Mudrost boginje – Naš kompas u procesu transformacije (Utisci sa retreat-a)

Izvor: Performans Krug zena Bilyana Cincarevic Sledeći nit vodilju iz naslova ovog članka, okupile smo se, nas 17 žena, sredinom jul...


Izvor: Performans Krug zena Bilyana Cincarevic

Sledeći nit vodilju iz naslova ovog članka, okupile smo se, nas 17 žena, sredinom jula u dvorcu Schulhof u Vojvodini, da potražimo u ženskom krugu sigurno mesto, podršku, isceljenje, inspiraciju i novu viziju svog života. Posle izazovnih meseci, koji su nas naterali da se suočimo sa svojim strahovima, ranama, svom konfuzijom i ludilom sveta u kome živimo, krahom ličnih i kolektivnih iluzija, a pred velikom neizvesnošću koja nas čeka od jeseni, ovo je za nas bio jedan od onih trenutaka u kome vreme, kao da stalo. Posle nepunih pet dana, sve smo imale utisak da smo tu provele bar dve nedelje. Kao odsečene od sveta korone i političkih turbulencija, napajale smo se lepotom dvorca i imanja, okupljale se po prostranim salonima i terasama, da radimo jogu, razgovaramo i učimo o svojoj duši i ženskim arhetipovima, meditiramo, prisećamo se starih rituala i običaja našeg naroda, plešemo i odmaramo pored bazena. Iznad svega, ovo su bili dani posvećeni negovanju duše, kako je to u Antici, Marko Tulije Ciceron izrazio u svom pojmu cultura animi, koristeći metaforu kultivacije (lat. colere) zemlje iz poljoprivrede. I, zaista, u ovakvim okupljanjema oko arhetipa boginje, kakva praktikujemo poslednjih godina, zasadile smo seme jedne nove kulture, koje sada zalivamo, pazimo i negujemo, dok u nama raste svest, da je nešto ovako moguće – žene koje provode dane zajedno, bez ogovaranja, igara moći, konflikata i zavisti, spremne da otvore dušu i iscele rane, da podrže jedna drugu u suzama i smehu, žene koje se raduju da, svaka svojim umećima, služe dobrobiti svih ostalih, a, uz to, dobro znaju i kako da se prepuste uživanju i ekstatičkom slavljenju lepote života. Nije li ta mikrokultura koju smo izgradile i iskusile već više puta, jedan mogući model društva po ljudskoj meri, kakvo bi nam svima bilo potrebno – ženama i muškarcima. Što više o tome razgovaram poslednjih godina sa misaonim muškarcima iz svog okruženja, to više potvrde dobijam za tu svoju intuiciju. 

Ideje, vrednosti i duh koje promoviše jedno društvo određuju koji aspekt ljudske prirode će se pokazati kao dominantan - kreativnost, kooperativnost i kapacitet za ljubav i empatiju ili pohlepa, strah i poriv za kontrolom i podčinjavanjem. Dok gledam kako se poslednjih meseci raspadaju institucije jednog dezorijentisanog društva, utonulog u anomiju i korupciju, postaje mi sve jasnije da zdrava i isceljujuća klima našeg „mikrodruštva“ ženskih krugova počiva na dijametralno suprotnim temeljima. Najjednostavnije rečeno, naše okupljanje sledi principe jednakosti, zajedničke intencije, koja istovremeno kreira duh zajednice i služi svakoj pojedinačno i prihvatanja svega što nosimo u sebi, bez suđenja, etiketiranja i odbacivanja. Kad prizivamo u sebi arhetip boginje, prizivamo esenciju majčinske ljubavi koja je najbolja hrana i medicina za dušu. Iz osećanja prihvaćenosti i blagoslovenosti, spontano se rađa doživljaj lepote i izobilja života. Sve bolje razumem duh tih starih, matricentričnih, egalitarnih kultura, poput naše vinčanske, dok posmatram kako lako se u našim ženskim krugovima budi želja svake da ponudi svoje najbolje darove krugu, a naš oltar i sto se pune đakonijama i srca radošću i zahvalnošću. Suprotnost je, oko četiri milenijuma stara, civilizacija oskudice, gladi, pohlepe i nejednakosti, koja nam se upravo razotkriva u svem svom licemerju. Njen duh je možda najbolje artikulisan u starozavetnom prokletstvu muškarca, žene i zmije prilikom proterivanja iz raja i, nešto kasnije, u Avgustinovoj doktrini o prvobitnom grehu. Zato se moja uvodna radionica u Ciklus boginje (rad sa arhetipovima boginja) zove Povratak u raj. U njoj radimo na skidanju civilizacijskog tabua na autoritet ličnog duhovnog iskustva i povratku autentičnoj duhovnosti koja je direktno proživljena i neposredovana institucijama moći i kontrole. Ona je opstajala kroz ezoterične, mističke tradicije i unutar monoteističkih, patrijarhalnih religija knjige, ali su tu, ipak, u prvom planu bili dogma, zakon, propisi, poslušnost i strah od kazne. 

U poslednjih pet godina je kroz moje radionice prošlo više stotina žena, koje dolaze iz pravoslavnog, katoličkog, muslimanskog, budističkog, hinduističkog i ateističkog miljea. Posmatrala sam kako sa lakoćom i radošću ulaze u rad sa arhetipovima boginja, kao da se prisećaju nečeg davno zaboravljenog i vraćaju kući posle dugog izgnanstva. Ono što nam mnogo pomaže u integraciji različitih slojeva naše psihe (racionalnih, arhetipskih, šamanskih) je mogućnost dijaloga starih tradicija i savremene nauke, koja se otvorila poslednjih decenija. Tako možemo da izvučemo najbolje iz starog i novog, ono što u najvećoj meri služi našem razvoju i ispunjenju. 

Duhovna osa je ono što daje osnovni ton svakoj zajednici i materijalizuje se u njenoj ekonomiji i kulturi. Zato je naš lični rad na sopstvenom isceljenju,  kao što je ovaj prošle nedelje u dvorcu Schulhof, nešto što doprinosi ne samo nama samima, našoj  deci, partnerima, prijateljima, već je i sađenje semena jedne zdravije kulture u beznadnom trenutku. Da li ćemo naći novo poverenje u sebe kao ljudska bića ili ćemo se prepustiti projektima transhumanizma, odričući se još više jabuke sa drveta poznanja dobra i zla i prepuštajući svoj ljudski suverenitet bezličnim silama koje će nas držati u strahu i pod kontrolom, kad potpuno izgubimo kontakt sa svojim korenima i evolucijom? Sve što smo radile na retreat-u je naš mali doprinos izlasku iz krize u koju se nasukao dosadašnji razvoj čovečanstva -  sećanje na vrednosti ženskog principa koje predstavljaju boginje starog sveta, a naročito sećanje na veliku boginju sa ovih prostora, kraljicu neba i zemlje, pticu i zmiju, drvo života i drvo spoznaje; traženje nove ravnoteže muškog i ženskog principa, koja je odavno narušena i njihov sveti brak (grč. hieos gamos); slavljenje svih bića prirode i njihove sposobnosti samostvaranja (grč. autopoieses), poštovanje predaka, istorije, tradicije i rituala sopstvenog naroda. 

Sve to i mnogo više, ono fino tkanje koje se dešava u duši, a za koje uvek nedostaju reči, okupilo nas je još jednom, zbližilo nas i osnažilo. Otvorile smo i mogućnost ženama koje nisu bile u prilici da nam se ovaj put pridruže da nas prate online. Dok se prisećam naših kontemplativnih jutara na terasi dvorca, energetske pilule kundalini joge, predavanja i meditacija, šamanskog bubnja, rituala i vatre u noći, ne mogu da ne mislim sa zahvalnošću, da nema bolje stvari koju bih mogla da radim u ovim smutnim vremenima. Hvala svima koje učestvuju u tkanju nove vizije, a svima koje rezoniraju sa njom, želim priliku da jednom iskuse blagoslov našeg kruga! Sledeća prilika će biti sredinom septembra.


Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.