Inspirativna priča dr. Izabele Huber - Moje putovanje do boginje

Kad biste me videli u mojim dvadesetim, teško biste pogodili da ću se, par decenija kasnije, baviti duhovnošću boginje i voditi ženske krugo...


Kad biste me videli u mojim dvadesetim, teško biste pogodili da ću se, par decenija kasnije, baviti duhovnošću boginje i voditi ženske krugove. Kratko ošišana, hiperracionalna, uspešna tatina ćerka, koja putuje sama po svetu kako joj je volja, preferira muško društvo i u zavadi je sa mamom i ženama iz porodice, koje se nedosledno bune protiv patrijarhata, istovremeno prenoseći patrijarhalne vrednosti – tako sam tih godina tražila svoje mesto u svetu, podjednako nezainteresovana i za tradiciju i za feminizam.  Naravno, potpuno nesvesna da sam i sama ćerka patrijarhata! 


Negde u to doba, sanjala sam veliki incijastički san. To su oni snovi, posle kojih se probudimo promenjene; čak i kada ih ne razumemo isprva, znamo da smo dobile poruku iz dubine svog bića i da ništa više neće biti isto. U snu sam, šetajući po prirodi, naišla na pećinu, koja me je pozivala da uđem u nju. Što sam dublje silazila spiralnim hodnikom u utrobu zemlje, to sam glasnije čula prelepi ženski alt koji peva nepoznatu melodiju, na nepoznatom jeziku. Glas takve lepote nikada, ni pre, ni kasnije, nisam čula, iako sam ih se puno naslušala, dok sam i sama učila solo pevanje. Doživljaj je bio duboko ekstatički, povezanost koju sam osetila telesna, celularna. Dugo posle buđenja, ležala sam opčinjena, osluškujući u sebi eho tog glasa. Onda sam ponovo zaspala i u sledećem snu, videla sebe kako isprobavam cipele; na travnjaku ispred mene ležalo je mnogo pari najrazličitijih cipela, a ja sam, sa velikom pažnjom i užitkom, probala jedne za drugim. 


Ta noć je donela prekretnicu u mom životu -  velika mudrost nesvesnog poslala mi je isceljujući san, da balansira moj preterano intelektualni, neuzemljeni, penetrativni, muški odnos prema svetu. Velika boginja me je pozvala svojim najlepšim glasom i time zauvek ušla u moj život. Ništa se nije odmah drastično promenilo u svakodnevici, sem što se u meni rodio  suptilni osećaj da postoji nešto mnogo veće od onoga što sam dotada živela. U narednim godinama sam počela da spontano doživljavam meditativna stanja, koja su me odvela do budizma, a potom su usledili preplavljujuće iskustvo ljubavne i seksualne strasti, inicijacija u materinstvo, brak, i konačno, zdravstvena kriza, koja me je naterala na  intenzivni rad na sebi, tokom koga sam gutala knjige o boginji i strastveno pisala o svojim najtananijim osećanjima svakog jutra. Tokom tih nekoliko meseci, kojih se sećam kao teških, ali i prelepih, osvestila sam boginju u sebi, upoznala njena svetla i tamna lica, naučila da živim sa njenom podrškom i mudrošću. Znala sam već mutno da će isceljujuća moć arhetipa boginje u jednom trenutku postati deo onoga što radim kao psiholog. 


Više godina kasnije, tačnije pre šest godina, pozvala sam žene na svoju prvu radionicu boginje, sa namerom da podelim svoje iskustvo i približim im kroz meditaciju svest boginje. Dvadeset tri se odazvalo i provele smo veče puno intimnosti, prisećanja, tuge zbog duge razdvojenosti od boginje i one radosti, koju imamo, kada se posle dugog izbivanja, ponovo vratimo kući. Od tada svoje putovanje sa boginjom delim sa brojnim ženama širom sveta, srećna što mogu da im prenesem blagoslov povezivanja sa najdubljim slojevima ženske duše. 


Boginja može da nas pozove na mnogo različitih načina. Mene je pozvala u snu, pevajući mi svoju pesmu i pokazujući mi novi osećaj uzemljenosti i usidrenosti u sopstvenom telu i emocijama. Neki načini su daleko dramatičniji, prethodi im ponekad neprijatan događaj, haotična situacija u životu, potpuna promena spoljašnjih okolnosti, veliki gubitak, neuspeh, slom, trauma. Rastur sistema koji su obezbeđivali sigurnost čini često da je naša duša otvorena da čuje nove glasove i pođe putem isceljenja rana, sa kojima smo se već bili saživeli. Ponekad se u životu iznenada pojavi osoba koja odigra ulogu inicijatora i katalizuje naš povratak boginji. 


Ne postoji dobar i loš način, svaka od nas čuje zov boginje onako kako najbolje može. 


Sve više žena na planeti se budi za žensku stranu duhovnosti, koja je milenijumima marginalizovana, diskreditovana, pa ponekad čak i demonizovana. To buđenje se dešava kroz čitanje knjiga, radionice i druga okupljanja, osluškivanje dubokog smisla utkanog u mitove o boginjama, povezivanje sa zemljom i prirodom, rad na emocionalnom isceljenju transgeneracijskih rana i reintegraciji odcepljenih delova duše, razvijanje svesti o prirodnim i životnim ciklusima i prevazilaženje površnog života iz persone, koji, makar po objektivnim standardima bio i uspešan, ostavlja prazninu u srcu i osećaj nepovezanosti sa jezgrom i smislom unutrašnjeg bića. 


Sveti ženski princip nije nešto apstraktno i udaljeno od života, zapisano u knjigama i praktikovano u okviru religioznih institucija, već direktno iskustvo intuitivne mudrosti, poverenja u beskonačni tok i ritmove života i afirmacija njegove divlje, neukroćene, kreativne energije. To iskustvo nam danas omogućava da ostanemo zdrave u ludom vremenu, u kome nam patrijarhalna, institucionalizovana duhovnost sve manje osvetljava put do smisla, a svi aspekti svakodnevnog života bivaju sve više podvrgnuti pravilima, kontroli i standarcizaciji, koji zadiru u samo tkivo duševnog života i vitalnosti. 


Čak i kroz milenije patrijarhalne dominacije, nije sasvim nestala naša najdublja celularna svest o tome da smo svi rođeni iz materice i da je velika majka priroda naše stanište i kolevka naše duše. Jungova analitička psiholgija je možda najbolje osvetlila značaj simbola i mitske, arhetipske potke svesti u formiranju smisla naše egzistencije. Vibracija boginje je u temelju psihe i muškaraca i žena, samo što je u ženskom biću nešto bolje usidrena, jer su žene više očuvale kontakt sa mudrošću tela, u koju su utkani kodovi boginje. Zato je ženama lakše da se povežu sa svojom emocionalnom inteligencijom, senzibilnošću, receptivnošću, vrednostima bezuslovne ljubavi, saosećanja i negovanja. 


Velika majka nam pruža osećanje da smo vredni takvi kakavi jesmo i da smo bezuslovno voljeni, što je nasušna potreba svakog ljudskog bića. To je jedino što može da zaleči duboke rane deprivacije i pohlepu bez dna, koja nas vodi ka sve većem iskorišćavanju i manipulaciji prirodom i iz koje slušamo diktate moda i trendova više nego glasove sopstvene duše. Zato duhovnost boginje za mene nije doktrina niti dogma, već, u prvom redu, medicina, koja nam pomaže da iznova uspostavimo svetost života i svakog njegovog trenutka. 


Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.