Duhovne prakse za poznu jesen - Iskoristimo naredne mesece za odmor, introspekciju i resetovanje

Ulazimo u tamno doba godine, vreme tamnih boginja. Pored mesečevih ciklusa i faza koji su povezani sa različitim licima boginje (mlada devic...


Ulazimo u tamno doba godine, vreme tamnih boginja. Pored mesečevih ciklusa i faza koji su povezani sa različitim licima boginje (mlada devica, zrela žena - majka i starica - kruna), o čemu sam pisala ovde pre par meseci, godišnji ciklus Sunca poseduje takođe markantne tačke, koje su poznavale sve stare kulture. Sunčani kalendar je imao poseban značaj u poljoprivrednim društvima, čije su svetkovine neraskidivo povezane sa sađenjem, klijanjem, rastom i bujanjem vegetacije, žetvom i zamiranjem prirode. 


Pored prolećne i jesenje ravnodnevnice (ekvinoks) i kratkodnevnice i dugodnevnice (zimski i letnji solsticij), tu je i praznik prvog klijanja biljaka početkom februara (poznat kod Kelta kao Imbolk), festival plodnosti oko prvog maja (Beltan), letnje žetve oko prvog avgusta (Lamas) i praznik posvećen mrtvima i precima u kasnu jesen, oko prvog novembra (Samhain). To je trenutak u kome se sada nalazimo, vreme u kom se, kako su naši stari govorili, tanje velovi između svetova i komunikacija sa dušama sa druge strane postaje lakša. Tada je dobro prisetiti se svojih predaka i uraditi neki od brojnih oblika predačkih praksi, koje postoje u nekom obliku u svim svetskim tradicijama i potiču iz najstarijih vremena. 


Paganski praznici su se u hristijanizovanoj verziji zadržali i kasnije -  u  ovo vreme pozne jeseni, u pravoslavnoj crkvi se ide na groblja i pale sveće za mrtve na Miholjske i Mitrovske Zadušnice, a isti običaj je u katoličkoj crkvi povezan sa Dušnim Danom, koji je odmah posle praznika Svih Svetih.


Danas popularna noć veštica (Halloween) je, sa zapada preuzeta, komercijalizovana verzija starog keltskog praznika Samhaina, kojim se obeležavao završetak svetlog i početak tamnog doba godine, paljenjem vatre, kostimiranjem i ponudama hrane u domovima za pokojnike, koji, kako se verovalo, te noći posećuju žive članove porodice. 


Ove godine sam se na ovaj važan dan, 31. oktobar, koji se poklopio sa punim mesecom, našla na interesantnom mestu, u Visokom u Bosni, poznatom po takozvanim Bosanskim piramidama. Iskopavanje neobičnih kamenih blokova na brežuljcima Visokog, kao i podzemnih hodnika, koje je poslednjih petnaestak godina proveo Semir Osmanagić, uzburkalo je naučne i ezoterijske krugove, ne samo u regionu, već i u svetu, a svakako promenilo život u ovom gradiću. Bez ulaženja u bilo kakve teorije, na ovom mestu bih rekla samo da se snažan, isceljujući energetski naboj oseća sasvim jasno, kako tokom penjanja na piramide, tako i tokom boravka u podzemnom lavirintu tunela Ravne, gde je utroba majke zemlje očuvala savršenu Šumanovu frekvenciju i visokom koncentracijom negtivnih jona deluje regenerativno na sve telesne sisteme. 


Sa prijateljima sam ovaj važan dan godišnjeg ciklusa obeležila malim  ritualom. Na Piramidi meseca smo, u trenutku pojave punog meseca 31. 10. napravili oltar za veliku boginju majku, našu čudesnu planetu, ali i za naše pretke, neko vreme smo sedeli oko oltara u kontemplaciji i potom razgovarali o ciklusu života i smrti i o tome kakvo značenje on ima za nas. 


Prakse poštovanja predaka su imale mnogo veći značaj u starim kulturama, nego danas, mada se nikada nisu potpuno izgubile. Zapravo je kult predaka verovatno prvi, izvorni oblik religioznosti. Stanovnici Lepenskog Vira su, na primer, svoje pretke pokopavali u kući, a grobovi značajnih predaka su odvajkada bili obeleženi kao sveta mesta. Verovanju da se kroz predačke linije prenosi kroz generacije energija njihovih misli, emocija i dela, savremena nauka epigenetika danas prvi put daje naučno utemeljenje. 


Poštovanje predaka bi najjednostavnije mogli da opišemo kao održavanje stalnog kontakta sa onima koji su otišli. Predačke prakse su rituali i ceremonije koji nam pomažu u održavanju ove duhovne veze, što ima za cilj da dobijemo od duhova predaka upustva i smernice za svakodnevni život, pomoć i zaštitu. Šaman uvek poziva pretke za savet prilikom isceljivanja. Ovde se radi o plemenitim i časnim precima, koje svako od nas ima u svojim bližim ili daljim linijama. Ali u predačkim linijama možemo nositi, takođe, kletve i prokletstva, opterećujuća, teška iskustva, nerazrešene konflikte, nezavršene poslove. Radeći sa precima kroz molitve za isceljenje njihovih duša i iskustava kroz koja su prošli za vreme svog života, može se poboljšati život pojedinca ili porodice koji su tu energiju nasledili. Tradicionalni rituali uspostavljaju vezu i zajedništvo sa precima kroz ostavljanje ponuda u vidu hrane, tečnosti, cveća, sveća na oltaru namenjenom precima ili na njihovim grobovima i kroz molitve za njihove duše. 


Danas postoje i moderne tehnike, sa sličnom namenom, koje se koriste u okviru psihoterapije, od kojih je među najpopularnijim, porodični raspored ili poredak ljubavi Berta Helingera. Skrivena dinamika porodice kroz više generacija, kao mreža osećanja, doživljaja, uzajamnih veza, tajni, blokada, koalicija, isključivanja, trauma, otkriva se kroz konsteliranje energetsko – informativnog polja preko reprezentanata, tako da možemo jasno da vidimo i iscelimo neuralgične tačke u porodičnom sistemu. Tu otkrivamo da koreni naših sadašnjih blokada u partnerskim odnosima, odnosima sa roditeljima i drugim članovima porodice, odnosu prema poslu, karijeri, novcu ili koreni neke hronične bolesti ili emocije poput krivice, straha, besa, mogu da leže u transgeneracijskim iskustvima naših predaka, koje čak nikada nismo ni upoznali.  


U duhovnosti boginje čiji su koreni u neolitu, ako ne i ranije, velika majka je viđena kao naša velika pretkinja, praroditeljka ljudi, bogova i sve prirode. Ona je izvor svetla i tame, života, smrti i ponovnog rođenja, koji su samo delovi beskonačnih ciklusa. Njena tamna strana se manifestuje u različitim božanstvima iz svetskih mitologija, koja možemo nazvati tamnim boginjama. Tamne boginje vladaju ovim periodom kasne jeseni i zime, naročito od početka novembra do zimskog solsticija 21. decembra i nose u svojim pričama putokaze za isceljenje duše i najdubljih duševnih rana. U mojim prethodnim člancima na ovom magazinu možete, kao inspiraciju na pragu tamnog doba godine koje je pred nama, da pročitate moje tekstove o Hekati, Persefoni, Inani i Kali.


Boginje kasne jeseni nas pozivaju da usporimo, uđemo u sebe, uronimo u unutrašnju tišinu, refleksiju, kontemplaciju, otpuštanje, snove, vizije, nesvesno. 


One nas uzemljuju i obnavljaju i time pripremaju za početak nove godine, kada se na kratkodnevnicu rađa svetlostno dete, odnosno, počinje ponovo da se povećava, iz dana u dan, količina svetla na našoj planeti. Ako poštujemo godišnji ciklus, možemo da iskoristimo naredne mesece za odmor, introspekciju i resetovanje; tako ćemo,  umesto da potonemo u sezonsku depresiju, na najprijatniji način upoznati podzemni svet tamnih boginja kao mesto isceljenja. 


Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.