Kako da upoznate i zavolite osobu s kojom provodite sve svoje vrijeme (Sebe)

Kada sam bila mala mama me vodila na ritmiku. Učiteljica Silvija bila je opasna dama, sa štapom u ruci. Balerina dostojanstvena držanja, dub...


Kada sam bila mala mama me vodila na ritmiku. Učiteljica Silvija bila je opasna dama, sa štapom u ruci. Balerina dostojanstvena držanja, duboka glasa i snažne ruke. Voljela sam nositi haljine, suknje i lakirane cipelice. Imala sam slabu kosu, "tri dlake na glavi". Problem se  rješavao  tako da me se šišalo nakratko. Željela sam biti mala dama u okruženju koje to nije podržavalo. Ženu u sebi, kao mlada, održavala sam plesom i garderobom. Bila sam krupno dijete, koje se pretvorilo u korpulentnu djevojku, kasnije i ženu. Voljela sam lijepe cipele, torbe, haljine, frizure i šminku. Moj vanjski izgled kosio se s mojom energijom, ponašanjem i onim što sam ja iznutra bila. Željela sam biti žena. 


Kada sam odrastala, žene oko mene koje su me odgajale,s kojima sam provodila vrijeme,  bile su uslužne, pokorne, tihe. Šutjele su i radile. Posluživale, odrađivale.  Nisu imale vremena za svoje želje, nisu željele imati vremena za sebe.  Vrijeme su posvećivale ispunjavanju tuđih želja, tuđih zadataka. To nije ono što sam ja željela za sebe. To nisam bila ja. Unutar mene buktalo je: 


"Ja ne mogu tako! Ja za sebe želim nešto sasvim drugo!" 


Kako da to postignem? Pronašla sam model i ponašala sam se kao muško. Razgovor, donošenje odluka, pokazivanje moći, snage da se mogu nositi s izazovima i situacijama koje sam trebala riješiti.  Uzor su mi bili muškarci  u  okruženju kojima je  u mojim očima bilo super. Gradili su, stvarali. Donosili odluke, živjeli su svoj život i uvijek su imali žene oko njih da se brinu za sve njihove potrebe. 


Gradila sam svijet oko sebe agresivno. Pravo muški kako sam gledala i učila cijeli život. Sve je moralo biti brzo, odmah i sada. Moja je morala biti zadnja. Uvijek sam sve znala, bila najpametnija. Ponosila sam se koliko malo sam spavala i koliko kilometara mogu napraviti u jednom danu. Manipulirala ljudima. Kada su se žene žalile da im je teško, da imaju menstrualne bolove, govorila sam im: “Pogledajte mene! Ako ja mogu, možete i vi”. U mislima sam ih osuđivala jer su bile  "slabe".


Žena u meni bila je vidljiva samo u tragovima. U  onom što sam nosila na sebi. Odjeći, obući. Ženska energija bila je potisnuta duboko u meni. Uspavana, strogo čuvana, jer nisam željela biti slaba, nisam željela biti poslušna.


Sukob unutra mene ostavljao je traga na mom tijelu, na mom zdravlju i na mojim odnosima. Naravno da to tada nisam razumjela. Nisam znala da postoji muški i ženski dio mene.  Bila sam to ja i moj način da preživim u svom svijetu. Ispravan do tada. 


Zov glasa unutra mene nije mi dao mira. Žena unutar mene zvala me je i tražila da i ona pokaže svoj način i svoj svijet. Svijet sasvim različit od onoga koji sam vidjela. Željela mi je pokazati nove mogučnosti. Novi put. Ja sam samo željela biti normalna.  - A gdje mogu da nađem nekoga normalnog?

 - Nigde - odgovorio je Mačak, - ne postoje normalni. Jer, svi su tako različiti i neslični. A to je, po mom mišljenju, normalno.

“Alis u zemliji čudesa”. Bilo je vrijeme da upoznam sebe. Ne ono što su mi drugi rekli da jesam ili sam ja gledala i prihvatila kao svoju istinu. Već onu sebe koja živi unutar mene i strpljivo čeka svoje vrijeme. Vrijeme kada ću je ja biti spremana upoznati, prihvatiti i živjeti.  


Kada sam počela primjećivati potrebe svog ženskog dijela on je postajao sve snažniji i jasniji. Potrebe koje su mi se javljale: 


* Do tada mi je bilo dovoljno max. 5 sati sna, odjednom trebalo mi je puno više

* Usporila sam tempo

* Odvojila vrijeme za sebe

* Observacija svojih misli 


Primijetila cijeli jedan svijet koji se krije unutar moga tijela. 

Pritom mislim na dio od vrata naniže. 

Jasno postavljanje granica unutar sebe i oko sebe.Naučila sam da balans muške i ženske energije nije 50/50  kako sam zamišljala. Svatko od nas ima drugačije raspoređen taj balans. Ja imam više muške energije rekla bi nekih 70 %. Ja se dobro osjećam s tim odnosom.  Gledam žene s većim postotkom ženske energije oko sebe i prisjećam se kako sam željela biti poput njih, čak sam ih i modelirala u želji da postanem takva. Osjećala sam se nepotpuno kao da nisam svoja. Nisam bila u svom balansu. 


Svatko od nas kada želi može pronaći sebe i svoj balansu unutar sebe, kako bi živio 

ispunjen život u trenutku. Vrijeme sada govori nam kako je važno da spoznamo tko smo. Da prihvatimo sadašnji trenutak kao jedino vrijeme koje nam je poznato i sigurno. 


Njegujte ženu u sebi ritualima koje osjetite da su vam potrebni i bliski. Duži san, kupka, šetnja u prirodi. Druženje s prijateljicama. Dobra knjiga, smijeh. Fina hrana koja njeguje tijelo. Ples, muzika, meditacija. 


Osobni razvoj je način da upoznate sebe. Način da njegujete svoj um i svoju dušu.  Pružite priliku da upoznate jedinu osobu s kojom provodite sve svoje vrijeme. Sebe.

Želite li naučiti više o Mindfulness-u  i kako biti prisutan u trenutku pišite mi na info@dubravkafazlic.com


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić

Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.