Savjeti kako prakticirati Mindfulness na poslu (kada ste umorni)

Teške noge, tijelo koje je nekako usporeno, ukočeno ni vježbanje mu više ne pomaže.  Misli ubrzane, a radnje usporene. Postoji TO DO l...


Teške noge, tijelo koje je nekako usporeno, ukočeno ni vježbanje mu više ne pomaže. Misli ubrzane, a radnje usporene. Postoji TO DO lista, vidim je zamagljeno. Misao dođe i pobjegne i onda shvatim da sam propustila nekog nazvati. Osjećaj trnaca po cijelom tijelu. Kao da moje tijelo nastanjuje neki stranac.  Signali da su mi baterije na rezervi. Zvuči li vam poznato?

Naše tijelo je savršeno i svatko od nas se prema njemu njeguje kako misli da je najbolje. Vježbamo, mažemo se losionima, ugađamo mu finom hranom, lijepo ga oblačimo. Sve nekako površinski. Često zanemarujemo onaj svijet koji se krije ispod naše kože Smatramo naše tijelo i naš um dvije razdvojene cjeline. Govorimo tako glava i tijelo. Kao da ne pripada oboje nama.  Ako vam je ostalo još malo vremena do odmora, kako sebi pomoći da to vrijeme  na poslu provedemo produktivno i da ujedno njegujemo svoje tijelo i svoje misli?

Savjeti kako prakticirati Mindfulness na poslu: 

Izaberite da svjesno započnete svoj dan.  Prije nego li uzmete mobitel u ruke kada se probudite osjetite svoj dah u tijelu. Povežite se sa svojim dahom i zapitajte se kako se osjećam. 

Hodajte između sastanaka

Bez slanja poruka ili mailova. Osjetite kako vaša stopala dodiruju pod. Kakav je to osjećaj. Poslušajte zvukove koji vas okružuju. Osjetite zrak na svojoj koži. Doživite sebe. Odmorite svoj um. 

Poslušajte signale svoga tijela

Kada osjetimo ukočenost, potrebna nam je promjena položaja.  Promjenom položaja tijela otvaramo se novim mogućnostima. Možda ste primijetili kada vas muči nešto, zauzet ćete specifičan položaj tijela kada rješavate neki problem. Vaše tijelo je nesvjesno zauzelo taj položaj već puno puta i u njemu se stvorilo sidro. Promijenom položaj tijela izašli ste iz uobičajenog obrasca ponašanja. Vidjet ćete ove mogućnosti za riješiti svoj problem.


Zapitajte sebe “Što mi je potrebno u ovom trenutku”?

Možda vam je potrebna čaša vode, odlazak na toalet ili kratki predah. Ugodite si.  Odvojite vrijeme za “Pauzu”. Pri tome mislim da se nekoliko minuta odvojite  od mobitela i kompjutera. Prošetate ako možete, ili jednostavno sjednete. Spustite ruke na svoja bedra. Pogled usmjerite u pod i svoju pozornost usmjerite na dah i posvetite mu svojih 5 minuta. Primijetićete kako su vam misli “lakše”, sporije, kako vam je tijelo opušteno. Iz tog osjećaja vratite se radnim zadatcima. 

Ugodite sebi

Kada ručate, ručajte svjesno. Što to znači? Da osjetite okus hrane u ustima, primijetite boje na svom tanjuru ili u ruci. Da čujete zvuk koji stvarate dok žvačete zalogaj. Doživite svoju hranu svim svojim čulima (vidom, okusom, mirisom, sluhom i dodirom).

Iskoristi put posao/ dom/ posao

Ponekad isključite radio i telefon na putu. Budite prisutni u trenutku, svjesni vožnje, okoline, mijenjanja brzine, stiskanja gasa i kočnice. Kada dođete na odredište, sjednite nekoliko trenutaka. 
Primijetite svoj dah. 

Primijenite neki od ovih savjeta svaki dan i primijetite  promjenu koju će vam donijeti. Želite li naučiti više o Mindfulness-u  i kako biti prisutan u trenutku pišite mi na info@dubravkafazlic.com


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka FazlićJa sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.