Kako nam mindfulness meditacija može pomoći da osjetimo bezuvjetnu ljubav prema sebi?

Ovaj tekst je na temu razumijevanja osjećaja zaljubljenosti u sebe, koji često vezujemo s vanjskim okolnostima prilikama i ljudima.  Prvi da...Ovaj tekst je na temu razumijevanja osjećaja zaljubljenosti u sebe, koji često vezujemo s vanjskim okolnostima prilikama i ljudima. Prvi dah kada uzmemo glasno zaplačemo i progledamo. Od samog početka života pogledom tražimo situacije, proučavamo ih.  Učimo iz njih, uspoređujemo, pronalazimo se u njima. Sve učimo otvorenih očiju. Iskustva prikupljamo pogledom, a pohranjujemo u svoje tijelo osjećajem. 


Koliko puto smo neku situaciju  izvrtjeli u umu? Koliko je ona ista kao ona prva situacija za koju nas veže uspomena? Mogla bih sada tu pisati o statistikama i podacima, jer rađena su istraživanja. Ovaj put, ostavićemo to po strani. Taj događaj u našem umu mi smo toliko puta provrtjeli i izmijenili da toga nismo ni svjesni. Ono što je ostalo nepromijenjeno je osjećaj koji vežemo za taj događaj, pa čak mirisi i okusi. Okolnosti u kojima se nalazimo stvaraju naša iskustva, iskustva vežemo uz emocije. To naučeno ponašanje postane nam navika. 


Ne dovodimo više u pitanje kada nešto ugledamo  i pojavi se osjećaj da je to vezano uz tu osobu ili taj događaj. U situacijama kada nas prati određeni osjećaj danima, nesvjesno pogledom u prostoru pokušavamo povezati taj osjećaj s osobom ili stvari kako bi mu našli mjesto, kako bi nam bilo jasno. Svjesnost o sebi i svojim postupcima koju proširujemo kada prakticiramo meditaciju i mindfulness, što nam polako otvara nove načine gledanja. 


Ova godina je sve nego obična i normalna. Svima nama. Meni je svaka  pomalo luckasta  i ja sam se već navikla. To je  jedan od razloga zašto ovu godinu prolazim u dubljem miru i promatranju okolnosti, kojima ne dozvoljavam da utječu na mene. Nesvjesno sam se pripremala za ovo vrijeme. I ovo vrijeme dalo mi je priliku da reflektiram koliko sam se promijenila i kako se ljudi mogu promijeniti. 


Nekada sam sanjala otvorenih očiju, a sada zatvorene oči uče me o meni i životu. Jednog dana kako to obično biva -  posve nenadano ušao je On i protresao moj svijet. U kratko vrijeme primijetila sam koliko sam se promijenila. Dopustila sam sebi vidjeti što svoje vidim u njemu. Osjetiti kako moje tijelo reagira na njega. Unutar mene odvijao se pravi mali dvoboj. 


Ona Ja Nekada i ona Ja Sada. Bilo mi je zanimljivo promatrati taj mali dvoboj moja dva dijela, koja traže svoje mjesto za sebe. Svaki je u svom izražaju u pravu. I svaki dolazi  iz drugog vremena. Nešto je tražilo svoj izražaj. Osjećaj me vukao. Zvao. Da bih napravila iskorak, potrebno mi je bilo otpustiti ponašanja koja su me vezala i prepustiti se kako bih osjetila ono što je slijedilo. 


On u mom životu. Promatram sebe. Moje tijelo reagira na njega. Moje stanice ga osjećaju. Osjećaj spokoja i mira preplavljuju moje tijelo.  Moj um je miran. Nisam sebi takva poznata. Nisu mi poznati toliko intenzivni osjećaji ugode koje imam. Nije to bila ona luda zaljubljenost, leptirići. Ovo je bilo nešto u potpunosti drugo. Oči su bile otvorene i fokusiranje na njega. To nije to. On je samo bio svetilo koje mi je osvijetlilo  put u tami. 


Zatvorila sam oči. Promatrala, misli, osjećaje, senzacije. Primjećivala. osjećala, disala. I osjećaj spoznaje me preplavio. To što sam ja osjećala je bila ljubav prema samoj sebi. Osjećaj zaljubljivanja u sebe koji sam osjetila po prvi put u životu. Razumjela sam osjetila kako je to biti zaljubljen u sebe. Što to znači i kakav je to osjećaj bezuvjetne ljubavi prema sebi. U svakoj stanici svoga tijela, taj osjećaj se širi unutar mene  i oko mene, toliko je veći od mene. Uplašila me snaga i privlačila. Sada kada je tu, ostaje. Onaj dio mene koji mi je toliko godina nedostajao. Ljubav koja je stara godinama. Ljubav koja je cijelo vrijeme bila unutar mene. 


Mindfulness meditacija njeguje u jednoj ruci stav, a u drugoj ruci suosjećanje. Prihvaćam sebe upravo ovakva kakva jesam, sa svim onim što u tom trenutku se nalazi u mom iskustvu. Razvija se suosjećanje i nježnost prema sebi i svojim prijašnjim iskustvima. 


Kada na ovaj način počnemo pristupati sebi i postupati prema sebi nježno i s podrškom, gradimo malo po malo stazu koja vodi ovaj put za mene do vrata ljubavi prema sebi. Meditacija i svjestan način života mogu nas obogatiti i upotpuniti život. Gledamo zatvorenih očiju i ovaj put proživljavamo svoja iskustva kroz emocije i osjećanja. Bez potrebe da ih tražimo okom, u vanjskom svijetu. Ponekad nas oko zavara i usmjerimo fokus gdje mu možda u tom trenu nije mjesto. 


Vježba:


Zatvori oči.


Prepoznaj - Što postoji u tvom sadašnjem trenutku ( misli, osjećaji, senzacije) 


Dozvoli - Što je prisutno da postoji ( ne želimo potiskivati, i mijenjati) jednostavno dozvoliti da bude prisutno.


Istraži- što je prisutno, radoznala uma, nježno i pažljivo 


Njeguj- svojim svjesnosti, prisustvom i dahom.


Morate zatvoriti oči, da bi pronašli sebe. Tada ćete pronaći i sve ostalo što tražite. Za više informacija o treninzima minduflness-a posjetite www.dubravkafazlic.com 


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić

Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

*Izvor: https://www.apa.org/topics/mindfulness-meditation

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.