Rituali manifestacije za fazu punog i opadajućeg Meseca

Danas je dan punog meseca, pravi trenutak za nastavak teksta o mesečevim fazama, boginjama i ženskom principu manifestacije od pr...


Danas je dan punog meseca, pravi trenutak za nastavak teksta o mesečevim fazama, boginjama i ženskom principu manifestacije od pre dve nedelje, koji je bio objavljen na dan mladog meseca. Usklađivanje rada na manifestaciji naših želja sa mesečevim menama je veoma važno, naročito za žene, koje su u većoj meri od muškaraca svesne sopstvene cikličnosti i cikličnosti prirode. 

Faza mladog meseca je dobar trenutak za sađenje semenki novog, a nju slede dve nedelje rastućeg meseca koje su upravo iza nas, a u kojima preduzimamo akcije u spoljašnjem svetu, koje su potrebne za manifestaciju.  Sada smo stigle do sredine i vrhunca ciklusa. 

Pun mesec donosi najsvetlije noći, a pod svetlošću meseca se ništa ne može sakriti - zato je to trenutak jasnog sagledavanja sopstvene situacije i vreme da preispitamo šta je u prve dve nedelje funkcionisalo, a šta nije. Ovo je vreme plodnosti i žetve, vreme da svesno proslavimo sve što smo kreirale u prethodne dve nedelje i takođe da donesemo odluku da promenimo kurs u onome što nije bilo uspešno. Pun mesec je poput trudne žene koja blista samopouzdano u svojoj ispunjenosti.

Godišnje doba koje odgovara ovoj fazi je leto, a faza u ženskom ciklusu ovulacija, vrhunac plodnosti. Ženski arhetip koji odgovara ovoj fazi je zrela žena, majka. Ja, u radionicama ciklusa boginje, govorim o boginjama majkama i tu se bavimo Demetrom, Bogorodicom Marijom, afrobrazilijanskom boginjom Jemanjom i drugim boginjama, čija je centralna funkcija materinstvo. U grčkom trojstvu boginje, boginje punog meseca su Selena i Demetra.  

Na dan punog meseca, možemo da pogledamo ponovo papir sa željama koje smo zapisale na mlad mesec i da napravimo bilans. U stvarima koje su dobro išle prethodne dve nedelje postavite sebi pitanje: "Kako sam uspela?" Onda uporedite to sa stvarima koje nisu išle. U čemu je tačno razlika? Šta vas je sputavalo, blokiralo vašu energiju, šta bi trebalo promeniti? Šta bi vam bilo potrebno, da biste stajale u svojoj moći? 

Možete pozvati i veliku boginju majku da vam pomogne da vidite sebe jasno. Ona je prauzor kreacije, a vi ste, poput nje, majka svojim željama i vizijama koje hoćete da porodite u svetu. Na kraju, spalite svoju listu, ili je iscepajte i bacite. Ovo je važan simbolički akt kojim se oslobađamo svoje preterane vezanosti za želje, jer ona može da blokira njihovo ostvarenje. Ukoliko je nešto od toga zaista važno, doćiće ponovo na red na sledeći mladi mesec, možda sa malo drugačijom formulacijom. 

U ovoj fazi je veoma važna praksa zahvalnosti. Izdvojte vreme da se prisetite, ili, još bolje, da zapišete, sve što je bilo dobro u prethodnoj fazi, sve što ste dobro uradile, sve lepo što ste doživele, sva mesta gde ste poštovale i volele sebe, sve što ste dobile i „požnjele“ kao uspeh. Važno je setiti se i sitnih stvari koje obično zaboravljamo. Zatim napravite listu zahvalnosti za sve dobro koje će doći u budućnosti.

Dodatna pitanja za kontemplaciju na dan punog meseca su: "Kakve asocijacije, emocije i senzacije budi u meni leto, letnja žetva, vrhunac nečega, plodnost? Šta za mene znači majka?" (ne samo u smislu odnosa sa sopstvenom majkom, već i sa arhetipom majke, velikom boginjom kao izvorom života i ljubavi, kao i sa prirodom i planetom na kojoj živimo).

U naredne dve nedelje nas čeka faza opadajućeg meseca. To je vreme za podvlačenje crte i veliko otpuštanje, koje nas ponekad plaši, jer svako otpuštanje liči na malu smrt. Neke stvari moraju da otpadnu iz našeg života, da bi se nove rodile i ciklus kreacije otpočeo iznova. Pošto smo sagledale šta radi i šta ne radi u našem procesu manifestacije, vreme je da donesemo odluku da negujemo i zalivamo prvo i da se definitivno oprostimo od drugog i pustimo da ono otpadne iz našeg života. 

Godišnje doba koje odgovara ovoj fazi je jesen, a faza u ženskom ciklusu – poslednje dve nedelje ciklusa, kada najpre opada estrogen, a zatim i progesteron, da bi na kraju ove faze nastupila menstruacija. Na kraju svog menstrualnog ciklusa imamo proporcionalno najviše testosterona, zato što su vrednosti estrogena i progesterona najniže u mesecu. Ženski arhetip koji odgovara ovoj fazi je starija, postmenopauzalna žena, koji u ciklusu boginje obrađujem u radionici Tamne boginje podzemnog sveta. U grčkom trojstvu boginje, to je Hekata, koja je označena i kao kruna. Kruna je mudra starica koja je prestala da se boji smrti. Ona je prava gospodarica ciklusa rođenja, smrti i ponovnog rođenja. 
Koliko god da su pomalo zasatrašujuće na prvi pogled, tamne boginje nas uče procesu radikalnog pročišćavanja nekorisnih i štetnih stvari u našem životu, za koje se držimo iz navike ili zato što nam se čini da nam pružaju sigurnost poznatog. Tamne boginje mogu da nas daruju smirenošću, mudrošću, kao i izvesnom surovošću u ovom procesu otpuštanja i raskidanja svega što ne služi našem dobru i viziji života koju prizivamo. Ovo je obično deo koji zaboravljamo u procesu manifestacije, jer nas plaši. Možda se zato ova faza doživljava kao najneprijatnija u ciklusu. Ukoliko se, međutim, svesno prepustimo ovom procesu, možemo da otkrijemo kako nam donosi veliko olakšanje i rasterećenje. 

Bacanje starog i pohabanog stvara novi prostor (kako u ormanu, tako i u duši) i oslobađa zarobljenu energiju potrebnu za novi ciklus. 
Faza opadajućeg meseca priziva sledeća pitanja za kontemplaciju: "Kakve asocijacije budi u meni dolazak jeseni, šta mi govori ovo godišnje doba, kako ga obično doživljavam? Kakav je moj odnos prema starim ženama? Kakva sam iskustva imala sa njima? Ukoliko mislim o arhetipu stare mudre žene, kakvu poruku bi ona mogla da ima za mene u ovom trenutku mog života?"
Ovo je takođe trenutak da ponovo pogledamo svoje intencije i želje, koje smo „posadile“ prethodnog mladog meseca. Kako nam sada izgledaju, da li su još uvek žive i pune energije i strasti? Sve što izgleda sasušeno, bez radosti i smisla, zrelo je da otpadne. Time se pripremamo za tamnu fazu meseca i početak novog ciklusa, kao što se zemlja čisti od korova pre nego što ćemo posejati novo seme. 
Možete napraviti “listu korova”. Na njoj se mogu naći neka vaša uverenja, navike, obrasci odnosa, ali i vrste hrane, poslovi za koje ste mislili da su pod „mora“, pa možda čak i dečko, za koga već dugo znate da nije (ili nije više) vaš par i ne doprinosi ničemu dobrom u vašem životu! Kad napravite iscrpnu listu, naprosto je spalite (listu, ne dečka)!
Na kraju ove faze se pripremite ponovo za mladi mesec, ulazeći duboko u svoju tišinu, povlačenje od sveta (koje može biti veoma prijatno). Prizovite u toj tišini svoju intuiciju i vizije i posadite seme onoga što ćete kreirati u narednom mesecu. Biće vam potrebno nekoliko meseci da se uhodate sa ovom, veoma ženskom praksom manifestacije i da počnete da osećate blagoslov ponovo otkrivene ritmičnosti u svom životu. 
Aktuelni program:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:



NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586
Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.