Sveti prostor - Kako napraviti oltar boginji s kojom se želite povezati

Upravo sam se vratila sa ženskog retreat-a “ Artemida – Put snage i celovitosti ”, na Kopaoniku. Vreme nas je poslužilo, pa smo uživale u je...Upravo sam se vratila sa ženskog retreat-a “Artemida – Put snage i celovitosti”, na Kopaoniku. Vreme nas je poslužilo, pa smo uživale u jesenjim bojama šume, posetile dva moćna mesta poznata kao Markov kamen  i Metođe i ostavile darove za šumsku boginju Artemidu i veliku boginju majku. Kroz ovo smo se povezale sa prirodom, sa sopstvenim instinktima i sa našim ženskim krugom i uspostavile ponovo spone, koje se u gradskom životu, a naročito u vremenu socijalne izolacije, lako pogube. Pravljenje oltara u prirodi je nešto što možete da praktikujete i same, dok šetate i naiđete na mesto koje vas inspiriše i energizuje. Možete poneti sa sobom ponude, kao što smo mi to učinile – cveće, sveže, sušeno i koštunjavo voće, pirinač, kakao, mleko, med, rakiju, vino i sve što je prirodno i lepo. Ukoliko niste ništa ponele, improvizujte, pronađite cveće i plodove u šumi! Onda izdvojte malo vremena da osetite enegiju mesta, obratite se u mislima svim vidljivim i nevidljivim bićima koja naseljavaju taj prostor, svojim precima i boginji kojoj posvećujete oltar i zamolite ih za podršku u ostvarenju vaših želja, na šta god se one odnosile – zdravlje, ljubav, uspeh, izobilje. Time učimo da ponovo uspostavljamo savez sa prirodom i da se razmenjujemo sa njom. Hranu će pojesti šumske životinje, a mi ćemo uživati u ovom činu davanja, kreiranja lepote, hranjenja i time ćemo osnažiti sebe. 


Oltar je oduvek bio magično mesto, preko koga se povezujemo sa božanskim, kako god ga shvatali. Oltar je mesto epifanije – božanskog prisustva. U začecima kulture, oltar kao sveto mesto je predstavljalo ognjište u kući, ispod koga su čak sahranjivani preci, kao što je poznato iz kulture Lepenskog Vira. To je bilo mesto okupljanja, zajedništva, gde se kuvalo i jelo, gde se sreću svet ljudi, predaka i božanskog. Prvi grčki hramovi – megaroni, takođe su imali ognjište u središtu. U svim kasnijim religijama, centralno mesto kulta je oltar. To su najpre bili oltari u prirodi, na markantnim mestima, obično na mestu gde izvire voda, upravo ovakvi kakve mi pravimo na našim okupljanjima. Kasnije su na takvim mestima postavljani kameni blokovi, zatim stubovi i krov i tako su nastali hramovi i kasnije crkve. Ali, oltar je svuda ostao centralno mesto moći. 


Oltar je mesto susreta vode i vatre, zemlje i neba, ženskog i muškog principa – 

mesto njihovog svetog braka. 


Oltar je i drvo života, koje povezuje tri šamanska sveta, u kojima se odvija naša egzistencija – koren drveta je svet predaka, stablo je svet svakodnevice u kome živimo većinu vremena, krošnja je viši svet u kome obitavaju božanstva, koja mi proučavamo kao arhetipove kolektivno nesvesnog, takođe, naše više ja. Kad stojimo pored oltara, naročito ako nas je više i napravimo krug oko oltara, osetićemo već posle nekoliko minuta magično dejstvo kruga i njegovog središta. To je jedan od najmoćnijih arhetipova u našoj psihi, koji predstavlja središte našeg bića, najdublji deo duše, oko koga plešu naše različite energije, kroz koje se duša manifestuje, ono što je Karl Gustav Jung, tvorac teorije o arhetipovima i kolektivno nesvesnom nazvao sopstvo (Selbst nem., self. engl.). 


Oltar možete da napravite i kod kuće. Prvi oltari su zapravo i bili oltari u prirodi i kućni oltari, u vreme kada nisu postojala velika svetilišta. Takve kućne oltare su imali   naši preci iz neolitske kulture Podunavlja, kao i kasnije Iliri. Većina srpskih domova još uvek ima mali kućni oltar na mestu gde stoji ikona porodičnog sveca, što je hristijanizovana verzija kulta predaka zaštitnika. 


Izaberite same mesto gde ćete postaviti oltar i kome ćete ga posvetiti. Odaberite boginju sa kojom se u ovom trenutku osećate najviše povezane i koja je pokroviteljica oblasti života na kojoj želite da radite – za samostalnost i samopouzdanje je dobra Artemida, za ljubavne i erotske teme Afrodita, za uspeh u školovanju Atina, za isceljivanje traumatičnih mesta u duši Persefona, Hekata i druge tamne boginje. Ako nemate figuru boginje, možete da pronađete njenu sliku na internetu i da je odštampate i plastificirate. Onda sve  prepustite mašti. 


Udubite se u energiju boginje, možete pročitati moje prethodne članke o mnogim boginjama na ovom magazinu, pogledajte koji su simboli, predmeti i životinje povezani sa tom boginjom i postavite ih na oltar, koji ste pokrili nekom lepom tkaninom. Na oltaru je dobro da se nađu cveće, kristali, komadi nakita, nešto lepo za jelo i piće. Unesite svoj smisao za lepo i uživajte u kreaciji oltara. Na oltar možete staviti papiriće sa svojim željama koje pišete kada se pojavi mladi mesec, afirmacije i sve do čega vam je posebno stalo. 


Neka vam oltar služi kao podsetnik da postoji sveti prostor u vašem životu i duši, kao i podsetnik na vaše aktuelne želje i intencije, kada god prođete pored njega. Barem jednom nedeljno mu posvetite više vremena, a svakodnevno možete bar da promenite vodu u čašici na oltaru. Negujući svoj oltar i boginju kojoj ste ga posvetili, negujete sebe i svoju dušu i posle nekoliko dana, nedjelja ili meseci, videćete napredak u onoj oblasti svog života sa kojom radite. Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586
Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.