Kako ostvariti najdublje želje bez napora uz pomoć boginje slatkih voda Ošun

Ove nedelje, 22.3. bio je dan voda na planeti zemlji a tokom prethodnog vikenda nam je došlo i proleće, sa prolećnom ravnodnevnicom. Tako sa...


Ove nedelje, 22.3. bio je dan voda na planeti zemlji a tokom prethodnog vikenda nam je došlo i proleće, sa prolećnom ravnodnevnicom. Tako sam odlučila da nastavim da pišem o boginjama vode, posebno stoga što nam današnja boginja donosi i pravu prolećnu atmosferu. Prošli put sam pisala o najstarijoj praboginji majci afrobrazilijanskog Oriša kulta, Jemaji, koja štiti slane vode na planeti, a danas bih vam predstavila najmlađu Orišu, boginju slatkih voda, Ošun.

Da li ste tokom šetnje u prirodi osetile svetu energiju potoka, reke, vodopada? Da li ste iza drveća nekada na momenat spazile žuto i zlatno isijavanje zalutalog zraka sunca? Stari narodi, koji su poštovali Ošun, kažu da se ona upravo tako pojavljuje. Žuta i zlatna su njene boje i sva je satakana od svetla. Ošun osvetli i ulepša svako mesto na kome se pojavi. Njen smeh nas razveseljava, njen ples nas uči kako da živimo punim plućima. Njeno magično prisustvo začarava i priziva čudesno. Po svojoj lepoti, čulnosti i zavodljivosti podseća na Afroditu. Po tome što u naš život unosi tok, novac, izobilje i dobru sreću, podseća na Lakšmi. Ovu boginju je lako voleti i prizivati, jer je njen domen životna radost, dolce vita, ostvarenje najdubljih želja bez napora. Brige su joj strane, okružena je lepim stvarima i prepušta se blaženstvu i ekstazi. Njena energija se najjače oseća u prirodi na izvorima reka, tamo gde je sve sveže, zapenušano, iskričavo. 

Ošun je više od boginje lepote, seksualnosti i bogatstva, ona se slavi i kao velika, primalna boginja plodnosti, prirode, ženskih ciklusa, reproduktivne energije materice. U Nigeriji se proslavlja od 1991. godine festival Ošun. Nudi joj se sve što je lepo, veselo, neobuzdano i slatko, naročito med. Prizivaju je za ljubav, romansu, plodnost, ispunjenje želja, bogatstvo, isceljenje, magiju, da nas daruje radošću, slatkoćom i izobiljem. 


Za Oriša plesna božanstva, kažu da su otvarači svesnosti. Naše telo je mapa velikog znanja i portal za različita stanja svesti. Kad pozovemo božanstvo da se otelovi u nama, otvaramo se za nove i šire prostore, u kojima možemo da se povežemo sa sopstvenim zaboravljenim resursima, koji nam pomaže da prevaziđemo rutinske obrasce i mesta blokade. Svako od 12 božanstava ima svoje kanale kroz koje deluje. Ošun otvara svest kroz trans lepote, punoće, izobilja, kroz ekstazu slatkog života. Tu spada i umetnost, ona vrsta umetnosti koja slavi lepotu postojanja. U svakodnevici bivamo tako lako hipnotisane nedostacima i deficitima, prigušene strahom da se prepustimo uživanju u lepoti sadašnjeg trenutka, mučene potmulim osećanjem krivice, straha i stida, koji su ugrađivani, naročito u žensku svest, više milenijuma.


Ošun se ne stidi svoje raskoši, voli lepe haljine i nakit i sve što je strastveno i vibrantno. Njen senzualni ples obnavlja, regeneriše, podmlađuje, oživljava. Kao da pospe po nama zlatni prah, pa se, tamo gde smo videle manjak i nedostatak, otvori prostor velikih mogućnosti. To je baš ono što nam treba u ovom trenutku, posle sumorne zime, neprekidnog zbunjivanja i zastrašivanja iz medija, koji potiskuju sve prirodne i spontane impulse i šire ostrašćenost i beznađe. 


Jedna priča dobro pokazuje prirodu Ošun energije. Kada se Ogun, bog kovač i stvaralac, pomalo nalik na nama poznatog Hefesta, povukao iz sveta u šumu, prestala je svaka kreacija u svetu. Drugi bogovi su na različite načine pokušavali da ga vrate, ali bez uspeha. Neodoljiva Ošun se nije mnogo trudila; samo je, na jednoj čistini u šumi, započela svoj ples i njeni senzualni pokreti i čarobna lepota, zarobili su Ogunovu pažnju. Kada joj se približio, Ošun mu je stavila med u usta. Ogun se vratio u svet i nastavio svoj posao stvaranja i tako je lepota spasla svest od propasti. 


Ošun ćemo možda najbolje doživeti kroz ples. Njeni pokreti su zmijoliki, bude kundalini, izvlače iz nas uspavane strasti. Karakteristični su pokreti ogledanja u ogledalu, doterivanja, češljanja, umivanja lica na potoku i negovanja tela. Ali pre svega, važno je da uđemo u prostor spontanih pokreta. Naše telo zna bolje od nas šta mu je potrebno, koji pokreti ga opuštaju, osnažuju, isceljuju, kakav dodir mu najviše prija. Ošun nas uči da se otvorimo iznutra za ljubav, koja dolazi iz srca našeg bića, umesto da stalno očekujemo da dođe od drugih. Uči nas da se nahranimo nežnošću i uživanjem u svakom pokretu. Kao rezulatat smo energizovani i revitalizovani, a da nam se čini da ništa specijalno nismo radili.


Kada sledeći put budete šetale šumom i nađete se pored neke vode ili naprosto odvojite sat vremena da zaplešete uz senzualnu muziku, setite se Ošun. Ona je u vama, iako je možda skrivena. Pozovite je da vam otvori srce, zagreje dušu, probudi čula, da vas daruje lakoćom, ekstazom i dozvolom da se osećate jako dobro bez posebnog razloga. 


"Neka se raduju moje oči tvojoj začaravajućoj lepoti, Ošun, neka zaplešu sva moja čula, zavedi me svojim opojnim mirisima, da osetim svu čar života, slatkoću meda na jeziku, jer život sa tobom je slast. O čarobna, o magična Ošun, daj da osetim po koži igru tvojih vodopada, obuci me u žute haljine, okiti me najlepšim nakitiom, pospi me zlatnim prahom, omekšaj moju kožu jutarnjom rosom. Nauči me da prestanem da skrivam svoju lepotu, nauči me da budem dar svetu poput tebe!"


Ponekad mislim da je najmoćnija stvar koju možemo da uradimo, da bismo izišli iz kolektivne hipnoze koju nam nameće "nova normalnost", ujedno i najfinija - da pođemo u potragu za istinskom normalnošću u sebi. To znači: da budemo prisutne u svakom trenutku, da se uzemljimo, da se povežemo sa telom, emocijama, intuicijom, sa drugom osobom, da povratimo poverenje u sebe, svoje dostojanstvo i pravo na slobodu izbora. Prozračna, lepršava, ženstvena energija Ošun donosi nam nadu i iskonsku radost iz koje crpimo novo samopouzdanje. 
AKTUELNI PROGRAM na polovini smo šestonedeljnog online programa “Sijaj kao boginja u svim važnim odnosima”, ali još uvek možete da se priključite celom programu i dobijete snimke prva tri webinara - o sadržajima, načinu prijave i uplate vidi više na linku:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006977507834


Poslednji webinar „Sjaj i beda palog anđela ili kakvu ljubavnu dinamiku obećava Lucifer tip  muškarca“ je naročito interesantan, novi materijal koji osvetljava u mitološkoj i psihološkoj ravni naš odnos sa različitim tipovima muškaraca. Sve webinare je moguće gledati. Nastavak sledi iduće nedelje. O ovom pogledajte više na linku:


https://www.facebook.com/profile.php?id=100006977507834


U fb grupi "Boginje – osnaži ženski princip u sebi" (link dole!) družićemo se narednih nedelja sa boginjama i negovati oazu podrške i pozitivne energije, koja nam je toliko potrebna. Ako niste, učlanite se u grupu BOGINJE - OSNAŽI ŽENSKI PRINCIP U SEBI  klikom na link:


NAPOMENA : Kad pošaljete zahtev na Grupu potrebno je kliknete na opciju PRIDRUŽI SE GRUPI koja se nalazi odmah ispod naslova naziva Grupe.To uradite tako što ćete ponovo da pokušate da uđete u Grupu. Facebook vam šalje opciju PRIDRUŽI SE GRUPI i samo kliknite na to i tada postajete članice Grupe i moći ćete da vidite objave. DOBRODOŠLE!

1:1 seanse koučinga i psihoterapije, info na izabelahuber@gmx.at ili 00381 63 7401586Piše: dr. Izabela Huber, psiholog

Dr Izabela Huber (www.izabelahuber.com) je klinički psiholog, life coach i plesni terapeut. Njen pristup „Coaching by Consciousness“ zasnovan je na principima neurokoučinga, što znači, na integraciji proverenih metoda promene iz različitih tradicija (psihoterapija, meditacija, energetski rad) sa novim saznanjima neuronauke. Izabela je diplomirala i magistrirala psihologiju na Odseku za psihologiju beogradskog Filozofskog fakuteta, doktorirala na Univerzitetu u Novom Sadu i predavala jedno vreme na novosadskom Filozofskom fakultetu. Šesnaest godina je živela i radila u Austriji, završila edukaciju iz sistemsko transpersonalne i plesne terapije u Beču i Minhenu, kao i edukaciju iz hipnoterapijske komunikaciije i kratke terapije orijentisane ka rešenjima u Minhenu. Učila je budističku filozofiju i meditacijiu u Nepalu, u okviru rada na povezivanju budističke i zapadne psihologije i svoj psihološki rad kombinuje sa dugogodišnjim iskustvom u meditaciji, fokusiranju, energetskim terapijama, či gongu, jogi, ekspresivnom plesu, improvizaciji, pevanju i radu sa glasom. U knjizi „Coaching by consciousness“ (Homo Integralis, Minhen), koja će se uskoro pojaviti i u prevodu na srpski jezik, predstavila je prvi put svoj koncept koučinga, savetovanja i radionica. Poslednje četiri godine se bavi proučavanjem ženske arhetipske psihologije (Ciklus Boginje) kroz brojne radionice u krugovima žena, koje žele da rade na osnaženju ženskog principa u sebi i nove ženske svesti za 21. vek. Izabela vodi:  individualne 1:1 seanse, uživo ili preko skype-a;  koučing grupe sa raznim temama (pobediti odlaganje, manifestovanje želja, rad sa emocijama, od problema ka rešenjima - kako prizvati čudo u svoj život, novi odnos prema sebi – kako postati svoj najbolji prijatelj i sličnim); seminare, radionice i povlačenja raznih formata (u trajanju od tri sata do nedelju dana; online webinare; VIP coaching (individualno krojeni paketi u dogovoru sa klijentom).  Pratite Izabelu na Facebook-u (stranica + profil)  i/li Instagramu. Posjetite njenu web stranicu za dodatne informacije o njon i neznom radu:  www.izabelahuber.com  . Za individualne sesije psihoterapije i koučinga, uživo ili online (skype), obratite se e-mailom na : izabelahuber@gmx.at ili na kontakt telefon: 00381 637401586
DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.