Boginja Nu Kua – Mit o propasti i spasenju sveta

Sećam se da su početkom 2020. godine po medijima i socijalnim mreržama počele da kruže astrološke predikcije, koje najavljuju turbulen...


Sećam se da su početkom 2020. godine po medijima i socijalnim mreržama počele da kruže astrološke predikcije, koje najavljuju turbulentnu godinu, u kojoj se urušavaju postojeće strukture moći na globalnom planu i velika transformacija sveta, koja počinje negde od 12.1. Niko nije, koliko znam, predvideo globalni lockdown zbog korona virusa. Neko veruje astrolozima manje, neko više, tek svima se u podsvest uvukla strepnja i mutno iščekivanje nečeg novog i nepredvidljivog. Od marta je počelo da se dešava nešto, što čini da nam se sve više izmiče pod nogama tlo čvrste realnosti  u kojoj se odvija naš uobičajeni život. Prateći zbivanja u mainstream i alternativnim medijima, ponekad se osećam kao da sam uhvaćena u nekom lošem holivudskom filmu iz žanra katastrofa. Mediji kreiraju virtuelnu realnost, koja onda treba da nam postane mapa za navigaciju u svakodnevici. Tek što smo, posle dva meseca zastrašivanja virusom bez jasnog pokrića, izišli na ulice, počeli su masovni i delom nasilni ulični protesti i rasni sukobi u Americi i nekim zemljama Evrope, kao da korone nikad nije ni bilo. Stanovnici planete nisu informisani, a još manje pitani od strane svojih političkih elita o stvarima koje se najdirektnije tiču njihovog života i tela, već su gurnuti pred svršen čin, da prihvate nove generacije vakcina koje uključuju genetski inženjering, 5G mrežu, GMO hranu, nove tehnologije kontrole i nadzora, čije posledice su nepoznate i nesagledive. Demokratija je još samo reč, otrcana višedecenijskim zloupotrebama. Očigledno smo u jeku nove geopolitičke preraspodele moći i finansija, u kojima običan čovek niti učestvuje, niti može da ih u potpunosti razume. Iz centara moći nam se šalje poruka o "novoj normalnosti", poruka da ništa više neće biti isto. Oni koji drže konce u rukama, pretpostavljam, znaju to unapred. 

Na delu je sve ono o čemu poslednjih godina pričam kao o pomahnitalnom patrijarhatu u fazi raspada, koji je opasniji nego ikada. Ukoliko posle nekoliko hiljada godina kulture dominacije, hijerarhije, rata, podčinjavanja, manipulacije i vladanja strahom, ne pronađemo neki novi duhovni i civilizacijski kod, naćićemo se, možda već za koju deceniju, na ivici ponora. Moj rad sa boginjama u krugovima žena, kojima će se uskoro pridružiti i svesni muškarci, između ostalog je i traganje za tim novim kodovima.

Ovakva klima podgreva apokaliptična razmišljanja, koja nisu nova u istoriji civilizacije: smak sveta je najavljivan mnogo puta, a mitovi o potopu i drugim kataklizmama i izgubljenim civilizacijama su univerzalni sadržaj kolektivno nesvesnog, koji verovatno reflektuje neko kolektivno sećanje. Ti mitovi nam, na sreću, daju i formulu restauracije poretka posle haosa, formulu preživljavnja i kontinuiteta. Jedan takav mit je duboko utkan u kinesku kulturu i ima za glavnu protagonistkinju boginju Nu Kua. 

Nu Kua je velika boginja majka iz veoma starih matrijarhalnih vremena, prelepa žena sa zmijskim ili zmajskim telom. Sa svojim mužem-bratom Fuksijem, otelovljenje je yin-yang principa, koji je sveprisutan u kineskoj tradiciji. Nu Kua je creatrix, boginja koja stvara ljudska bića iz žute gline i udahnjuje im život (poput mnogo mlađe starozavetne priče u kojoj figurira muško božanstvo). Kod Kineza je slavljena i kao boginja braka, dobre prilika, sreće, plodnosti i muzike. Centralni mit Nu Kua odnosi se na prastaro vreme, kada su dva moćna božanstva, svojim ratovima, narušili poredak sveta i doveli do sveopšteg haosa. Svet su zadesile kataklizme, požari i poplave, pojavile su se strašne predatorske životinje koje proždiru sve oko seba. Narušena je i prirodna ravnoteža neba i zemlje, čak su se i četiri stuba neba srušila. Četiri stuba označavaju osu sveta (axis mundi), koja povezuje centar zemlje sa nebom i često se predstavlja u starim kulturama drvetom života. Ono prolazi kroz razne oblasti egzistencije, od sveta predaka, preko ljudi, do bogova i drugih viših bića i međusobno ih povezuje. Ova povezanost sa nebom i zemljom daje čoveku ukorenjenost i snagu; kada je narušena, raste naša bespomoćnost. 


U tom mračnom i beznadnom času propasti, koji preti da okonča život na planeti, pojavljuje se Nu Kua, da uspostavi iznova narušeni poredak, raspored godišnjih doba i ravnotežu pet elemenata, da obnovi stubove neba i unese u svet lepotu i optimizam. Jedno od njenih oruđa uspostavljanja poretka je muzika, koja nosi u sebi moć kojom se uspostavlja harmonia mundi, kako su tvrdili i pitagorejci. Boginja koja predstavlja samu prirodu to može, zato što poznaje blueprint prirodnog poretka, što joj omogućava da se sve oštećeno i narušeno ponovo restaurira. Ona predstavlja i mudrost našeg tela i imunog sistema, kao i naše psihe, koja poseduje unutrašnje mehanizme rezilijentnosti i isceljenja, ukoliko im dozvolimo da rade svoj posao i ne upadnemo u zamku pokušaja da sve mentalno kontrolišemo i uređujemo izvana. Priroda je i velika moć i spontana sila u nama i oko nas, koja nikada nije sasvim predvidljiva. Taj neuračunljivi faktor može da pomrsi konce onima koji bi da bezgranično vladaju, kontrolišu i razaraju. Zato je u njoj i poslednja nada, kada sve počne da nam izgleda beznadno.

Boginja Nu Kua donosi nam danas poruku da moć prirode i ženskog principa uvek pronalazi put opstanka i restauracije dobrote, života i zdravlja kroz samoorganizaciju. I kada egotripovi moćnika poremete sve referentne tačke poretka u kome živimo, održava nas duboka vera, da je u svakom haosu i raspadu seme nečeg novog, koje možda još nije vidljivo. 

Kako izgleda svet u kakvom biste želeli da živite? Šta je vaša najdublja pokretačka sila? Šta biste drugačije radili, kako biste drugačije mislili, osećali se, odnosili se prema drugima, kada bi sve bilo moguće? To je pitanje za kontemplaciju u ovom trenutku. Jer, kada u svojoj duši, svom fizičkom i energetskom telu i svojim mislima počistimo haos i dođemo do svog kreativnog jezgra, nećemo se osećati bespomoćnima i slabima, šta god da se oko nas dešava.  Kad iziđemo iz tunela otvara nam se širi ugao gledanja i vidimo svetlo, koga u tunelu nije bilo. Neka nas zato boginja Nu Kua, koja je, kao i druge boginje kojima se bavimo, naš sopstveni arhetipski resurs, provede bezbedno kroz ovaj tunel! 


Aktuelni program:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.