Osvrt na 2020. - Godina promjena, prihvatanja i novih stvari

Već je decembar, a to znači da neće proći mnogo vremena prije nego što se oprostimo od ove 2020. Za cijeli svijet, sve nas i naravno za mene...
Već je decembar, a to znači da neće proći mnogo vremena prije nego što se oprostimo od ove 2020. Za cijeli svijet, sve nas i naravno za mene kao individuu je 2020. bila vrlo čudna godina. Kao što znate, početkom ove godine cijeli je svijet zahvatila pandemija corona virusa. Iako je tada u početku izgledalo sve vrlo jadno, ova godina je meni donijela i jako puno ljepote. 

Naša najmlađa kćerka se osamostalila i sada živi u svom stanu u Rotterdamu. Na svoj 20-ti rođendan izdala je i svoj prvi muzučki album. Mom ponosu i sreći skoro pa nema kraja kada je posmatram i vidim kao jednu ozbiljnu, odgovornu i kreativnu dvadesetogodišnjakinju.

Moja mama je bila jako bolesna dva puta ove godine (ona je bila u Bosni, ja sam bila ovdje u Holandiji) O stresu i neizvjesnosti vezano za nju ne mogu ni da pričam. Ali, izvukla se i sada mi barem na Skypu izgleda bolje nego ikada. Zahvalna sam i ponosna na njenu snagu i životnu energiju. Poslije svih stresnih mjeseci zahvalna sam da imam majku koja je toliko snažna i pozitivna.

Moja najstarija kćerka koja već godinama balansira između karijere i porodice, zahvaljujući corona vremenu, našla je svoj unutarnji mir i sada obavlja obadvije uloge jako uspječno.

Čak sam i na godišnji uspjela otići. Nije bilo kao obično, jer se nismo mogli svi skupiti koliko nas inače bude, ali mogla sam udahnuti pozitivnu energiju u našem divnom maslinjaku. Maslinovo drvo vam je kao majka, ne moraš se brinuti za njega, a ono ti uvijek daje plod i tu je za tebe. 

Obično se sa svojom srodnom dušom, prijateljicom i kolegicom Danjelom nađem jednom godišnje negdje. Ili u Bosni, ili u Holandiji, ili kao prošle godine baš među mojim maslinama. To je bila namjera i ove godine ali eto… Bila je namjera da ovdje održimo zajedničku radionicu, kao prije tri godine. To nam se nije ostvarilo, ali naša saradnja je nastavljena preko Skypa i sada vodimo grupni online coaching, svaki mjesec, što je još produktivnije i bolje nego jednokratna radionica.

Uvijek mislim da je važno učiti iz svega što se događa u životu; loše stvari, greške, lijepe stvari i ljude životu. I zato se uvijek osvrnem na prošlu godinu pred kraj te godine. Šta se dogodilo, šta sam naučila i šta ću učiniti drugačije u narednoj godini? 

Šta se meni promjenilo u ovoj godini? 

Nepoznati corona virus je napao cijeli svijet. Neizvjesnost i strah je kod većine ljudi, a ja sam nekako svo vrijeme mirna, pa ne znam da li je to od podsvjesnog straha, pa sam se sva učahurila, ili je nešto drugo u pitanju. 

Mislila sam da će taj osjećaj proći, ali nekakav čudan osjećaj olakšanja me i dalje drži. Nekako je bilo odjednom više vremena za neki unutarnji život. Bukvalno život u meni. Odjednom sam osjetila da je baš to bitno. Ovaj djelić svemira, ovaj život u meni. 

Ne samo da sam se našla, već sam odjednom počela da budem poboljšana verzija sebe (Vanja 2.0), jer sam ponovo počela živjeti po osjećaju, umjesto samo po razmišljanju. Sada punim plućima ponovo donosim odluke srcem, osjećanjima i intuicijom. Naravno da i dalje razmišljam i o posljedicama cijelog haosa u svijetu, ali sada razmatram i biram ono što je važnije. 

Slijedite svoje "razmišljanje" i budite sigurni , ili slijedite “svoje srce” i riskirate. Mogu vam reći da moji izbori sada uključuju puno više "rizika".  Može biti uzbudljivo, ali i oslobađajuće. Naučila sam ponovo slušati cijelo tijelo, umjesto da razmišljam samo o mudrom izboru. Ovdje ne mislim na mjere predostrožnosti koje moramo svi slijediti.

Predstavljanje mojih ideja

I nakon što sam ponovo odlučila slušati cijelo svoje 'biće', odlučila sam potpuno stajati iza svojih ideja koliko god one bile možda i nerealne. Prije sam mislila da slušam svoje biće, ali ipak sam se opterećivala i željela sam sigurnost u svemu što radim, željela sam znati gdje se nalazim svakog mjeseca i željela sam biti sigurna da mojoj porodici ništa ne nedostaje i da svi računi mogu biti plaćeni. Vjerovatno je to bila velika borba sa cijelim sistemom života kako smo živjeli do corona virusa. A sada, svoj san sam već jedno vrijeme pretvorila u svoj rad.  Svakodnevno radim ono što mi se najviše sviđa i uz to zaradim i  novce. 

Postala sam sretnija

Ono što se najviše promjenilo u meni je da se ne bojim biti sretna! Prije sam se bojala biti sretna. Iako nisam bila baš nesretana. Uvijek sam se bojala da će mi to opet biti oduzeto ako budem presretana. Radeći na sebi, bavila sam se time, Osjećala sam, ali ne previše. 

Corona nas je zaustavila u materijalnim stvarima, ali nam je istovremeno dala mogućnost da se ponovno osjećamo stvarno.  Stvarno sretni što postojimo, što nismo bolesni i što imamo krov nad glavom i topao dom!  Ja se više ne bojim biti sretna. Sada se smijem dok me ne zabole ramena od smijeha, ali i plačem kao da je kraj svijeta. Iskreno, mogu reći da živim intenzivnije i da sam zato vrlo sretna.

Naučila sam prihvati

I naravno, postoje i manji trenuci. Kad pomislim na sve žrtve corone, na kontrolisan život, na nemogućnost putovanja i posjete familije i dragih osoba. Zbog toga još uvijek mogu biti jako tužna. Ali, također,  jako snažno osjećam da je u svemu ovome što sada doživljavamo nešto dobro. Vjerujem da se to naziva prihvaćanjem. Naučila sam da prihvatim stvari. Svaki dan si postavim sljedeće pitanje: 

"Mogu li i želim li nešto promijeniti u vezi s ovom cijelom situacijom?"

Ako je odgovor da, onda ću nešto poduzeti. Ako to ne mogu promijeniti, moram prihvatiti da je to tako. I vjerujte mi, to mi daje toliko mira. To što brinete ili se ljutite ne pomaže. Sa sobom imate samo sebe (i svoje voljene).

Naučila sam postaviti ciljeve

Znate li šta je to? Imamo samo jedan život, ali to ne znači da imamo samo jednu šansu u životu. Možemo početi ispočetka svaki dan. Svaki dan možemo napraviti izbor da promijenimo svoj život. Želite li živjeti onako kako živite sada i uvijek osjećate da vam nešto nedostaje, da se od života može još nešto postići? Ili želite živjeti i izvući sve najbolje iz svega? Radite li ono što zaista volite svaki dan? 

Ono što meni puno pomaže je postavljanje ciljeva. Šta želim raditi, ili šta želim postići i kako ću to učiniti. Ovo zapisujem. A onda detaljno pregledam i pročitam. I odatle počinjem raditi na tim ciljevima.

To radim na poslovnom, ali i na ličnom nivou. I svakih nekoliko tjedana provjeravam status. Ponekad se dogodi da se moji ciljevi promijene, ali ja ne gubim glavu. Tada ja promijenim put do njih.  I tako ostajem bistra i zadržavam fokus. U decembru se susretnemo sa svim vrstama stvari koje su napola gotove ili su zapele negdje u julu. To nije zgodno, jer nas to čini vrlo nemirnima.

Još jedan osvrt na skoro prošlu godinu

U 2020. godini postavila sam sebi određene ciljeve. Možete to nazvati i dobrim namjerama. Krajem 2019. podijelia sam i s vama svoje novogodišnje ciljeve za 2020. godinu. Nisam uspjela realizovati mnoge. Ali, to je sada tako u 2020. godini. Sada zarađujem sa klijentima puno manje novca nego što sam zarađivala dok još nije bilo pandemije. Poslovni prostor ne možemo u potpunosti da iznajmljujemo. No, od toga ne pravim problem, jer dolaze neka nova riješenja. Otvorile su se druge mogućnosti zarade i ličnog predstavljanja i prepoznavanja.  Uskoro ću podijeliti s vama svoje nove uspjehe i ciljeve za 2021. godinu .

Imam još stvari koje moram i želim uraditi u 2020. godini.  Za sada se osvrćem na tešku i čudnu,  ali za mene vrlo dobru godinu. Godinu u kojoj sam imala vremena sebe i za porodicu i u kojoj sam ponovo naučila da biram sama. Godina puna promjena i novih stvari. Ali, prije svega, meni sretna godina. Zahvalna sam na tome!!!

Kroz naš rad u magazinu primjetili smo da mi žene zajedno u grupi, u krugu, možemo puno toga iscijeliti. Sve više vidimo da je ženama potrebno da zajedno, sa mentorima, rade na sebi i zajedno se podržavaju u osobnom rastu. Za više informacija o ovim grupnim coaching sesijama kliknite na ovaj link

Ukoliko želite da zakažete individualne coaching sesije sa mnom putem Skype-a, kliknite na ovaj link za informacije kako vam mogu pomoćiMoju knjigu "Životmožete kupiti klikom na ovaj link

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka prekrasnih unuka, Dunye i Ilaya.  U Bosni sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnika jezika i književnosti i nastavnika predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome: Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj Akademiji i vodim talk show "Priče Za Stolom", motivacijske govore i radionice, u centru za razvoj i povezivanje"Olea", kojeg sam osnovala 2019. Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach)

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.