Kako da iscelimo svoj odnos sa sobom i drugim važnim osobama u svom životu kroz rad sa boginjom

Žena je biće odnosa, ona u mnogo većoj meri definiše sebe kroz svoje odnose sa bližnjima  od muškarca. Njena socijalna inteligencija je izra...Žena je biće odnosa, ona u mnogo većoj meri definiše sebe kroz svoje odnose sa bližnjima od muškarca. Njena socijalna inteligencija je izraženija, a zone mozga koje procesiraju emocije, bolje su umrežene sa verbalnim zonama nego što je to slučaj u muškom mozgu. To dovodi do toga da žene i muškarci različito reaguju na iste situacije i ponekad se baš ne razumeju najbolje. Tako, na primer, u opasnim i ugrožavajućim situacijama, žena redukuje stres, strah i tenziju kada se oseća povezano sa drugima, kad doživljava da je drugi vide, čuju i prihvataju, dok se muškarci opuste tek kada pronađu oruđa, oružja i strategije, pomoću kojih mogu da se zaštite i odbrane. Atmosfera ugrožavanja zdravlja, života, ljudskih prava, slobode kretanja i izbora, posla, finansija i budućnosti, nešto je sa čim živimo gotovo godinu dana i posledice za psihičko zdravlje počinju sve više da se osećaju.

Godina zatvaranja i "socijalne distance" koja je iza nas, uticala je i na sve naše odnose; neki su se popravili, neki pokvarili, neki prekinuli, latentni problemi i konflikti su često eskalirali. Raspad koherentnog pogleda na svet u sveopštoj konfuziji kontradiktornih informacija, dovodi čak do toga, da se ljudi u očajanju okreću jedni protiv drugih, jer na različite načine vide slamčice spasa iz svima neprijatne situacije, što je veoma tužno. Kako su trajanje i ishod civilizacijske krize u kojoj smo se našli neizvesni, sigurno je jedino, da je jedna od najboljih stvari koje možemo da uradimo negovanje zdravih odnosa sa bližnjima. Zato je sada pravi trenutak da izlečimo svoje odnose sa majkom, sestrom, drugim ženama, ocem, partnerom i pre svega, svoj odnos prema sebi koji je u osnovi svih drugih. Sve ono što smo ostavljale za bolja vremena ili gurale pod tepih, sada može da postane izuzetno traumatično, ako nastavimo da izbegavamo suočavanje. Ukoliko stojimo na zdrav i ljubavni način u svojim važnim odnosima, manje je straha i konfuzije. Zato sada nema izgovora za odlaganje, najbolja verzija nas nam je preko potrebna! Svaka probuđena žena je, takođe, veliki doprinos svom okruženju!


Kako da počnemo?

Ima, naravno, mnogo pristupa i metoda; ja volim da pogledam probleme iz perspektive njihove istorijske geneze i kroz arhetipove kolektivno nesvesnog. Zašto je savremena žena, uključujući i onu emancipovanu i uspešnu, često u klinču sa samom sobom, sa svojom majkom, sestrom, partnerom? Novo vreme nam omogućava i istovremeno traži od nas promenu u dubokim slojevima duše, izlazak na mudar način iz psihoenergetskih matrica nasleđenih transgeneracijski. Dok su u drevnim, miroljubivim civilizacijama, kao što je bila Stara Evropa na našim prostorima, ženska figura boginje majke i njene vrednosti života, povezanosti i negovanja, bile u centru društva, u kasnijim društvima, hijerarhija, dominacija, podčinjavanje i rat dolaze u prvi plan. Sve smo mi ćerke više milenijuma patrijarhata, koji je marginalizovao, a ponekad i demonizovao ženske vrednosti, erotsku i kreativnu energiju, talente i želje i slabio ženski svet u malu kutiju dozvoljenih obrazaca. Izlazak iz kutije je bio skopčan sa velikim rizikom, a "osigurači" koji su nas držali da ne iziđemo iz kutije su najčešće strah, stid i osećanje krivice.

Već šestu godinu proučavam sa grupama žena arhetipove boginja koje nosimo u sopstvenoj duši i sada mi se već jasno ocrtava razlika između toga, kako nam se svet, život i svi važni odnosi pojavljuju iz "male kutije" i sa druge strane, iz proširene svesnosti boginje. Potiskivanje ženskih vrednosti u društvu je stvorilo jaz između majke i ćerke, žene i druge žene i žene i muškarca. U osnovi je, naravno, rascep u sopstvenoj duši, u odnosu prema sebi, naročito prema svom telu, seksualnosti, instinktima, emocijama. Osetila sam da tu u ovom trenutku leži velika tema za rad, rane koje treba isceliti, zaglavljenost koju treba transformisati i kreirala program:

"Sijaj kao boginja u svim svojim važnim odnosima" 


Program kroz webinare i rad u fb grupi predstavlja veliki korak u dubinu u mom radu, jer ide do jezgra problema i podrazumeva lični rad i aktivno angažovanje učesnica. Počinjemo na mladi mesec 11.2., ali je naknadno priključivanje uvek moguće bez gubitka, jer je celokupni materijal snimljen i dostupan. Upozorenje: ovaj program cilja na stvarni preporod i nije za one koje nisu spremne da ostave iza sebe ograničavajuče, bolne i ko-zavisne obrasce odnosa sa drugima!

Najbolje mesto od koga možemo da pođemo u radu na transformaciji naših odnosa sa drugima je suočavanje sa sopstvenom senkom. Senka je, po K.G. Jungu, onaj deo naše ličnosti, koji najmanje želimo da pogledamo i priznamo, sve ono što se ne uklapa u sliku o sebi koju želimo da negujemo ili da prikažemo drugima. Dok gotovo sve poznate duhovne tradicije nastoje da raznim praksama drže pod kontrolom te sirove, necivilozovane i mračne delove psihe, tantrički put "leve ruke" koristi energiju koja je u njima sadržana za transformaciju. To je u skladu i sa psihoterapijskom logikom – moramo poći od onoga što je tu, da bismo stigli ka onome što želimo. Ako je najbrži put onaj koji cilja u centar problema, onda je najbolje poći na put ka "svetlosnoj ratnici" u sebi iz srca tame!

Tako ćemo proučiti najtamnije manifestacije ženske energije sa kojima smo se susrele u sebi ili oko sebe i kako su one opisane u predanju i mitologiji. Otkrićemo i kakva velika lična i kolektivna ranjenost kreira naše demone i koji je put njihove transformacije u daimona (grčka reč za dobronamernog duha pomagača, latinski genius). Odatle ćemo ići na put u svoje telo, duboko u svet instinktivnog, seksualnog, osećajnog tela, sa kojim smo tako retko u stvarnom kontaktu, a koje je riznica vitalnosti, energije i mudrosti. Zatim ćemo isceljivati rane majke, unutrašnjeg deteta, razdor koji je patrijarhat uneo između majke i ćerke, između good girl i bad girl, Eve i Lilit i ono što nam je sigurno veoma na srcu, naš odnos sa muškarcima. Kao što mi nosimo različite arhetipske energije boginja u sebi, tako i muškarci, koje smo sretale i sa kojima smo se volele, nose različite arhetipove, na koje svaka od nas reaguje na svoj način. Naučićemo, na kraju, da razlikujemo zdravu i nezdravu mušku energiju i da pravimo ispravne izbore i komuniciramo na pravi način sa različitim muškim energijama.

Aktuelni program šestonedeljni online program “Sijaj kao boginja u svim važnim odnosima” - o sadržajima, načinu prijave i uplate vidi više na linku:


Pogledajte prvi webinar iz serije koji se bavi našim odnosom prema sebi, naročito prema našoj senci – tamnim, bolnim, zapostavljenim mestima “Od senke do tamne boginje – transformiiši svoju tamu u svoju moć” i odlučite da li je program za vas, više pročitajte na link:
 


U fb grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link dole!) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI KLIKOM NA LINK:


NAPOMENA : Kada pošaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe. To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook vam šalje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE!

1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586

Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.