Mindfulness praksa - Kako pronaći mir u ubrzanom svijetu naše svakodnevice

Mindfulness je stil života i način brige o sebi.   Mindfulness u prevodu znači " svjesnost " (s vjesnost o svojim mislima...Mindfulness je stil života i način brige o sebi. Mindfulness u prevodu znači "svjesnost" (svjesnost o svojim mislima, navikama, reakcijama, tijelu, dahu). Mindfulness nas uvodi u život u kojem živimo prisutnost. Većinu svog dana povedemo u takozvanom autopilotu. Dok je autopilot super koristan dok plovimo na otvorenom moru i upravlja našim brodom, autopilot koji nam je instaliran u naš um nije nam koristan. 

Prolazimo kroz dan, a da ga zapravo ne proživimo svoj dan u potpunosti. 

Otuširamo se, a  vodu nismo osjetili. Dovezemo se na posao, a da ne znamo kako smo do tamo došli. Pojedemo ručak, a da ne osjetimo sve okuse koje nam je taj obrok ponudio. Unesemo u sebe previše hrane i to primijetimo tek kada nam je teško, kako se to kaže "na želucu". Pijemo kavu i želimo uzeti onaj zadnji gutljaj  i primijetimo da više nema u šalici ničega! Kada smo je popili> Naš autopilot je radio za nas. Zvuči li vam ovo poznato? 

Autopilot je vrijeme kada nismo prisutni u trenutku, naša pažnja je uhvaćena u jedan misaoni tok. U tom stanju reakcija je  automatska. Radimo stvari iz navike umjesto da donosimo svjesne izbore u ovom trenutku. 

Autopilot je naizgled sigurno mjesto, tu nam je sve poznato, tu smo u svojoj zoni komfora, bez obzira kako se osjećamo. Ovo nam se može činiti sasvim "OK", ali kada mi sami namjerno ne biramo put kojim se krećemo, možemo završiti na mjestu gdje nismo željeli biti. Na poslu koji nas ne zadovoljava, gdje ne ispunjavamo svoj potencijal. U vezi u kojoj nismo sretni.

Možemo imati dojam da  jedini način da živimo i da koračamo kroz život je da smo vođeni svojim mislima, osjećajima, navikama i reakcijama. To zaista nije tako. Uvijek imamo izbor. Njega stvaramo kroz i njegujemo kroz mindful način života. 

Kroz prakticiranje mindfulnesa razvijamo mnoge nove vještine poput: kako se nositi sa stresom, kako postati manje reaktivan, kako prekinuti lanac navika koje nam više ne služe. Pomaže nam da postanemo više sretni, autentićni i suosjećajni. Tijekom vremena možemo razviti oslonac u sebi poput snage, mira, bez obzira na okolnosi u kojima se nalazimo. Vježbajući mindfulnes možemo doslovno promijeniti strukturu našeg mozga. (*izvor istraživanje Har. sveučilišta) 

Mindfulness meditacija je praksa uma i tijela. 
Nereligiozni oblik meditacije, koji nam za cilj daje jasnoću, mir i ispunjenje. 

Na putu prema cilju učimo o sebi. Učimo kako naše misli funkcioniraju i o čemu mi to veći dio dana razmišljamo i na koji način razmišljamo. Kako djelujemo, kako reagiramo. Primjećujemo svoje ponašanje, svoje reakcije. Učimo kako da  se sa životnim izazovima nosimo na mirom, mudrošću i jasnoćom. 

Kada  svakodnevno sjednemo u meditaciju i postanemo promatrači svojih misli, otkrivamo svoj unutarnji "okoliš", koji možda nije onakav kakvim smo ga zamišljali. Tu dolazi onaj drugi dio mindfulness-a, koji u nama razvija suosjećanje, razumijevanje nas samih i prihvaćanje da je ono što smo primijetili u nama, u našim mislima "OK". Da je u redu biti tužan, ljut, nesretan, razočaran. Da je to trenutno stanje i da se svi tako ponekad osjećamo. I da to stanje prođe. 

Naučimo biti nježniji prema sebi i ne osuđujemo toliko svoje misli, odluke i postupke. 
Naučimo kako pronaći mir u ubrzanom svijetu naše svakodnevice. 

Za mene je mindfulness briga o sebi i set vještina koje mogu upotrebljavati u svakodnevnom životi - bilo gdje i bilo kada. Jednostavan je razumljiv, zabavan. Na nenametljiv način otkrivamo jedan cijeli novi svijet u sebi. 

Moram reći da je za mene bio poprilično izazovan, jer sam morala sjesti, umiriti se, osjetiti sebe i svoje tijelo i povezati se s njim. Tu je najveći moj izazov bio i najveća dobrobit mindfulness-a. 

Naučila sam prepoznavati znakove i jezik svoga tijela. Intuicija mi se pojačala, dobila sam još jedan cijeli izvor informacija koje mi služe u svakodnevnom životu, kod donošenja odluka u odnosima, prepoznavanja opetovnih misli i obrazaca ponašanja.

Mindfulness spaja naš um  s našim tijelom. Postajemo cjelina. 

Živimo u vremenu koje je dinamično, brzo. Poprilično smo pretrpani dnevnim zadacima i “TO - DO” listama. Pod velikim smo pritiskom zadataka koje moramo obaviti. Ciljeve koje moramo postići stvaraju nam stres i potencijalni burn out

Mindfulness je tehnika, set alata  kojima  se dovodimo u balans. 
Unosimo ravnotežu u svoj um i svoje tijelo.

Najbolji način za razumjeti mindfulnes je kroz praksu. Dosljedno, hrabro i nježno. 

Više o mindfulness praksi i treninzima pročitajte na: https://dubravkafazlic.com/ 


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić


Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.