Ženska snaga i moć ženske energije

Nakon  26 godina boravka u Holandiji , za divno čudo, sam se po preporuci moje prijateljice po prvi put prijavila u jednu grupu na F...Nakon  26 godina boravka u Holandiji , za divno čudo, sam se po preporuci moje prijateljice po prvi put prijavila u jednu grupu na Facebook-u. Zbog situacije koja se desila u našoj bivšoj zemlji imam averziju prema grupama, strankama i opredjeljenjima. Onaj ko me prati u ovom magazinu, ko je pročitao moju knjigu “Život” i ko me lično zna, već je to mogao da zaključi. Ali, grupa u koju sam se nedavno uključila zove se: Žene u Holandiji”.

Kako sam uspjela primjetiti, u najkraćem roku, grupa je dobila skoro 1000 članica. Žene iz svih krajeva naše bivše države. Odjednom sam osjetila isto ushićenje kao kada sam bila na kocertu Đorđeta Balaševića, ovdje u Den Hagu. Kao da su se na trenutak izbrisale sve nevolje prošlog vremena i vratilo se nadahnuće pripadnosti i pozitivnosti. Nekako sam intuitivno osjetila da toj grupi mogu da se priključim.

Iz mog dubokog ubjeđenja mi žene, pa bilo gdje da smo, povezane smo jedna sa drugom. Iz iskustva vidim da su male razlike između biti žena ovdje u Holandiji, ili kod nas na Balkanu, ili na primjer u Indiji, gdje živi osnivačica i glavna urednica ovog magazina, Danijela Jokić Vaislay.

Drago mi je bilo da se osnovala ova grupa, kao i što mi je drago da već 6 godina postoji ovaj  magazin, koji je, koliko znam, jedini online magazin za žene, sa našeg govornog područja na temu spiritualnosti i ženske energije. 

Mi jedna drugoj trebamo pogotovo u ovom vremenu kada se sve više osjeti da polako svijetom počinje da preovladava ženska energija. U jednom od mojih ranijih tekstova sam pisala šta je muška, a šta ženska energija. Svi smo trenutno svjedoci promjena oko nas. Do sada je na planeti Zemlji uglavnom vladala muška energija, koja je energija  dokazivanja, postavljanja granica, borbe i prestiža. Ali, kako se sve odvija, ovoga je postalo previše.  Majka Zemlja je izašla iz balansa, a ljudi ne znaju više kud udaraju.

Međutim, u  ovom momentu je sve više ženske energije, enegije koja je više okrenuta prema unutra, prema našem emocionalnom životu. To je mekana, prijemčiva i povezujuća energija.

Ove energije je trenutno manje i jako je potrebno da se izbalansira sa muškom energijom. Mi žene imamo moć uspostaviti kontakt sa svojom unutrašnjom snagom.  Pratimo vlastito srce u vezama i u povezivanju sa drugima. Živimo iz naše ženske snage, u ljubavi, porodici, na poslu i našoj okolini.

Mi u većini slučajeva imamo potrebu  da budemo "poslušne”, da svojim ponašanjem mislimo prvo na druge, da se ne ljutimo, da budemo mudre. Ili imamo potrebu da radimo i gradimo karijeru i na taj način usrećujemo ​​druge. I to uopšte nije loše. To je svojstveno nama. I to baš trebamo da njegujemo.  Mi ne moramo da glumimo muškarce i u sebi njegujemo mušku energiju. U oba slučaja smo mi žene čvrste izvana, ali iznutra nesigurne i ranjive. Baš se tu krije naš najveći kvalitet i naša najveća snaga.

Uvjerena sam da ako se mi žene udružimo da  zaista možemo promijeniti svijet, na nama svojstven način, ljubavlju, mudrošću, razumjevanjem i opraštanjem! 

Ovim ne želim da omalovažavam muški svijet i mušku energiju Nipošto! Samo hoću da napomenem da su velike razlike između muške i ženske energije. Ove dvije energije treba međusobno da se dopunjuju uvažavanjem međusobnih razlika i kvaliteta.  Treba da se ima uvid u to gdje se žene i muškarci mogu međusobno nadopunjavati osluškujući potrebe jednih i drugih. 

Meni su se u životu često dešavale i još uvijek se dešavaju  situacije, kada sam se osjećam bespomoćno i uplašeno.  Onda jedino što mogu je da budem svoja, i da sve radim čisto na moj ženski način koristeći moju žensku  energiju, to jest moju intuiciju i moju vjeru u dobro. Tada sam najviše vjerna svojoj ženskoj energiji!

Kada god se pitam zašto se meni dešavaju neke stvari, probam biti mudra i ne takmičiti se sa drugima. Pokušavam da vidim šta mi se može dogoditi, kakva mi je pozicija i mogućnost. U tim momentima probam biti sama sa sobom i fokusirati se na sebe. A kao rezultat otvaraju mi se neke nove mogućnosti. 

Moć ženske energije je znati otpustiti očekivanja.

Ja sam vremenom naučila da ne budem stroga i naporna prema sebi. Hoće li ići onako kako neko od mene očekuje ili drugačije ...? Pa, ne mora uvjek biti na način kako masa želi i očekuje.  Naučila sam da cijenim svoju individualnost.

Moć ženske energije je osluškivati intuiciju! 

I o ovome sam morala naučiti i znati sebi pojasniti šta želim, a šta ne želim u životu. Ispunjavati drugima njihove želje - i to je stvar intuicije. Drugi imaju svoje lične želje koje mi ne možemo ispuniti… Ako nekome nešto želimo da ispunimo to moramo napraviti kao svoju odluku. I na taj način ćemo biti lišeni razočarenja.

Moć ženske energije je moći vjerovati.
Čim se možemo pustiti i vjerovati, upoznajemo stranu sebe koja je meka i puna ljubav i tada uspostavljamo kontakt sa osjećajem zahvalnosti. Eto, kako se upisah u ovu grupu i opet sam inspirisana po ko zna koji put da razmišljam o nama ženama, o našoj ženskoj energiji i dolazim opet po ko zna koji put do zaključka da smo kao žene jedinstvene i vrlo posebne. 

To je ženska snaga koja nam je sada u svijetu potrebna!

Ukoliko želite da zakažete individualne coaching sesije sa mnom putem Skype-a, kliknite na ovaj link za informacije kako vam mogu pomoći. Trenutno vodim grupne coaching sesije svakog mjeseca članicama Online Kruga Žena Arabella. Za više informacija o ovim sesijama (po vrlo pristupačnoj cijeni) kliknite na ovaj link.  Moju knjigu "Životmožete kupiti klikom na ovaj link

Slušajte moje savjete na Sretna Žena Podcast-u (na YouTubeSpotifyiTunes, ili Amazon Music).

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"


Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka prekrasnih unuka, Dunye i Ilaya.  U Bosni sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnika jezika i književnosti i nastavnika predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome: Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj Akademiji i vodim talk show "Priče Za Stolom", motivacijske govore i radionice, u centru za razvoj i povezivanje"Olea", kojeg sam osnovala 2019. Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach)

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.