Mindfulness savjeti za življenje u sadašnjem trenutku i umirenje misli

  Naš život ima izuzetnu vrijednost. Razmislite, baš vi ste odabrali roditi se na zemlji, u ovo vrijeme. Doživjeti i proživjeti svoj život s...

 


Naš život ima izuzetnu vrijednost. Razmislite, baš vi ste odabrali roditi se na zemlji, u ovo vrijeme. Doživjeti i proživjeti svoj život sa svim svojim čulima i iskustvima koje život nudi. Odabrali ste čuti pjev ptica, osjetiti povjetarac na koži. Vidjeti divne nijanse zelene boje kako se prelijevaju šumom. Okusiti okus slane morske vode i miris mora. Doživjeti emocije u punom svome sjaju. Iskusiti ljutnju, osjetiti strah i tugu. Doživjeti sreću, radost i ljubav. Odlučili ste živjeti. 

Proživjeti život nije isto što i živjeti ga. Kada ga proživljavamo mi stalno letimo s posla na posao, sa zadatka na zadatak. Vozimo, jedemo, spavamo, kupujemo….Cijeli dan svodi nam se na to što trebamo napraviti ili što nismo obavili i mi zapravo propuštamo sadašnji trenutak u potpunosti.

Mnogi od nas ni ne znaju zapravo što znači živjeti u sadašnjem trenutku, kako ga doživjeti i zašto nam je on toliko dragocjen. Zašto je toliko vrijedan. Bivanje u sadašnjosti ne znači da se mi u potpunosti odvajamo od svoje prošlosti ili budućnosti: to znači da trebamo prihvatiti svoju prošlost, fokusirati se na sadašnjost, te se odvojiti od svoje budućnosti kakva god ona bila.

Živjeti u trenutku ne znači da radimo što hoćemo, kada hoćemo. Što onda to znači?

Da samo u potpunosti prisutni kada razgovoramo. Da doživimo ljepotu zalaska sunca u tom trenutku. Ustanemo rano i dočekamo zoru sa svim zvukovima buđenja dana. Da smo prisutni sa svojim dahom. Osjetimo svoje tijelo kao cjelinu.

Kada propuštamo  sadašnji trenutak, mi propuštamo ljepotu oko nas. Svoju obitelj i potrebe obitelji, mi propuštamo ljubav jer mislimo da se moramo posvetiti karijeri. Propuštamo dječju ljupkost, propuštamo susrete s prijateljima, propuštamo putovati, iskusiti nova iskustva. Propuštamo družiti se.

Planiranje je važno za život. Pitanje koje se logički nameće je - zar se to ne kosi sa životom u trenutku?

Ja bih rekla ne. Potrebno je da planiramo kako bi bili sretniji. Kako bi vodili ispunjeniji život. Kada planirate, postavljate ciljeve. Nemojte si dopustiti da ste ometeni ili da u strahu kako ćete postići planirano. Kada primijetite da vam planovi na neki način klize iz ruku uprite snažnije u ostvarivanje istih. Sve vrijeme dok planirate i ostvarujete ciljeve. Vi ste prisutni u trenutku, jer primjećujete.

Neki od nas vole planirati, neki ne. Za mene je planiranje važno. Znam koje su mi dnevne obaveze. Što želim postići u životu. Koji je moj cilj i kojim smjerom se krećem kako bi ga ostvarila. Voleti i ne odstupati od svojih planova. Planiranje se uvuklo u sve pore moga života. Pa i onoga kada imam vrijeme za sebe. Propuštam živjeti u sadašnjem trenutku zbog planova - kada se odmaram. Ludo, zar ne?

Kada vodiš mindful život i svjestan si svojih misli i ponašanja do kojeg te one dovedu, onda primijetiš i obrasce ponašanja. Isplanirala sam pogledati film. Svidjela mi se najava, nisam ga gledala, imam slobodno to je to. Filmska večer i ja. Zove me susjed na telefon. Kaj radiš, bla bla, bla, riječ po riječ i kaže on - Idemo na piće večeras. Moja žena, ti i ja. Aj budi spremna i kod mene u 7.45. Meni u glavi jao film, planirala sam ga gledati. Vidim kako mi se cijeli film misli vrti u glavi. Čujem sebe kako mu govorim - Javim se.

Kreće razgovor u glavi. Onaj dio koji planira ima glavnu ulogu i tu je sto razloga zašto bi trebala ostati doma. Promatram sebe i vidim svoje misli, obrazac ponašanja i mogući ishod i odlučujem živjeti u trenutku. Tuširanje, spremanje i odlazak na piće.

U tom trenutku izabrala sam sreću na jedan drugi način. Izabrala sam prijatelje i izabrala sam prvenstveno sebe. Za sebe napraviti nešto novo. Doživjeti novo iskustvo.

Sadašnjost je jedina stvarnost koju imamo. Prošlost i budućnost postoj samo u našim mislima.

Sve što napravimo sada, odrazit će se na naše sutra. Sve što iskusim u sadašnjem trenutku obogatit će me i postat ću mudrija osoba. Sve što postignem sada dat će mi samopouzdanje da nastavim u budućnosti istim putem. Vrijeme kada nešto mogu napraviti je sada ovaj trenutak.

Ovaj trenutak sada može napraviti promjenu u tome tko ja jesam i tko ću biti sutra.

Zapravo je teško živjeti u sadašnjem trenutku i svi se borimo s time. Svoj život vidimo na linearnoj vremenskoj liniji. Stvari su se dogodile, možda će se dogoditi sutra. Između ne postoji. Kako mozak ne zna da ovaj trenutak postoji, tako mu je i teško živjeti u sadašnjem trenutku. Mozak stalno vrti između onoga što se dogodilo (prošlost) i onoga što ni se moglo dogoditi (budućnost). Mi smo programirani da smo usmjereni na budućnost i ono što bi željeli imati ostvariti. To nas odmiče s puta da cijenimo što imamo oko sebe, što osjećamo i doživljavamo u sadašnjem trenutku. Upravo iz tog razloga nam se stvaraju stresne situacije. U biti mi svojom reakcijom na situacije stvaramo stres u organizmu.

Mi treniramo biti prisutni u sadašnjem trenutku. Meditacija i Mindfulness su jedni od alata i meni najdražih tehnika. Zadržavanje naše pozornosti najkorisnija je i jedna od najpodcjenjenijih vještina. Postoje tisuće praktičnih primjena kako prakticirati prisutnost ili mindfulness u svakodnevnom životu.

Nabrojati ću nekoliko:

Veliki projekti neće stvarati nemir

Znate onaj osjećaj kada krećete s treningom i sjetite se što sve on uključuje i na samu pomisao kada prolazite kroz korake dobijete nagon da posustanete. Tako je i s projektima na poslu, samo na poslu ne možete odustati i onda se stres i strah taloži u vama. Svi projekti poput vježbe sastoje se od pojedinih koraka. Jedan po jedan korak. Lakše je kada ste usmjereni na jedan zadataka u trenutku i iz trenutka u trenutak radite zadatak po zadatak. Gledate cijelu sliku kako bi vidjeli koji su sljedeći koraci.


Hrana ima bolji okus i manje ćete je pojesti

Pokušajte usmjeriti svoju pozornost na senzacije koje su prisutne u tijelu kada žvačete hranu. Uzmite zalogaj. Spustite žlicu pored tanjura ili ako je hrana u ruci. Odložite ju i lagano žvaćite i osjetite, okuse, mirise, kako vaše tijelo reagira na hranu.


Jednostavnije ćete usavršiti željenu vještinu

Sport, sviranje instrumenta, obavljanju zadatka. Kada razvijemo naviku usmjeravanja pozornosti u sadašnjem trenutku i kada promatrate i osjećate svoje tijelo u sadašnjem trenutku moći ćete primijetiti razliku kako radite čučanj na drugačiji način kada ste prisutni s izvođenjem vježbe. Primjetite ako ga ne izvodite ispravno i u tom trenutku  imate priliku ispraviti se. Sasvim drugačiji doživljaj od automatskog vježbanja kada samo želimo obaviti trening bilo koje vrste.


Gledat ćete svijet dječjim očima

Svijet će postati mjesto za igru kao kada ste bili dijete. Radoznala i otvorena srca gledali smo na svijet oko nas. Lakše smo primjećivali mogućnosti koje su nam bile na putu. Kada gledamo u svijet oko nas iz sadašnjeg trenutka dobivamo informacije iz tog trenutka, ne iz našeg uma i njegovih obrazaca koji nas mogu limitirati.


Lakše ćete dokučiti što vas muči

U stanju prisutnosti kada naiđe nelagoda bit će upadljiva i odmah ćete je primijetiti. To olakšava prepoznavanje misli koja je pokrenula tu emociju. Kada netko spomene riječ poput roka isporuke i vama se stegne u grlu. Primijetit ćete to kao prolaznu reakciju na riječ (jer baš tada možda mislite da ćete kasniti s isporukom) i nećete od toga napraviti emotivno stanje koje će vas preplaviti.


Umirit ćemo misli

Miran um nam omogućava da kontroliramo sebe a time kontroliramo svoje reakcije.


Ovo su samo neki od dobrobiti bivanja u sadašnjem trenutku. Možete vidjeti i da ovih par dodiruje veliku većinu naših životnih područja. Kako biti prisutni u trenutku vještina je koja se uči. Ja bih svakako od srca preporučila trening: Mindfulness meditacija. Znanstveno utemeljen, sekularni pristup koji na jednostavan, zabavan i strukturiran način uvodi prisutnost u sadašnjem trenutku u vaš život.


 Moj besplatan mindfulness vodič ŽENSTVENA NIT BRIGE O SEBI možete preuzeti klikom na link ispod:

www.dubravkafazlic.com/besplatanvodic

Moj vodič 'Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe - Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete' možete kupiti klikom na ovaj link.


Piše: Dubravka Fazlić


Ja sam Dubravka, dipl. oec, terapeutska savjetnica, poduzetnica i učiteljica mindfulnessa. Osobna transformacija ključna je za rast kako na privatnom tako i na poslovnom području. Poznavanje sebe, prepoznavanje svojih misli, navika i fleksibilnost važan su dio kulture življenja. Osobni razvoj postao je sastavni dio higijene uma. Razvoj vlastite emocionalne inteligencije nužan je kako bi stvarili bolji odnos sa samim sobom i sa drugima. Kako bi vodili ispunjen život, stretan život, život sa svrhom. U svom radu spajam iskustvo iz poduzetničkog, ekonomskog sektora i terapeutskog rada. Zbog životnih i poslovnih iskustava moj način rada s timovima i pojedincima je praktičan. Posebnu strast gajim prema mindfulness meditaciji i kako je voditi mindful život. Trenutno sam u edukaciji za Mindfulness Based Living course učitelja, kao prva generacija polaznika u Hrvatskoj, na što sam izuzetno ponosna. Vjerujem da svatko od nas može napraviti promjenu uz dobar plan, motivaciju, vrijeme, dosljednost i podršku. Moje blogove možete pročitati na magazinima i portalima SENSA, Sretna Žena, Moja Šolja joge, RYL. Više o mojim edukacijama, seminarima i treninzima možete saznati na internet stranici www.dubravkafazlic.com , te na Facebook-u i Instagram-u.
DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.