Druženje sa Jemajom boginjom mora i okeana na Maldivima

U želji da iziđem iz sumorne korona svakodnevice i doživim nešto sasvim drugačije, uputila sam se na Maldive, rajska ostrva, jedno od retkih...


U želji da iziđem iz sumorne korona svakodnevice i doživim nešto sasvim drugačije, uputila sam se na Maldive, rajska ostrva, jedno od retkih mesta gde je putovanje još relativno jednostavno. Dok sam ronila sa ražama, kornjačama i bezopasnim ajkulama, skupljala korale i školjke po belom pesku, uživala u intenzivnim bojama prirode pod moćnim suncem Ekvatora, mislila sam često na boginju slanih voda, Jemaju (izgovara se i Žemaža). Njeno prisustvo se na Maldivima oseća svuda; kao da sam šum talasa pripoveda o tajanstvenoj ženi koja živi na dnu okeana, okićenoj sedefima i biserima, u haljini od plavih i srebrnih valova. Tek ponekad iziđe među ljude i donese im darove mora i učini, da oni koji je sretnu, imaju neke nove misli, koje možda nikada do tada nisu pomislili i da uđu u široke prostore svoje duše, iz kojih im čak i problemi izgledaju sasvim drugačije.

Druženje sa Jemajom donosi onaj nepomućeni mir koji vlada u dubinama okeana. Posle svega par dana nastupa rasterećenje, prepuštanje, olakšanje. Sa zahvalnošću smo, jedne noći, moja prijateljica i ja, išetale po mrklom mraku do plaže i napravile oltar od korala, kokosovih grana i ploda i voća za boginju Jemaju. Uz svetlost sveća, prizvale smo je:

„Jemaja, velika plava majko, otvori mi svoja nepregledna prostranstva, primi me u svoj mekani zagrljaj. Neka tvoje moćne vode speru svaki teret i svaki led iz moje duše, nauči me da plivam lako i beznaporno, u talasima i burama, kao što plivam i u mirnom moru. Dajem ti i ono što mi leži na srcu, što mi najviše ne da mira, da razvodniš, razmekšaš, istopiš, velika majko!“

O Jemaji sam prvi put čula od Kej Hofman, kod koje sam učila plesnu terapiju. Ona je, iz afrobrazilijanskih plesnih kultova Oriša (oriša znači božanstvo), razvila plesnoterapijski rad sa 12 različitih vrsta arhetipskih energija. Oriše nazivaju i otvaračima svesnosti. Doživljavamo ih, kroz specifične pokrete, u sopstvenom telu i otvaramo se, u plesnom transu, za nova iskustva, rešenja i isceljenja, koja dolaze iz ove arhetipske, božanske perspektive.

Jemaja je jedna od Oriša, moćna boginja majka, roditeljka svih drugih Oriša, ljudi, Sunca i Meseca. Jemaja je tu za sve kojima treba negovanje, blagoslov, pročišćenje i isceljenje; ona sluša naše muke i spira našu tugu. Sa druge strane, ona je snažna i autoritativna i ume da disciplinuje svoju decu, kada je potrebno. Ume da bude i posesivna, da ih drži na oku i postavi im granice. Zamislite ogromnu, suverenu, moćnu damu, koja je velikodušna u darivanju, ali ume ponekad i da nas preplavi svojom silinom. Uz to, često se prikazuje kao prelepa, čulna i elegantna žena velikih grudi, zavodljiva kao sirena.

U Brazilu se kult Jemaje stopio sa katoličkim kultom Bogorodice Marije, tako da se slave kroz slične ceremonije. Obema se obraćaju kao izvoru života, zaštite i podrške. Jemaja je lunarna boginja, plave, tirkizne i srebrne boje. Mesec pokreće vodu, izaziva plimu i oseku, a takođe se ogleda u vodi i tako osvetljava tamu noći. Poput meseca, Jemaja je introvertna i tajanstvena. Kao majka velikih slanih voda širom sveta, ona pomaže da zaronimo duboko u nesvesni deo uma, u emocije i intuiciju i otvara vrata mističnih znanja. Taj ulazak dublje u sebe i otvaranje novih prostora doživljavanja, osetimo kao ekspanziju svesti. Jemaja nam nudi ovo mirno i moćno mesto, odakle možemo da raširimo krila. Nigde na planeti nisam to jasnije osetila, nego u beskrajnom plavom i tirkiznom prostranstvu, ovde na Maldivima.


Jemaju možemo takođe da pozovemo da nam pomogne, ako hoćemo da izlečimo rane srca, neki gubitak, traumu, ili ako smo izgubile kontakt sa svojim željama, vizijama i snovima. Kao što morska so dezinfikuje rane, tako Jemaja rastapa bol i patnju, da bismo se otvorile da dalje tečemo sa životom. Tok vode pročišćava sve ispred sebe, a naročito slana voda ima tu moć. Voda je element povezan sa emocijama. Kada nosimo u sebi neprocesirani strah, osećanje odbačenosti, slomljeno srce, gubitak, povrede iz toksičnih odnosa, prestaje tok davanja i promanja u nama, a kada se ne razmenjujemo sa svetom, slede zaglavljenje i kontrakcija. Postajemo kao mutna voda, mulj; energija stagnira na tim mestima povrede. Rad sa arhetipom Jemaje je kao emocionalni i energetski detoks. Učini da sve ponovo poteče, kao što voda pronađe uvek svoj put i kroz zatvorena i blokirana mesta. Zaboravljamo da voda čini 70% našeg tela i da je voda ženski element.

Žene su vekovima učile da potiskuju svoju fluidnost, zbog samoočuvanja, jer je ponekad bilo opasno ispoljiti je. Kreirale su ledenu barijeru u svom energetskom sistemu, da bi se zaštitile. Jemaja nas uči da rastopimo led i oslobodimo ga u tok života. Kada je žena u toku, liči na pehar iz koga se prelivaju ljubav i milost života.

Voda je element koji je takođe povezan sa intuicijom i mudrošću tela, koje smo takođe često potiskivale kroz istoriju. Intuicija se ne uči, nego se oslobađa. Povezana je sa matericom, a Jemaja, kao boginja majka, predstavlja veliku matericu sveta. Jemaja je Oriša koja otvara svest kroz veliku čežnju, čežnju koja prevazilazi sve granice poznatog. Kod Sufista je čežnja viđena kao duhovni put, koji nas vodi ka samoprevazilaženju i sjedinjenju sa božanskim. Čežnja može postati naš vodič, kada joj se prepustimo i čežnja je glavna tema plesa boginje Jemaje.

Prisetila sam se nekoliko plesnih večeri posvećenih Jemaji u kojima sam učestvovala pre puno godina. Plesni pokreti su široki, talasasti, kružni, grabe prostor, poništavaju sve granice, ali, iako ekspanzivni, dolaze uvek iz jednog mirnog centra, koje tokom plesa treba pronaći. Pogled luta ka horizontu, kao da hoće da dosegne iza horizonta. Jemaja energija nije fokusirana na bliske predmete i izolovane detalje. Ona je kao zov velikog prostora i velike daljine. Izazov je da obezbedimo istovremeno osećanje poverenja i centriranosti u telu i da dozvolimo da budemo nošene divljom, neartikulisanom silom okeana.

Setila sam se toga, kada me je, jednom, tokom ronjenja, morska struja neprimentno odnela na drugi kraj ostrva. Duh boginje Jemaje možemo najbolje da osetimo u njenom prirodnom okruženju, a Maldivi su jedno od takvih mesta na svetu. Jemaja nas nosi i izaziva, obnavlja i stalno iznenađuje; pre svega, uči nas, da u životu ima nečega, što je mnogo veće od sitnih misli i preokupacija, u kojima se odvija naša svakodnevica. Tako se, kroz druženje sa velikom majkom Jemajom odmaraju i obnavljaju i telo i duh.


AKTUELNI PROGRAM na polovini smo šestonedeljnog online programa “Sijaj kao boginja u svim važnim odnosima”, ali još uvek možete da se priključite celom programu i dobijete snimke prva tri webinara - o sadržajima, načinu prijave i uplate vidi više na linku:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006977507834

Danas u 19h je trosatni webinar sa temomVeliko sestrinstvo – naš novi odnos prema ženama ili istorijsko pomirenje Lilit i Eve", pročitajte više za last minute prijave na linku:

https://www.facebook.com/photo?fbid=2890030567906165&set=a.2209402729302289

U fb grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link dole!) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI klikom na link:

https://www.facebook.com/groups/455314288569452/

NAPOMENA : Kada pošaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe.To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu.Facebook Vam salje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članovi Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE!

1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586


Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.