Mindfulness - Praksa za svjesniji i usporeniji način življenja

Pročitala sam da u Kini postoji jedna vrsta bambusa, koju kada zasade prvu godinu ništa ne iznikne. Bambus ne nikne niti drugu, ni treću god...


Pročitala sam da u Kini postoji jedna vrsta bambusa, koju kada zasade prvu godinu ništa ne iznikne. Bambus ne nikne niti drugu, ni treću godinu. Petu godinu pojavi se izdanak i potom u godini dana izraste 20 metara. Iako se ništa ne dešava na površini, tajno ispod površine, u tami, raste impozantno korijenje koje daje snagu i stabilnost da biljka procvjeta i brzo izraste u snažnu biljku. Ova priča na divan način opisuje kako ljudima približiti osobni razvoj. Povezana je i s mojim putem osobnog razvoja i razvojem i integracijom mindfulnessa i meditacije u moj život. Na površini ništa nije bilo vidljivo. Dok je unutar mene rastao jedan novi svijet.

U sebi sam razvijala oslonac, stup, korijenje koje je potom postalo moja snaga, onda kada život nabaci razne vjetrove, vjetriće, uragane ja se pod njima savijam. Ne i slamam. U brzom svijetu, nekako je postalo normalno da se traže i brza rješenja. Kada se nešto pokvari, više ne popravljamo već bacamo i kupujemo novo. Kada nam treba informacija uzmemo mobitel u ruku i cijeli svijet nam je na dohvatu samo jednim klikom. Vrijeme nam brzo prolazi. Zadaci i obaveze se nižu i rješavamo ih poput robota. Tražimo od nas i sami tražimo od sebe da je sve gotovo odmah i sada. Sve nam treba brzo. Sve se radi brzo.

Kada sam odrastala moji roditelji imali su veliku pekaru. Visoka vrijednost kompanije bila je poštovanje i vjera u proces proizvodnje i dizanja kruha i peciva. Točno se znalo koliki je potreban postotak kvasca u odnosu na brašno za pojedinu vrstu kruha i koliko je taj kruh trebao ležati u komori za fermentaciju kako bi kvasac odradio svoje. Bilo je potrebno vrijeme. Nije bilo odstupanja od procesa ako smo htjeli dobar proizvod. Kvalitetan i ukusan proizvod koji traje. Kupci su to prepoznavali. Kontinuitet i poštivanje proizvodnog procesa rezultirao je kvalitetom. Kruh bio je ukusan, pun okusa i mirisa. Nije “teško padao” na želudac i kada se jeo topao. I nije smrdio na kvasac. U velikom broju današnjih pekara ne kupujem kruh. Zbog potražnje i zahtjeva toplo uvijek i sada, proizvodni proces se izgubio. Kvasac više nema svoje vrijeme da bi odradio. Kruh je težak i miriše na preveliku količinu kvasca u njemu.

Zašto ovo pišem. U utrci za vremenom, zaboravili smo vrijednost vremena. Nestalo je strpljenja u nama svima. Tražimo brza rješenje i brze izlaze. Kada sebi dajemo vrijeme u terminu - Rada na sebi. Važno je da si damo vremena. Često tek kada nam postane preteško počinjemo gasiti vatru. To je normalno, ljudi smo. Izgubili smo se u vremenu i nismo primijetili da nam se gomilaju stvari u nama. Živimo na autopilotu. Većinu vremena.

Izreke su mi divna stvar i često me vrate u trenutak sada. Ne kaže se uzalud bolje spriječiti nego liječiti. Kada smo već u fazi da liječimo, možda tada nismo u stanju razumjeti da trenutno olakšanje ne znači da smo nešto riješili. Ono što se možemo podsjetiti da za sve je potrebno vremena. I za nas da bi zacijelili, da bi si olakšali, da bi si pomogli potrebno je vrijeme. Svaki dan ako napravi mali korak na putu da bi pomogli sebi kroz neko vrijeme primijetit ćemo kako smo u sebi razvili čvrsto korijenje. Kako smo razvili svoj proizvodni proces i dopustili vremenu da odradi svoje.

Mindfulness je način života. Svjesnost. Ovog trenutka. Sada. Što je prisutno u njemu. Primjećujemo otvorena uma, bez osuđivanja sve što se nalazi u našem iskustvu. To je način života kada se isključimo s autopilota i postajemo ponovo kapetan svog životnog puta. Preuzimamo odgovornost nad svojim umom. Nad svojim mislima. Emocijama. Meditacija je podrška na tome putu. Pruža duboko povezivanje uma i tijela. Shvaćanje da su ta dva dijela jedna nerazdvojna cjelina.

Meditacijom osvještavamo svoje misli, emocije i senzacije. Primjećujemo ih i ne reagiramo na njih. Tako razvijamo duboko razumijevanje, poznavanje i vjeru u nas same. Prepoznajemo svoje korijenje unutar tijela koje je klijalo godinama. Povezujemo se s njim i potom iz nas izvire ona naša iskonska snaga, vjera, znanje, a pritom smo dobro ukorijenjeni jer znamo tko smo, što smo, što znamo i možemo.

Mindfulness meditacija je tehnika koja se uči i na nježan i neinvazivan način ulazi u naš život. Postaje dio naših svakodnevnih rituala poput pranja zubiju, odlaska na toalet ili spavanja. Trening koji nam postepeno na sistematiziran način pruža nove mogućnosti. Postajemo promatrač sebe i možemo odabrati. Želimo li koračati istim putem kao do sada ili želimo novi rezultat. Pritom postajemo fokusiraniji, mirniji, staloženiji. Nismo više reaktivni. Razvijamo osjećaj zajedništva i suosjećanja. Nježniji smo prema sebi svojim mislima i postupcima. Prema drugima. Usporavaju nam se misli, a brže donosimo zaključke i rješenja. Prepoznajemo svoje signale tijela i ne dovodimo se do stanja preopterećenosti, izmorenosti ili burnout-a.

Često što je meditacija i kako se meditira meditacija donosi zablude. I meni samoj je bilo tako. Brza sam, ne mogu ja biti mirna i na jednom mjestu. Ne želim se riješiti misli zauvijek. Zabavno mi je razmišljati. Nisam fleksibilna, kako da sjedim isprepletenih nogu pola sata.

Meditacija ne znači da se rješavamo svojih misli, da ih potiskujemo, brišemo ili da one nestaju. Kada meditiramo svoj fokus preusmjeravamo sa svojih misli na dah, zvukove, senzacije, afirmacije… Meditacija ne znači da moramo nepomično sjediti na podu u nekom nama nemogućem položaju.

Meditaciju možemo raditi na stolici, fotelji, neke i u krevetu. Imamo meditacije u pokretu. Postoje i neformalne meditacijske prakse koje možemo raditi kroz dan. Postoji veliki broj mogućnosti i sigurna sam da za svakoga od nas postoji njegov “način meditacije” samo je potrebno skupiti hrabrosti izaći iz okvira u kojima smo sada i pružiti sebi jedno novo iskustvo.

Za mene osobno Trening mindfulness meditacije je jedan od najdražih načina za osobu da sebi pruži podršku, da se upozna i da stekne vještinu da si može pomoći kada joj je teško.


Dana 23.02.2021 od 18-20h početak je grupnog 8 tjednog certificiranog MBLC ( Mindfulness Based Living Course) programa. Program se održava na Hrvatskom jeziku.

Više o programu pročitajte na:

www.dubravkafazlic.com


Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić

Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.