"Ja Nekada" i "Ja Sada" - Kako mindfulness meditacijom preusmjeriti svoju pozornost na sadašnji trenutak

" Jučer me jako boljelo koljeno. Pulsiralo mi je, ledila sam ga ." "Ja vjerujem da te ju č er boljelo koljeno,   kako se osje...


"Jučer me jako boljelo koljeno. Pulsiralo mi je, ledila sam ga."


"Ja vjerujem da te jučer boljelo koljeno,  kako se osjećaš sada?"


"Pa, hmm, nisam razmišljala. Ne znam."


"Ok. Zatvori oči, obrati pozornost na svoj dah. Neka je tvoj fokus na udahu i izdahu par puta. Osjeti svoje tijelo i primijeti kako se osjećaš sada?"


"Osjećam se lako."


"A bol od jučer?"


"Nema je!"


Ovo je jedan od dijaloga koji sam nedavno vodila s klijenticom. I sama sam nemali broj puta upala u zamku nekada i sada. Nesvjesno.  Postoji  jedna divna izjava: 


"Nekada sam to radla na ovaj način, od sada ću drugačije!"


Usporedbe prije i sada znaju nas držati u nekom začaranom krugu. Želimo krenuti dalje i osjećamo da je vrijeme, no nešto nam ne da. To su one misli kako smo reagirali nekada, razmišljali nekada... Kakvu reakciju od drugih smo dobivali, nekada.  Bilo da se radi o poslovnom, prijateljskom, ili partnerskom odnosu. To nas ponekad zaustavlja da se pokrenemo.


Imali ste partnera i raskinuli ste. U život vam je ušao novi muškarac/žena. Naizgled, sebi i njemu/njoj  dajemo priliku za novi odnos. Ono što se događa ispod površine, ako nismo svjesni svojih misli, je da mi njega uspoređujemo s odnosom koji smo imali. Njegove/njene  izjave, djela...


Ako je odnos koji smo završili ostavio gorak okus u našim ustima, mi u ovaj odnos donosimo povrede, očekivanja, strepnje i prema toj osobi reagiramo tako da odbranimo sebe. Reagiramo kao nekada, a mi smo zapravo u sada, u novom odnosu, s novom osobom koja stoji nasuprot nas. 


Svjesnost naših misli i pažnja nam pomaže primijetiti što nam se to nalazi u mislima i mi imamo mogućnosti preusmjeriti svoju pozornost na osobu koja sada stoji nasuprot nas, u odnosu.


Kako postići to? Mindfulness-om. Mindfulness meditacijom. Mindfulness nam donosi sposobnost pažnje. Mindfulness trenira dvije vrste pažnje. Pažnju i meta pažnju. Pažnju razumijemo: primjećujemo svoje misli, vladamo svojim umom s jasnoćom i pažnjom. Meta pažnja je pažnja pažnje. Što je to zapravo? Kada smo svjesni da nam je pažnja odlutala. 


Svjesni smo da su nam misli odlutale na obrazac ponašanja i reakcija koji smo imali u prijašnjem odnosu i mi svjesno preusmjeravamo svoju pažnju na sadašnji trenutak i ono što se odigrava u njemu. Meta pažnja je tajna koncentracije. Upravo ona nam pomaže da izađemo iz začaranog kruga nekada i sada. 


Riječima Viktora Frankl-a (slavni neurolog i psihijatar):


Postoji prostor između podražaja i reakcije. U tom prostoru leži naša sloboda i moć da biramo odgovor. U tom odgovoru leži naš rast i naša sreća."


Meditacijom zapažamo taj prostor između podražaja i reakcije (našeg odgovora). Tu je naša prilika da preusmjerimo svoju pažnju u sadašnji trenutak i dozvolimo sebi novi odgovor. Onaj odgovor koji ne u skladu sa nama sada. Pogledajte i video:Dozvolite sebi  primijetiti tko ste vi sada. Primjetite osobu koja stoji nasuprot vas u odnosu. 


Za više informacija o treninzima minduflness-a posjetite www.dubravkafazlic.com Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.Piše: Dubravka Fazlić

Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom
području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

*Izvor: https://www.apa.org/topics/mindfulness-meditation


DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.