Mindfulness - Deset vježbica da živite svjesnije i budete prisutniji u trenutku

Život u trenutku našim bakama i djedovima bio je sasvim normalna stvar. To su učili i gledali od malih nogu. Tempo života tada bi...Život u trenutku našim bakama i djedovima bio je sasvim normalna stvar. To su učili i gledali od malih nogu. Tempo života tada bio je polaganiji. Više stvari trebali su napraviti rukama, za što je bilo potrebno vrijeme, strpljenje i prisutnost u trenutku. 

Što se tehnologija više razvijala, dobili smo brži i veći pristup informacijama. Život nam je postao ubrzan. Stres nam je dio svakodnevice. Toliko je prisutan u našim životima da ga ni ne primjećujemo, postao je dio nas. I sama sam upravo taj stres nazivala svojim "motivatorom" i govorila kako sam u njemu najproduktivnija. Malo sam spavala, puno jela i radila. Sve to ostavljalo je trag na mom tijelu, duhu i umu. Tada, moje misli i moje emocije vodile su mene kroz život. Moj život vozio se na autopilotu navika, obrazaca, uvjerenja. Što mojih, što tuđih, koje sam prihvatila kao svoje istine. 

Preuzeti život u svoje ruke, znači preuzeti odgovornost za svoje misli. Primijetiti ih, promatrati svoje reakcije na njih i poželjeti promijeniti te reakcije kako bi dobili sasvim novo rješenje. 

Upoznati sebe, iskreno, teško je. Teško je zato što je potrebno suočiti se sa svojim neispunjenim očekivanjima, neprijatnim osobinama. 

Tko sam ja? 
Koliko sam bila iskrena prema sebi do sada? 
Koje su moje greške? 
Koji motivi stoje iza ovih mojih ponašanja? 

Pitanja na koja dobijemo odgovor onda kada smo spremni zastati na trenutak, primijetiti sebe i svoje misli.  Kako živjeti svjesnije i biti u trenutku danas je dio higijene uma, koji se uči u vidu treninga.  Učimo kako primijetiti svoje misli, zvukove koji nas okružuju, senzacije i emocije koje imamo u tom trenutku u tijelu i na tijelu, bez da se osuđujemo. Učimo biti najbolji prijatelj sebi. Kada primijetimo, dajemo si ruku podrške, te osmjeh ohrabrenja.  Prisutnost u trenutku ima mnoge blagodati za nas i ostavlja dugotrajan pozitivan trag na nama. Našem fizičkom i psihičkom zdravlju. 

Kratke i slatke mindfulness vježbice koje svatko od nas može prakticirati da bi živjeli svjesnije i bili prisutni u trenutku:

1. Slušajte muziku zatvorenih očiju

Tokom dana odvojite malo vremena kako  bi slušali svoju najdražu muziku. Legnite se na krevet ili sjednite. Osjetite koje senzacije ona budi u vama. Pratite senzacije u tijelu. 

2. Tuširajte se svjesno

Kada se tuširamo, naše misli su, generalno, na zadatcima koje moramo obaviti, ili onome što smo napravili. Možda na nekom dijalogu koji nismo završili pa, taj razgovor još vrtimo u glavi. Osjetite vodu kako se slijeva po vašem tijelu iz tuša. Uzmite sapun u ruke i nježno sapunajte svoje tijelo. Osjetite dodir svoje ruke na svojoj koži. Uživajte u nježnosti koju pružate sebi.  Mnoge su dobrobiti ove vježbe. Povezujete se sa svojim tijelom, počinjete ga prihvaćati. Stvarate prijateljski odnos s njim.

3. Kupovina namirnica

Svjesno birajte namirnice. Osjetite njihovu teksturu pod rukama. Uzmite tikvicu u ruku. Pogledajte je. Osjetite kako ima malene dlačice po sebi. Prinesite je nosu i pomirišite je. 

4. Plešite 

Pustite si muziku i uživajte u pokretu. Osjetite kako stopalima dodirujete tlo, kako bokovi dodiruju tkaninu hlača ili haljine koji imate. Kako dok rukama prolazite po zraku osjetite strujanje zraka na koži, te dok se okrećete, kako vaša kosa leti slobodno. 

5. Kava ili čaj 

Ritual kuhanja kave ili čaja iskoristite da prakticirate mindfulness. Dva puta dnevno po 5 minuta. Uzimate posudu za kuhanje. Osjetite njenu ručku u svojoj ruci. Radite korak prema vodi. Osjetite kako dižete nogu, vaš kuk se pokreće, koljeno savija, stopalo petom dodiruje pod potom prsti. Rukom hvatate dršku za pipu. Puštate vodu. Šum vode je prisutan. 

Svaki od koraka kuhanja vašeg najdražeg napitka prilika je za biti prisutan u tom trenutku. Kada ste ga skuhali, sjednite i osjetite miris napitka u nosnicama. Primijetite koje senzacije ili osjećaje budi u vama. Osjetite toplinu šalice na usnama, okus u ustima.  Svi ti divni okusi, mirisi, senzacije vaša su nagrada i sidro za biti i prakticirati Mindfulness.

6. Igrajte se s djecom

Svojom, sestrinom. Slušajte ih, gledajte, mirišite im kožu. Grlite ih.

7. Svjesno jedite

Danas većina žena nije zadovoljna svojim izgledom. Kada prakticiramo Mindfulnes-om postajemo svjesni što je to što nam odgovara, što nam ne odgovara. Koliko nam je dovoljno i kada je potrebno stati. Obroke, generalno, jedemo s nogu, u hodu, pa na brzinu natrpamo u sebe. Tretiramo sebe na jedan ne-lijep način. Ne dajemo sebi mogućnost da uživamo u bojama, okusima i teksturi obroka koji jedemo. Jedemo da bismo jeli, jer smo tako navikli, ili zadovoljavamo neku emocionalnu potrebu. 

8. Pišite

Uzmite olovku i papir i sve ono što vam je u mislima u tom trenutku pišite. Imalo to smisla ili ne, nevažno je. Na ovaj način primijetit ćete svoje misli i možda izraziti sve što vas neko vrijeme muči. 

9. Provodite vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem

Stavite ga u krilo i mazite. Osjetite njegov dah na vašoj ruci. Dlaku pod prstima, zvukove koje ispušta dok diše. (Dok sam ovo pisala, moja maca tri puta mi je došla i sjela u krilo. Tri puta sam prestajala pisati kako bi provela s njom vrijeme.)

10. Svjesno vježbajte 

Vježbanje pretvorite u nešto u čemu uživate. Dobro je za vaš duh i vaše tijelo. To vrijeme je samo za vas koje vi provodite u svom tijelu, sa svojim pokretima i svojim dahom. Vježbanje neka je ono što želite i volite, ne ono što morate i primijetit ćete sasvim nove rezultate u vama i na vama. 

Prisjetite se svojih djedova i baka. Prisjetite  se svoga vremena s njima. Riže koju smo čistili ako smo htjeli napraviti obrok. Graha koji smo probirali. Graška koji smo čistili. Krastavaca koje smo pripremali za kiseljenje. Svakog je trebalo oprati, provući kroz ruke i skinuti one male trnove. Još i danas znam u šetnji vidjeti nekog gospodina koji sam sjedi na klupici i gleda unaprijed. I to je jedan od načina kako biti u trenutku. Pogledajte i video:


Naše misli oblikuju naš mozak. Mi svoje misli možemo usmjeravati i primjećivati ako želimo, ili to možemo prepustiti onom autopilotu. 

Odluka je na svima nama. Želite li naučiti više o Mindfulness-u  i kako biti prisutan u trenutku pišite mi na info@dubravkafazlic.com


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka FazlićJa sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.