Zimska kratkodnevnica – Prastari praznik ponovnog rođenja Sunca

Svake godine, negde oko 21. decembra, dešava se astronomski važan trenutak, kada Sunce u podne zauzima najnižu tačku na nebu iznad horizonta...


Svake godine, negde oko 21. decembra, dešava se astronomski važan trenutak, kada Sunce u podne zauzima najnižu tačku na nebu iznad horizonta. Dok se to dešava na severnoj polulopti i čini da je to dan najmanjeg svetla, tj. najkraći dan i najduža noć u godini, na južnoj polulopti je upravo suprotno, dugodnevnica tj. letnji solsticij. Za kratkodnevnicu i dugodnevnicu se koristi i latinska reč solsticij koja je izvedena iz reči Sol (Sunce) i sistere (stajati, zastati), jer u tom trenutku Sunce, posmatrano sa Zemlje, prividno zastane, da bi promenilo pravac kretanja. Iako solsticij u astronomskom smislu traje samo par trenutaka, tim terminom se označava ceo dan u kome se to dešava. Taj datum se nekada uzima za početak zime, koja traje do 21. marta ili za sredinu zime, jer meteorolozi obično računaju da zima počinje oko tri nedelje pre solsticija. 


Ove godine je solsticij praćen specifičnim astrološkim dešavanjima, velikom konjunkcijom Saturna i Jupitera, dve spore planete, poznate i kao hronokratori, u Vodoliji. Saturn ulazi u Vodoliju 17.12., a Jupiter dva dana kasnije 19.12. i na dan kratkodnevnice se susreću u veoma tesnoj konjunkciji na nultom stepenu Vodolije. Nulti stepen je od velikog značaja, jer nosi svu energiju znaka u sebi. Šta to može da znači u trenutku u kome se nalazimo, na kraju ove teške godine i kako je sve očiglednije, na civilizacijskoj prekrenici? Vodolija je planeta promene, novog, budućnosti, tehnologije, slobodnog uma koji ne trpi ograničenja.   I astrolozi zbunjeno osciliraju u interpretaciji pravca u kome nas vodi velika promena - ka oslobađanju od okoštalih piramidalnih struktura moći ili ka globalnoj tehno-medicinskoj diktaturi.  


Svi stari narodi su pratili kretanje sunca na nebu, posedovali lunarne i solarne kalendare i slavili praznika u dane koji predstavljaju astronomski markantne tačke godine. Sunčani kalendar je bio esencijalan za poljoprivredna društva od neolita. Neke od megalitskih građevina poput Stounhenča su orijentisana prema zalasku Sunca na zimski solsticij. Suštinu ovih rituala je predstavljala simbolička smrt i ponovno rođenje Sunca. 


Kasnije su Rimljani slavili 25. decembra Sol Invictus (nepobedivo Sunce) ili Saturnalije, veseli praznik pun smeha i zabave. Istog dana su slavili i rimski poštovaoci persijskog boga Mitre, tako da nije čudo što su kasnije i Hrišćani vezali za ovaj dan Isusovo rođenje. U skandinavskim zemljama se slavi sveta Lucija, kao simbol svetlosti, kako joj i ime govori, što je takođe hristijanizovana verzija starijih paganskih kultova. I narodi sa drugih kontinenata – Indijci, Kinezi, Japanci, Indijanci, imali su svoje načine da obeleže svake godine ovaj astronomski događaj. 


Naši preci, Slaveni, su dane oko zimske ravnodnevnice proslavljali kao Koljade. Koledari, kostimirani pevači obrednih koledarskih pesama, od kojih su mnoge sačuvane do danas, išli su od vrata do vrata i svuda bili darivani hranom i pićem; zauzvrat su prizivali za sve ukućane zdravlje, izobilje i plodnost tokom cele godine. Staro Sunce od prethodne godine umire i biva sahranjeno, a posle 3 dana trudnoće boginje majke, koja se zovu dani Matere Zemlje, rađa se novo Sunce, mladi Bog – Božić. Božićni rituali su očigledno stariji od hrišćanstva, a povezani su i sa kultom predaka. Duh pretka, začetnika loze, može u tim danima da se pojavi kao putnik namernik, koga onda treba bogato ugostiti i darivati.


Pre nekoliko godina sam sa grupom žena prvi put proslavila zimski solsticij u šumi na Kosmaju, uz pravljenje oltara, paljenje vatre i ritual spaljivanja papirića na kojima smo ispisale koje dotrajale stvari treba da otpadnu iz našeg života i ritual opunomoćenja naših novih želja i vizija. 


U danima oko solsticija je, smatra se, moguć veliki zaokret, promena pravca u nekoj oblasti života i to možemo da koristimo, tako da sa novom energijom uđemo u novu godinu. Ove godine, u nemogućnosti okupljanja uživo, radim sa grupom žena online i već smo duboko i hrabro zaronile u isceljivanje i obnavljanje svoje duše, za šta je decembarska tama idealna. Ulazak u meditaciju, refleksiju, plodnu tišinu, sa poverenjem u mudrost i snagu novog života, koji je još skriven u utrobi zemlje, veliki odmor i opuštanje  su prava stvar ovog vikenda. Na dan solsticija je dobro zapaliti vatru u prirodi, u dvorištu ili na terasi, a ako to nije moguće, puno sveća u domu. 


Fotografija: Nikola Huber


Opšti zaborav obeležavanja mesečnih i godišnjih ciklusa u našem razbijenom, atomizovanom društvu, ove godine je pojačan time što ne smemo da se okupimo ni oko ono malo decembarskih praznika koje još pamtimo – božića, slava, nove godine. Umesto slavlja, koja su nas oduvek zbližavala i povezivala u zajednicu, osvetljavala nam put i povezivala nas sa iskrom života, smisla i kontinuiteta u središtu naše duše, ovog decembra vladaju strah,  socijalna izolacija (termin koji se koristi, umesto mnogo primerenijeg, fizička izolacija), zabrana kretanja, brige vezane za budućnost u kojoj nam proriču "novu normalnost". Ali, praznik solsticija nam govori da je trijumf tame istovremeno i tačka preokreta! Za prve dane januara planiram online radionicu iz ciklusa boginje, koja će biti posvećena arhetipu devičanskog rođenja, u okviru koje ćemo raditi i ceremoniju obnavljanja, podmladjivanja i povraćaja nevinosti za sebe i novi svet koji priželjkujemo posle ove teške godine. Detalje ću objaviti u grupi Boginje (vidi niže!)

Aktuelni programi:

U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.