Mindfulness meditacija za ljubav, povezanost i njegovanje ljubaznosti

Ljubaznost ima nebrojeni broj oblika. Ponekada smo svjesni samo nekih od njih. Da pozdravimo stariju osobu, ustupimo mjesto, pomognem...Ljubaznost ima nebrojeni broj oblika. Ponekada smo svjesni samo nekih od njih. Da pozdravimo stariju osobu, ustupimo mjesto, pomognemo nekome tko je u nevolji, ili je nemoćan. Da pružimo ruku utjehe, riječ podrške, pomoć, kada se od nas to traži. Nedavno me jedna situacija podsjetila me kako je izraz ljubaznosti i reći iNE bilo kojoj vrsti diskriminacije. Neću pisati o nedavnoj smrti čovjeka koja je uzrokovana brutalnošću drugog čovjeka. Pisat ću o situaciji u kojoj sam ja sudjelovala. 

Kada sam odrastala, moji roditelji imali su pekaru koja je zapošljavala veliki broj ljudi iz cijele Hrvatske. Bili je interesantno i poučno odrastati u tako šarolikoj zajednici. Pogon je bio u prizemlju, a živjeli smo iznad. Kuća je u svakom trenutku bila dostupna svima.  Naučila sam živjeti u stalnoj akciji i buci. Trebalo mi je vremena da sebi dozvolim i da se naučim kako biti sama sa sobom i u tišini. Bez podražaja. 

Raznolikost i prihvaćanje sam naučila u najranijoj mladosti. Ne suditi čovjeka po naglasku, stupnju obrazovanja, vjeri, nacionalnosti, spolu. Svi smo mi ispod kože ljudi.  Nedavna situacija podsjetila me kako smo sposobni diskriminirati, a  da nismo ni svjesni. Koliko naše društvo teško prihvaća različitosti. Kada iskačeš i drugačiji si od normi okolina si daje za pravo diskriminirati, tako da bulji, osmjehuje se, šalje upite poglede. 

Bilo je rano popodne i zazvonilo je zvono. Pogledala sam tko je, kad ono naš stari zaposlenik, slastičar (zvat ćemo ga Marko). Marko je kod nas radio dugo. Došao je kada sam ja imala 8 godina. Sjećam ga se rado. Imao je blagu narav, veliko srce, radio mi je divne ptice na pecivima. 

Marko je imao tjelesnu manu i često su ga ostali pekari zezali zbog toga. Kada sam ga ugledala od srca sam mu se obradovala i krenula prema njemu. Nažalost, nisam se mogla s njim zadržati, jer sam imala prethodni dogovor. Marko i ja razgovarali smo ispred kuće. Marko se za ovaj susret uredio na svoj način. Mornarska kapa s raznim obilježjima, mornarski sako, kravata, hlače. Marko je odskakao on onog normalnog” i, da, Marko ima 65 godina. 

Dok smo pričali prolaznici su prolazili. U dva navrata uhvatila sam pogled majke koja gura kolica koja je uperila prst u Marka i mene poslala onaj pogled “Kaj je to?” i drugi pogled bio je sličan tome samo od druge osobe. Znate, onaj pogled ruganja, podsmjeha. Vjekujem da ste ga u životu i primili i znali ga uputiti, a da niste bili svjesni.  Upravo te reakcije navele su me da osvijestim kako je diskriminacija jako prisutna i kako je možemo osjetiti i u samom pogledu.  Sam čin ljubaznosti koji iskazujemo kod mene je nošen potrebom da kažem NE i ovakvom načinu diskriminacija. 


Marko je gospodin u godinama.
Marko nosi svoj stil.
Marko je veseo.
Marko je radostan.
Marko uživa u životu.
Marko je iskren.
Marko ima veliko srce. 
Marko je nesebičan.
Marko se odnosi prema ljudima s poštovanjem. 
Marko njeguje manire.
Marka djeca vole - kada su ga vidjela radosno su pričala s njim. 

Koje vrijednosti njeguju one osobe koje su pogledom osudili Marka zbog načina na koji se on oblači? Svjesnost, prisutnost i širinu koju dobijemo svakodnevnom formalnom Mindfulness praksom prenosimo je kroz dan. Postajemo svjesni onoga što govorimo, kako se osjećamo. Prisutniji smo u razgovoru. Primjećujemo zvukove i događanja iz okoline koja se dešavaju tu u ovom trenutku. Prisutni smo. Osjećaj povezanosti s nama samima i s osobama nam se povećava.

Ja nekada ne bih primijetila te poglede. Ja nekada ne bih primijetila svoj osjećaj kada sam vidjela te poglede. Ja nekada vjerovano sam se i nasmijala nekom drugom Marku. To je bilo nekada. Svakog trenutka, iznova, mi možemo donijeti odluku kako želimo da živimo. 

Mindfulness nam daje jedan novi pogled na život. Pogled u kojem sigurnost i stabilnost gradimo unutar sebe. Prihvaćanje i nježnost prema sebi također.   U svijetu puno prepreka, problema, diskriminacije nalazimo onaj mir koji stvorimo unutar nas.  


Mindfulness meditacija njegovanje ljubaznosti - Vježba 

Zauzmimo sjedeći položaj. Leđa neka su uspravna, ramena opuštena. Usmjerimo pozornost na naš dah. Udah i izdah. Pozornost stavimo na naša prsa i osjećaj kako se ona dižu i spuštaju sa svakim udahom i izdahom. Primijetite kako sa svakim udahom vaše misli postaju sve manje aktivne i bučne. I dalje su prisutne,  samo nekako u daljini. Vaša pozornost usmjerena je na dah. 

Nakon što umirimo um, uzemljimo, opustimo se, prizovimo u misli nekoga tko nam je srcu drag.  Možda bi bilo korisno da krenemo nekim s kim imamo iskren odnos. Možda poželite i tiho izgovoriti ime te osobe.  Usmjerimo svoje emocije ljubaznosti,  ljubavi, nježnosti prema toj osobi. Možete mentalno u sebi, ili na glasi, izgovoriti riječi koje upućujete toj osobi:


Neka si dobro.
Neka biti sretan. 
Neka ti je lako. 

Možda znamo da osoba na koju mislimo pati,  ili je patila i bilo joj je teško i  mi je  možemo osloboditi  patnje samo zato što mi to želimo. Smisao je toj osobi mentalno i emocionalno šaljemo našu dobru namjeru. Možda ne možemo zaustaviti bol i patnju,  ono što možemo napraviti je uputiti dragoj osobi naše osjećaje ljubavi, nježnosti, ljubaznosti. Na ovaj način dozvoljavamo i da osjećaj topline i povezanosti raste i gradi se u našem srcu. 

Više o mindfulness praksi i treninzima pročitajte na: https://dubravkafazlic.com/ 


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka FazlićJa sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.