Atina – Boginja mudrosti, ratnica i tatina ćerka (Arhetip uspješne žene)

Prva stvar koju je emancipacija žena, za koju su se izborile rane feminiskinje donela je evidencija o ženskim intelektualnim sposobnostima. ...



Prva stvar koju je emancipacija žena, za koju su se izborile rane feminiskinje donela je evidencija o ženskim intelektualnim sposobnostima. Kada su se škole i fakulteti otvorili za žene, pokazalo se da one postižu isti, ako ne i bolji uspeh u školovanju na svim nivoima. Istraživanja inteligencije u psihologiji, takođe su pokazala jednake intelektualne sposobnosti muškaraca i žena, sa malim razlikama u strukturi inteligencije – prosečno, nešto viši verbalni faktor kod žena i nešto više spacijalni faktor kod muškaraca. Pogrdni govor o “ženskoj pameti” se ubedljivo pokazao kao prazna priča. To sve veoma dobro znaju muškarci danas (a znali su intuitivno verovatno oduvek), pa im preostaje da uživaju još samo, eventualno, u izvesnoj superiornosti u sposobnosti parkiranja.


Atina ili Minerva, kako su je zvali Rimljani, prikazuje se najčešće kao ratnica u oklopu, sa šlemom na glavi i štitom, kao mlada i klasično lepa žena. Ona je zaštitnica grada Atine, boginja racionalnog uma, logike, praktične mudrosti, zanata i veština, a koplje, vreteno i sova su njeni amblemi. Danas su, zapravo, sve žene koje su prošle kroz akademski trening, od gimnazije do fakulteta, razvile u izvesnoj meri Atina arhetip u sebi, jer je klasično školovanje vrsta treninga u racionalnom mišljenju. Atina je majstor strategijskih veština, sposobna da oštroumnošću, kao glavnim oružjem nadmudri i savlada neprijatelja. Njena lepota je hladna i nedostižna; ona je jedna od devičanskih boginja (Athena Parthenos), što kod Grka podrazumeva potpunu nezainteresovanost za muško-ženske odnose. Devičanska kraljica Elizabeta I, koja se odrekla porodičnog života, da bi se potpuno posvetila državničkim poslovima i stvorila najmoćniju evropsku imperiju, otelovljenje je Atina arhetipa.


Atina je istovremeno boginja mudrosti i boginja ratnica. Njena mudrost je više racionalna nego spiritualna, a racionalni um ima oštrinu i seče jasno definisanim i oivičenim pojmovima stvarnost poput mača. Uz to ide fokusiranost, usmerenost i hladnokrvnost u razmišljanju o rešenjima. Logika podrazumeva uvek sposobnost da se distanciramo od trenutnih emocija  i sagledamo situaciju sa izvesnom neutralnoću. Atinin kapacitet za planiranje, cilju usmereno razmišljanje i mudro sprovođenje strategije u delo, danas krasi mnoge uspešne žene, naročito u svetu biznisa, obrazovanja i politike. Ženi koja je vođena arhetipom Atine su ambicija, uspeh i postignuće važniji od erosa i porodice. Senka ovog arhetipa je okrutnost, pravda “bez srca” i spremnost na sve da bi se postigao cilj. Žene koje se suviše poistovete sa Atinom zaboravljaju da je cena uspeha često nedostatak intimnosti, zadovoljstva, uživanja i spontanosti.


Najneobičniji grčki mit o Atini, o njenom partenogenetičkom rođenju iz glave svog oca, trasirao je kontroverznu ulogu ove boginje u podržavanju stubova patrijarhalnog poretka. Mitovi su ponekad misteriozni, ali kad se otvorimo za njihovo dublje značenje, prepoznajemo u njima velike lekcije o ljudskoj duši, ali i refleksiju istorijskih procesa, koji su oformili naš način razmišljanja i doživljavanja stvarnosti. Rođena iz Zevsove glave kao odrasla boginja, Atina je prototip tatine ćerke – blistava, inteligentna, talentovana i odvažna. Ona je tatina ljubimica i desna ruka u svim poslovima vladanja i ratovanja. Ali, kako je bez majke, Atinina moć je uvek u službi patrijarhalnih vrednosti, kao što je to slučaj i danas, kod mnogih savremenih, uspešnih žena. Pogledajmo samo žene u svetu politike! Većina se uklopila u patrijarhalne obrasce hijerarhije, dominacije, eksploatacije, manipulacije i ne zastupa ženske vrednosti i principe ništa više od svojih muških kolega. Zato je važno da se podsetimo da je postojala i starija verzija Atine (pre 5.v. pre Hrista), koja je ratnica i ujedno velika boginja majka, ona koju su poštovale severnoafričke Amazonke. Kasniji, klasični grčki narativ o Atini, predstavlja je većinom u muškom društvu i u, ne baš prijateljskim, odnosima sa ženama. Tako ona štiti heroje i državne institucije, pomaže Perseju da lukavstvom odrubi glavu Meduzi, koju je prethodno nepravedno pretvorila u čudovište, a u Eshilovoj tragediji Orestije, oslobađa Oresta koji je počinio matricid, najteži greh u starom, matricentričnom poretku i time sanktifikuje novu, patrijarhalnu hijerarhiju vrednosti.


Atina zapravo nije bez majke, već živi u zaboravu majke. Majka joj je stara, predolimpska boginja Metis, poštovana kao boginja praktične mudrosti, prva Zevsova žena, koju je ovaj progutao dok je bila trudna, u strahu da bi mogla roditi sina koji će ga svrgnuti, kao što je on to učinio sa svojim ocem Kronosom. Ovde je mitološkim jezikom opisan istorijski proces, koji je zbrisao sa lica zemlje ženski primat i etablirao patrijarhalne principe kao normu u našoj svesti. Zevs je, pojevši svoju suprugu, inkorporirao njenu mudrost i porodio plod njene utrobe, Atinu, uklonivši boginju Metis sa istorijske scene. Atina je zaboravila da je imala majku i time je transmisija ženske moći i mudrosti sa majke na ćerku prekinuta.


Da bi se svet danas promenio nabolje, nije dovoljno da se žene uključe u akademski, poslovni i politički svet kao uspešne ćerke patrijarhata, već i da se prisete svoje majke, ženskih predačkih linija i drevne velike boginje. To se ponekad spontano desi Atina tipu žene sa godinama, naročito kada su ranjene izdajom, usamljenošću, osećanjem krivice, ili kada naprosto osete da suviše rasipaju energiju vodeći tuđe ratove, koji ne služe njihovoj najdubljoj ženskoj suštini. Onda se otvara prilika da zaleče ranu majke, da se povežu sa mističnijim, introspektivnijim delovima sebe, sa osećanjima, instinktima i prirodom. Racionalni, analitički um je dragocen instrument, ali kad on postane jedini „gazda u kući“, spektar našeg iskustva postaje uzan i ograničen. Zato volim da radim sa ženama na razvoju mudrosti srca, stomaka i materice, pored mudrosti glave.


Pa ipak, poslednjih meseci, dok sve dublje tonemo u svet medijskih manipulacija, lažnih vesti, masovnog širenja panike i konfuzije, osećam da nam je dar kritičkog, analitičkog uma Atine veoma potreban. Umesto da podležemo moći slika koje, proizvodnjom ekstremnih emocija, blokiraju taj krhki i dragoceni instrument smešten u neokorteksu, najmlađoj moždanoj strukturi, dobro je da prizovemo Atinu u sebi, koja nas poziva na hladnu, sabranu analizu podataka i promišljanje rešenja. Jer kritičko mišljenje će biti jedno od oružja borbe za očuvanje naše autonomije, suvereniteta i mentalnog zdravlja u svetu, u kome sve više maha uzima globalni, tehnokratski totalitarizam.


Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.