Sveti brak ili ahemija ljubavi - Sjedinjenje muškog i ženskog principa

Sveto venčanje, sjedinjenje muškog i ženskog principa u ljubavi, jedan je od najdubljih arhetipova u ljudskoj psihi, čije se različite manif...
Sveto venčanje, sjedinjenje muškog i ženskog principa u ljubavi, jedan je od najdubljih arhetipova u ljudskoj psihi, čije se različite manifestacije provlače kao zlatna nit kroz gotovo sve religije. Hieros gamos, sveti brak odnosi se, kako na boginju i boga, tako i na njihove ljudske predstavnike. Kao arhetip u psihi i kao ritual    u mnogim starim kulturama, ovo sjedinjenje polarnih principa je obnavljanje njihovog primordijalnog jedinstva, portal koji vodi ka daljim stepenicama na putu duhovnog razvoja i prastari simbol plodnosti i života samog.


Izvorni smisao i forma rituala hieros gamos potječu verovatno iz neolitskih poljoprivrednih društava. Plodnost prirode, dobra setva i sve što je za to potrebno, kiša, sunce i sl., prizivaju se, po principu simpatičke magije, prolećnom svetkovinom, čiji je vrhunac ritualno spajanje muškarca i žene. Oni odigravaju akt oplodnje ili čak kreacije svega u prirodi, kroz seksualno spajanje božanskog muškog i božanskog ženskog. Sećamo se takve scene iz filma "Magle Avalona", u kojoj se, u noći Beltana, keltskog praznika plodnosti koji pada oko prvog maja, ritualno spajaju prerušeni kralj Artur i njegova polusestra, sveštenica Avalona, Morgana le Fej. Sveta seksualnost postoji u raznim formama kroz čitavu Antiku i svuda ima za cilj da donese blagoslov, plodnost i izobilje zajednici. Ona je deo svetkovina koje uključuju i druge ritualne radne - procesije, ceremonije pročišćavanja, žrtvovanja, darivanja, svadbene gozbe. Vavilonski mit o stvaranju sveta govori o koitusu Enuma i Eliš, nebeske i zemaljske vode, u sumerskom  mitu su to božanstva Apsu i Tijamat, u grčkom Uran i Geja.                                                                                                                       

U gradu Uruku sveštenica boginje Ištar je u hramu izvodila ritualni seksualni akt sa smrtnikom dovedenim sa ulice. Jedna forma ovog ritusa je povezana sa mitom o cikličnoj smrti i ponovnim rođenjem boga vegetacije, koji se pojavljuje kao muški partner boginje u seksualnom aktu (Izide, Kibele, Afrodite, Artemide, tj. rimske Dijane). Čuveni antropolog Džejms Frejzer u knjizi "Zlatna grana" razotkriva univerzalne elemente ovog mita, istražujući korene kasnorimskog kulta u Dijaninom svetilištu u Nemiju. Ovde je sveštenik – kralj godinu dana uživao u svojoj kratkotrajnoj slavi, dok ga neko ne bi ubio i zauzeo njegovo mesto, što Frejzer interpretira kao dekadentni ostatak prastarih kultova plodnosti i bogova vegetacije.


Seksualnost je nosila oreol svetosti, kao prokreativni akt, ali i kao ekstatički put otkrovenje božanskog kroz blaženstvo, sve do uvođenja novog seksualnog morala u monoteističkoj, jevrejskoj religiji, što je opisano u Starom zavetu, a što je kasnije preuzela i hrišćanska crkva. Ritualne seksualne prakse su u kasnijim, puritanskim vremenima pogrešno nazivane hramskom prostitucijom. Kod samih Jevreja, koji su ih izvorno takođe praktikovali, poput Vavilonaca i Kananaca, iskorenjivanje je trajalo više stotina godina, kroz stalne osude i progone od strane proroka i nove svešteničke kaste. Kako je moć arhetipa veoma tvrdokorna u ljudskoj psihi, hieros gamos se u novoj, deerotizovanoj verziji ponovo javlja u ideji o bogu kao mladoženji i narodu kao mladi ili kasnije, kao metafora za odnos Hrista i njegove crkve. Svedočanstvo ove ljubavne alhemije, kako god ona bila interpretirana, ostalo je na najlepšim stranicama Starog zaveta – u Solomonovoj "Pesmi nad pesmama". I starozavetna Knjiga Postanja (Genesis) opisuje još uvek izvesni odnos između zemlje i božanskog duha, samo što su sve prokreativne moći sada deerotizovane i postale isključivo prerogativ muškog božanstva. Veliki zaokret ka patrijarhatu vidimo i u priči o Evi i zmiji. Dok se u starim mitovima o stvaranju (kao što je, na primer, pelaški mit o boginji Eurinomi), kao i u brojnim bajkama, zmija ili zmaj pojavljuju u funkciji mladoženje koji oplođuje, novo muško božanstvo, Jehova, koje je već preuzelo funkciju ekskluzivnog kreatora, sada proklinje zmiju i proteruje je iz raja.


Motiv svetog braka je sveprisutan i u azijskim duhovnim tradicijama, samo što je ovde u većoj meri prožet filozofskim i spiritualnim značenjima. Pomenimo ovde samo tantrizam u hinduističkoj i budističkoj varijanti. Seksualno sjedinjenje božanskog para, najpoznatije kao Šiva i Šakti u hindu tradiciji ili Samantabadra i Samantabadri (muški i ženski Buda) u budizmu, često su predstavljeni u sedećoj ili stojećoj yab yum formi‚ zagrljeni i spojenih genitalija. Intencija ovde nije primarno erotska, već yab yum stoji kao simbol  mističnog prevazilaženja tj. sjedinjenja suprotnosti kroz meditativnu praksu, odnosno sjedinjenje muških i ženskih atributa prosvetljenog stanja. U tantrizmu postoji, takođe, sveta jogička praksa, koja uključuje i seksualni akt. Posle opsežnih, dugotrajnih meditativnih i jogičkih priprema oba partnera, praksa kulminira seksualnim spajanjem (maithuna) bez ejakulacije, tokom koga praktikanti vizualizuju sebe i partnera kao tantrička božanstva, a fuziju energija i blaženstvo, koje su pokrenuli na ovaj način, usmeravaju u pravcu svog duhovnog razvoja. 


Muško-ženski polaritet, međutim, postoji u našoj sopstvenoj duši. Jung je, na primer,  ženski deo muške psihe nazvao anima, a muški deo ženske, animus. Sveti brak suprotnosti je takođe i individualna praksa, koja nas osnažuje, ucelovljuje, isceljuje, oživljava. Kada su muška i ženska strana u nama u harmoniji i podržavaju snažno jedna drugu, otvoreniji smo i za zdravije veze sa drugima. 


Pre nekoliko dana sam počela grupni online koučing program "Nova ja do nove godine", u kome ćemo se tokom čitavog decembra, pročišćavati od svaga traumatičnog što nam je donela ova čudna godina, u kojoj ćemo se resetovati, obnoviti, ojačati i razviti polako svoju viziju za 2021. Na početku programa sam osetila potrebu da uradimo meditaciju u kojoj ćemo prizvati robusni ratnički muški deo sebe i suptilni, osećajni, zabrinuti, više ženski deo i doživeti njihovo sjedinjenje i duboku međusobnu podršku. Ova podrška koja dolazi iz jezgra našeg bića je svetlost u mraku, u ovoj situaciji u koju smo svi gurnuti protiv svoje volje i u neizvesnom vremenu koje je pred nama.  Užasnuti sterilnim  transhumanističkim projekcijama budućnosti, iz arhetipa svetog braka crpimo smisao, zdravlje, plodnost i prosperiteet. Pošto smo na samom početku programa, još  nije kasno da nam se priključite. U grupi vas, naravno, čeka i hieros gamos meditacija. Sve o programu pročitajte na linku niže pod: aktuelni program.


Aktuelni program: 


Online koučing program NOVA JA DO NOVE GODINE tokom celog decembra, vidi više na https://www.facebook.com/photo?fbid=2811046839137872&set=a.2209402729302289


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.