektivnoj svesti početkom ere patrijarhata i monoteističkih religija. Koliko god da ovaj način razmišljanja i kreiranja sopstvene realnosti možda i odgovarao muškarcima, ženama donosi manje uspeha i zadovoljstva, jer je u neskladu sa cikličnošću, koja je upadljlivi i nazaobilazni deo ženske energije i telesnosti. Ni moderni način života i prilagođavanje pravilima patrijarhata nisu uspeli da u potpunosti potisnu naše celularno znanje o godišnjim i lunarnim ciklusima. Oni utiču na naš nivo energije, raspoloženje, misli, stanje našeg tela i hormona. Kada se uskladimo sa mesećevim fazama i prilagodimo im naš proces kreacije, sve počne da teče lakše, prijatnije i uspešnije.

Mesečev ciklus ima 28 dana, baš kao i naš regularni menstrualni ciklus. Da biste počele da usklađujete svoj život sa mesečevim fazama, dovoljno je da, za početak, nabavite običan crkveni kalendar, ili pronađite neku od brojnih internet stranica sa mesečevim fazama i zabeležite sebi mesto u ciklusu, u kome se trenutno nalazimo i dve markantne tačke - kada u ovom mesecu padaju mladi mesec i pun mesec. To su dva glavna orijentira za naš rad. Sinhronizacija sa mesečevim fazama stoji u potpunoj suprotnosti sa zahtevima sveta oko nas, koji počivaju na muškoj paradigmi – stalno više, bolje, samo jako!

Danas, na dan mladog meseca, pišem o značenju koje je u starim kulturama imao tamni mesec, kao kraj lunarnog ciklusa, koji slede pojava novog, mladog meseca i faza rastućeg meseca, koja traje dve nedelje. Tačno za dve nedelje, sledi članak o punom mesecu i opadajućem mesecu i boginjama koje su sa ovima povezane.

Kraj (ili početak) lunarnog ciklusa obeležen je tamnim noćima “bez meseca”. Uskladiti se sa ovom fazom, znači ući u sopstvenu tamu, tišinu, usporiti se i povući se malo iz uobičajenog svakodnevnog tempa aktivnosti. Uradite to onoliko koliko je moguće, uzevši tih dana makar pola sata vremena za sebe, kada ne radite gotovo ništa. Naravno, što više, to bolje. To je svesna odluka, jer nam spoljašnji svet i naše navike neće sami od sebe ponuditi vreme za ovakvo povlačenje. To je dobro vreme za meditaciju, ležanje u kadi, slušanje opuštajće muzike, sedenje pored vatre ili sveće ili, kako god za vas lično izgleda “ne raditi ništa”. Takođe je važno biti u kontaktu sa sopstvenim telom i slušati šta nam ono govori, kroz svoje napetosti, bolove, zadovoljstva. Ovo je dobro vreme da se povežemo ponovo sa svojim unutrašnjim ritmom. Godišnje doba koje je nalik na ovu fazu je zima, a faza u ženskom ciklusu menstruacija.

Arhetip tamne faze meseca je sveštenica, o kojima ja, u radionicama ciklusa boginje,  govorim kao o boginjama sveštenicama. Sveštenica je ona koja se povukla u tihovanje, da bi bila u punom kontaktu sa svojom intuicijom i unutrašnjom mudrošću. Veliki prostor, praznina, počivanje u ne-aktivnosti je njen hram. Za druge, ovakvo povlačenje u tamu može da izgleda kao depresivno raspoloženje, za ženu koja se svesno povukla u tamu, to je period velike regeneracije, resetovanja, isceljenja. U tom praznom prostoru možemo da slušamo tihe unutrašnje glasove i sagledamo stvari u svom životu jasnije. Zato je to period kada se rađaju nove vizije i seje seme novog. 

Kada se iz tame pojavi mladi mesec, kao što je to danas slučaj, vreme je da zabeležite svoje intencije, želje i ciljeve za naredni mesec, najbolje na list papira, koji možete zatim uviti u rolnu, vezati vrpcom i odložiti na neko posebno mesto koje odaberete (na primer na oltar ukoliko ga imate).  


U fazi tamnog meseca možemo da se bavimo pitanjima:  Šta za mene znači tama? Kako vidim tamnu stanu sebe? Kako doživljavam prazan prostor? Koliko umem da slušam svoju intuiciju? Šta me sprečava da slušam sebe? Šta bih mogla da uradim da bih bila više u kontaktu sa svojim unutrašnjim znanjem i bolje ga koristila?

Na dan mladog meseca, trenutak je da, u kontemplaciji, postavimo sebi pitanja:  Šta mi istinski leži na srcu u ovom trenutku?  Za šta kuca moje srce? Koje su želje mog srca?  Kako bi izgledalo kada bi moja želja bila ispunjena? Šta bi za svaku od mojih želja bio prvi mali korak  koji mogu da napravim u ovom mesecu?

U naredne dve nedelje, posle mladog meseca, mesec raste, preko srpa i polumeseca, ka punom mesecu. To je u ženskom menstrualnom ciklusu faza bujanja hormona estrogena i progesterona, koja dostiže svoj špic u trenutku ovulacije, koji se poklapa sa fazom punog meseca. Ovo je dobro vreme za akciju, pretvaranje zamisli i intencija u dela: posle faze odmora, povlaćenja i resetovanja, sada je energija u porastu i spremne smo za pun angažman u svetu. Ukoliko u ovoj fazi posvetimo punu pažnju svojoj novoj viziji i bacimo se na posao, uslovi su najbolji da napravimo velike korake u onome što želimo da kreiramo. Otvorenost za novo, radoznalost, strast, podstiču našu punu kreativnu energiju. 

Godišnje doba koje je nalik ovoj fazi je proleće, doba buđenja i bujanja prirode. Arhetip koji odgovara ovoj fazi je mlada devojka. U trojstvu boginje, koje je verovatno prvo trojstvo u istoriji religija, to je mlada devojka. Kod Grka srećemo trojnu boginju, Hekatu Triformis, sa jednim telom i tri glave – mlade devojke, zrele žene i mudre starice, koja se naziva često kruna. Mladu boginju reprezentuje Kora (mladalački lik Persefone) ili Artemida, koja se često predstavlja sa mesečevim srpom na glavi. Energija Artemide je fokusirana ka cilju, snažna, slobodna, primalna.

Ukoliko ste u prethodnim fazama zamislile šta je to novo što želite da kreirate u svom životu, ostavile iza sebe sve staro što vam više ne služi  i osmislile prve korake ka ispunjenju, sada je vreme da intenzivirate i dalje pojasnite svoju viziju, da osetite na celularnom nivou šta vam tačno treba i šta tačno treba da uradite u ovom trenutku. 

Trik je, osećati se, misliti i delati, kao da su naše želje i vizije već ispunjene. Time se pretvaramo u veliki magnet za ono što želimo da nam dođe u život. Naravno, to se dešava, samo ukoliko istovremeno i preduzimamo potrebne korake. U ovoj mesečevoj fazi naša vizija može da postane kristalno jasna i rad na njenom realizovanju lak i poletan.

Pitanja za kontemplaciju u fazi rastućeg meseca su: Čega se prisećam iz vremena kada sam bila mlada devojka? Kakvu energiju sam imala, kako sam izgledala, hodala, osećala se? Šta su bili moji snovi i želje, šta sam najviše volela, čemu sam se nadala? U čemu je razlika u odnosu na mene danas? Koju vrstu mudrosti i poruke mogu da dobijem od arhetipa mlade devojke u sebi? Koju poruku za mene nosi godišnje doba proleće? Kako ta mladalačka, prolećna energija može da mi pomogne u manifestovanju onoga što želim sada? Da li postoji bilo šta između mene i te energije? 

Od danas za dve nedelje, na dan punog meseca, pisaću o značenju i praksama na dan punog meseca i u fazi opadajućeg meseca. Za sada, sretan mladi mesec sretnim ženama!

Aktuelni program:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.