Bogorodica Marija – Kako je arhetip velike boginje ostao u našoj duši

Bogorodica je majčinska figura u hrišćanskoj kulturi, koju vole muškarci i žene, koja je mnogima bila zamena za pravu majku, ona koja je sta...Bogorodica je majčinska figura u hrišćanskoj kulturi, koju vole muškarci i žene, koja je mnogima bila zamena za pravu majku, ona koja je stalno tu za nas, bliska i receptivna u svojoj gracioznosti, nežnosti i jednostavnosti. Marija daje blagoslov onima koji joj se mole, utehu u tamnim časovima, plodnost ženama i zaštitu dece i porodice. Po svojoj energiji mi najviše liči na  kinesku bodisatvu Kuan Jin, boginju saosećanja i milosrđa, koju nazivaju „ona koja čuje patnje sveta“. Obe figure reflektuju istu arhetipsku potrebu čoveku da se obrati u svojoj patnji i ranjivosti čistoj, svepristunoj majci. 


Ja Mariju vidim kao, u crkvenim verzijama redukovanu i deseksualizovanu, verziju velike boginje, majke bogova i ljudi iz starog sveta. Na tlu Stare Evrope (termin koji je uvela arheolog Marija Gimbutas; alternativno: podunavska ili vinčanska kultura), kao i Male Azije, kult velike boginje majke prisutan je od neolita, a verovatno i od ranije. Ona je centralna figura, oko koje su se razvijali kultovi poljoprivrednih društava. Arhetip boginje kao naše praroditeljke duboko je ukorenjen u kolektivnom nesvesnom naroda koji su tu živeli. 


Arhetip koji je tako dugo prisutan u psihi nije lako iskoreniti. Tako je na crkvenom saboru 431. g. u Efesu, Marija proglašena za theotokos (grč.) tj. božju majku, odnosno majku Hrista boga, a ne antropotokos, majku Hrista čoveka. Efes je bio helenistički grad (na teritoriji savremene Turske), pod patronatom boginje Artemide. Efeška Artemida je različita od grčke Artemide, boginje lova i divlje prirode i bliža je velikoj majci Kibeli, koja je poštovana u ovom kraju sveta. Hrišćansko učenje, onim delom kojim dolazi iz jevrejske, monoteističke, patrijarhalne, istorijsko-linearne matrice, bilo je u ovom delu sveta isprva strano telo. Onaj deo hrišćanskog mita, koji, sa druge strane, govori o devičanskoj majci koja rađa sina spasioca čovečanstva, koji umire i biva ponovo rođen u proleće, bilo je nešto veoma poznato i blisko kolektivnoj psihi ovog podneblja. Tako je theotokos bio koncept, koji je dozvoljavao integraciju ova dva različita religiozna pogleda na svet, koja bi narodnoj psihi bila prihvatljiva. Za mene, koja se bavim arhetipovima u ljudskoj duši, najinteresantniji sloj u hrišćanstvu predstavljaju upravo figure devičanske majke i njenog sina Isusa, jednog od najmoćnijih muških arhetipova, koji dotiče najdublje nivoe ljubavi u našem srcu.  


Marija je sačuvala odlike stare trostruke boginje; pojavljuje se, naime, u liku mlade device u belom, čiste i prozračne, u liku zrele žene, majke, sa detetom u krilu i u liku krune, tamne boginje, u patnji posle raspeća. Ovaj treći aspekt boginje, najviše potisnut u monoteističkim religijama, pojavljuje se ponekad u obliku crne madone. Ona ima tamnu kožu, ali uvek evropske, a ne negroidne crte lica, kao što je, uostalom, slučaj i sa nekim statuama Artemide i Demetre u Antici. Njena tama nosi duboko značenje; tamnu boginju odlikuju velika snaga i mudrost, koju imaju i žene koje su prošle kroz dubine podzemnog sveta i iskusile najstrašnije duševne patnje. Najviše crnih bogorodica ima u južnoj Francuskoj, mada sam ih sretala i u Salcburgu, gde sam živela 16 godina i letos u manastiru Gornjak u istočnoj Srbiji. Tako Marija dobija lik integralne velike boginje, mnogo moćnije od jednostranih prikaza kao čiste device, ili nežne majke, kakve najčešće srećemo po crkvama. 


Danas se u krugovima ženske duhovnosti pojavljuju razna nova viđenja Marije, koja prevazilaze okvire u kojima je opisana u kanonskim jevanđeljima, gde se ona ionako malo pominje, što je u neskladu sa velikim značajem koji Marija ima u narodnim kultovima. Crkvena slika Marije u molitvi, ponizne, krhke, puritanizovane, kakva je naročito često u katoličkoj verziji, nema veliku privlačnost za savremenu ženu. Ja sam uvek imala osećaj da se tu radi o osiromašenoj i delimično falsifikovanoj slici; žena koja ima moć da devičanski začne i rodi avatara, morala bi zračiti mnogo moćnijom energijom. Nije me iznenadilo da vidim kako se danas, u ženskim krugovima, pomalja jedna nova slika Marije, kao duhovnog učitelja, sveštenice, mnogo značajnijeg pokretača poznate novozavetne priče i majke više dece, koja nisu sva plod devičanskog začeća. To je čini sličnom starim boginjama iz raznih tradicija (Hera iz grčke mitologije, Parvati iz indijske) koje rađaju decu kroz odnos sa partnerom, ali i partenogenetički (devičanski). U ovim tradicijama devičansko začeće ne znači nikako isto što i bezgrešno začeće; termin bezgrešno je mnogo kasnijeg datuma, iz vremena kada se na seksualnost počelo gledati kao na greh. Devičansko rođenje je izvorno manifestacija siline ženske prokreativne moći. 


Često se previđa da je sama Marija rođena na čudotvoran način, da je njena majka Ana, posle 50 godina neplodnog braka sa suprugom Joakimom, dakle, van ženskog reproduktivnog perioda, uz pomoć spiritualne prakse, začela Mariju. Ova predanja počela su za mene da dobijaju dublji smisao, tek kada sam ih sagledala u kontekstu širem od judeohrišćanskog. Znala sam, naravno, da je, po indijskom predanju, princ Buda Šakjamuni začet devičanski, dok je njegova majka Maja boravila u nebeskoj palati u dubokoj meditaciji. Rođenje mnogih vođa, umetnika, vizionara, obavijeno je velom misterije devičanskog začeća njihovih majki sa neinkarniranim božanskim entitetom. Da ne pominjemo grčke mitove u kojima bogovi neskriveno seksualno opšte sa smrtnicama iz čega se rađaju heroji i polubogovi! 


Pre par godina sam, međutim, došla u kontakt sa istraživanjima Margarit Rigoljozo, koja doktorirala na temi kulta devičanskog tj. božanskog rođenja u Antici. Ukratko, ona nalazi da su Ana i Marija poslednji, poznohelenistički izdanci, iz vremena već etabliranog patrijarhata, jednog veoma rasprostranjenog kulta, u kome su sveštenice antičkog i verovatno predantičkog sveta, praktikovale devičansko rođenje, kao vrstu alhemijske spiritualne prakse! Iako ne znamo kako je rigorozna praksa pripreme za začeće bez partnera i seksualnog odnosa tačno izgledala, njen cilj je bio rođenje deteta sa posebnim duhovnim moćima, koje donosi svetlost čovečanstvu. Na stranu pitanje da li je nešto poput devičanskog začeća pod određenim uslovima biološki moguće, što ne možemo a priori kategorički odbaciti, za mene je tema interesantnija u arhetipskoj, simboličkoj ravni. Ideja devičanskog začeća seže do najstarijih kreacionih mitova o moćnoj boginji praroditeljki, koja je partenogenetička i autogenetička (porađa svet i sebe samu). Osetila sam potrebu da, posle godine težine, straha i konfuzije, u kojoj se razotkrilo toliko toga korumpiranog, trulog i degenerisanog u našoj civilizaciji, počnemo novu godinu webinarom koji za temu ima devičanstvo, izvornu čistoću, kultove plodnosti i obnavljanja, cikličnost i trojstvo i još mnogo toga. Ukoliko ste raspoložene da zavirite u ova ezoterična učenja i istovremeno doživite okrepljujuću, regenerativnu meditaciju, pogledajte link odmah ispod i javite mi se!


Aktuelni program:


Trosatni webinar "Boginje devičanskog začeća – uđimo u novu godinu iz čistog izvora stvaranja, isceljenja i obnavljanja" je dostupan za gledanje još 3 nedelje, o sadržaju i načinu prijave pogledajte na linku https://www.facebook.com/profile.php?id=100006977507834


Specijalna januarska poklon-ponuda za individualni koučing-psihoterapiju, vidi na: https://www.facebook.com/photo?fbid=2843522622556960&set=a.2209402729302289


U facebook grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link ispod) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  LIKOM NA LINK:


NAPOMENA: Kad posaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE! 

Za 1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili na tel: 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.