Devet savjeta kako pobijediti prokrastinaciju (odlaganje obaveza)

  Da li ti se dešava da odugovlačiš obaveze?  Da doneseš odluku da neku bitnu aktivnost bez nekog većeg razloga odložiš ili čak uopšte ne za...

 


Da li ti se dešava da odugovlačiš obaveze? Da doneseš odluku da neku bitnu aktivnost bez nekog većeg razloga odložiš ili čak uopšte ne završiš? Da umesto da uradiš zadatak koji trebaš i da mu se posvetiš, ti se prihvatiš nečeg manje bitnog i uradiš totalno druge manje važne stvari uprkos posledicama neuradjenog zadatka? Veliki broj ljudi sebe prepoznaje u povremenom odlaganju zadataka. Odlaganje je neka vrsta odluke, koja često predje u naviku. Odlaganje je za mene bio začarani krug koji ima veze sa anksioznošću, otporima, nesigurnošću, izgovorima i strahom od neuspeha. Ja sam odugovlačila i izbegavala ”neprijatne” obaveze. Ja sam se dugo “mučila” sa tim.

Da li su vam poznate ove riječi?  
Ne mogu sada jer sam umorna, fali mi…, nemam vremena…, nemam volju, želju…”?

Sve su to izgovori koje sam pronalazila. Uvek mi je nešto falilo ili nisam imala vremena. Znala sam da moram nešto da uradim, a to nisam činila, nego sam radila stvari koje mi pružaju neko zadovoljstvo ili nisam radila ništa. Dok bih se bavila manje bitnim stvarima, vreme bi prošlo, a ja bih već bila umorna.

Izbegavala sam svoje obaveze koje su se s vremenom samo nagomilavale. Odugovlačenje obaveza jeste i jedan od simptoma koji sam imala u anksioznosti. Kada bih odložila izvršenje neke neprijatne aktivnosti ili obaveze, osećala bih samo trenutno olakšanje. Sve što mi ne predstavlja zadovoljstvo, nego neki napor bih odlagala po principu “može i sutra”, od obavljanja posla, pranja veša, odlaska u banku…bukvalno bih odlagala dok se ne nagomilaju obaveze, tačnije “ne dogori” i ja postanem još “frustriranija”.

Na primer, što se tiče ispita na fakultetu, bila sam kampanjac. Uvek bih odlagala učenje dok ne bude par dana pred ispit i onda sedela i učila dan-noć, u zadnji čas. I napravila tih par dana sebi “pakao” od života, jer sam dopustila da mi se sve nakupi “u zadnji čas”. To sam radila dok nisam naučila da uživam na tom putu ostvarenja, a ne samo da se skoncentrišem kako da obavim zadatak, to jest ispunim cilj.

RAZLOZI ZBOG KOJIH SAM JA ODLAGALA OBAVEZE?

1.Neorganizovanost – prerastala je u izgovor;

2.Strah od neuspeha – pribojavala sam se negativnog ishoda, posebno kada nešto radim po prvi put;

3.Manjak sampouzdanja;

4.Samosabotaža;

5.Perfekcionizam;

6.Neodlučnost-pasivno ponašanje;

7.Izostanak uživanja i zadovoljstva;

8.Izlazak iz zone komfora;

KAKO SAM PRESTALA SA ODLAGANJEM OBAVEZA?

1. Osvestiti odugovlačenje;

2. Postaviti prioritete;

3. Odvojiti šta je bitno, a šta je hitno;

4. Napraviti plan i “to do” listu;

5. Štiklirati svaki uradjeni zadatak i pohvaliti sebe;

6. Prestati sa perfekcionizmom, jer bitno je da je zadatak završen; 

7. Znati gde ideš i šta radiš, koji cilj želiš da postigneš;

8. Rad na sebi, na samopouzdanju;

9. Razgovarala o tome na psihoterapiji, jer u redu je da se to desi povremeno, da mi nije ni do čega i da mi se ništa ne radi, ali kada to preraste u naviku, onda treba potražiti pomoć i to nije sramota! 


Pogledajte i video u kojem govorim o prokrastinaciji: Piše: Jovana Stanisavljević

Jovana Stanisavljević je pisac inspirativnih i motivacijskih priča, radi na ličnom rastu i razvoju, life coachingu, voli da putuje, da širi svoje horizonte i da kokreira sa univerzumom.  Svesni je kreator svoga života, koja svakoga dana kreira život po svojoj meri i uživa u svakom trenutku! Strast su joj: prste da poližeš recepti, gde se lepo jede? - restorani, inspirativne priče, saveti-radionice, putovanja, motivacija, Life Coaching, yoga, meditacija, treninzi. Njene textove možete čitati i na njenom blogu  Jedi.Putuj.Voli.  Obožava da piše, da radi konstantno na sebi, da vodi svoj blog, a njene textove možete pročitati i na sajtu Soulfood Srbija . Za dnevnu dozu korisnih saveta i motivacije pratite je na  Instagram-u i  Facebook-u . Nadamo se da ćete uživati u njenim textovima i da će vam koristiti u ličnom razvoju i rastu, kao i u motivaciji. Za sva pitanja i rad sa njom možete joj pisati na e-mail ( jovanajocko5@icloud.com ) i prijaviti se na njen newsletter. 

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.