Search here...
TOP
Mindfulness

Deset mindfulness vježbi za prisutnost u sadašnjem trenutku

deset-mindfulness-vjezbi-za-prisutnost-u-sadasnjem-trenutku

Život u trenutku našim bakama i djedovima bio je sasvim normalna stvar. To su učili i gledali od malih nogu. Tempo života tada bio je polaganiji. Više stvari trebali su napraviti rukama, za što je bilo potrebno vrijeme, strpljenje i prisutnost u trenutku.

Što se tehnologija više razvijala, dobili smo brži i veći pristup informacijama. Život nam je postao ubrzan. Stres nam je dio svakodnevice. Toliko je prisutan u našim životima da ga ni ne primjećujemo, postao je dio nas. I sama sam upravo taj stres nazivala svojim “motivatorom” i govorila kako sam u njemu najproduktivnija. Malo sam spavala, puno jela i radila. Sve to ostavljalo je trag na mom tijelu, duhu i umu. Tada, moje misli i moje emocije vodile su mene kroz život. Moj život vozio se na autopilotu navika, obrazaca, uvjerenja. Što mojih, što tuđih, koje sam prihvatila kao svoje istine.

Preuzeti život u svoje ruke, znači preuzeti odgovornost za svoje misli. Primijetiti ih, promatrati svoje reakcije na njih i poželjeti promijeniti te reakcije kako bi dobili sasvim novo rješenje. Upoznati sebe, iskreno, teško je. Teško je zato što je potrebno suočiti se sa svojim neispunjenim očekivanjima, neprijatnim osobinama.

  • Tko sam ja?
  • Koliko sam bila iskrena prema sebi do sada?
  • Koje su moje greške?
  • Koji motivi stoje iza ovih mojih ponašanja?

Pitanja su na koja dobijemo odgovor onda kada smo spremni zastati na trenutak, primijetiti sebe i svoje misli. Kako živjeti svjesnije i biti u trenutku danas je dio higijene uma, koji se uči u vidu treninga. Učimo kako primijetiti svoje misli, zvukove koji nas okružuju, senzacije i emocije koje imamo u tom trenutku u tijelu i na tijelu, bez da se osuđujemo. Učimo biti najbolji prijatelj sebi.

Kada primijetimo, dajemo si ruku podrške, te osmjeh ohrabrenja. Prisutnost u trenutku ima mnoge blagodati za nas i ostavlja dugotrajan pozitivan trag na nama, našem fizičkom i psihičkom zdravlju.

Pročitajte i...  17 dobrobiti Mindfulness meditacije za um i tijelo

Kratke mindfulness vježbice koje svatko od nas može prakticirati da bi živjeli svjesnije i bili prisutni u trenutku:

1. Slušajte muziku zatvorenih očiju

Tokom dana odvojite malo vremena kako biste slušali svoju najdražu muziku. Legnite se na krevet ili sjednite. Osjetite koje senzacije ona budi u vama. Pratite senzacije u tijelu.

2. Tuširajte se svjesno

Kada se tuširamo, naše misli su, generalno, na zadacima koje moramo obaviti, ili onome što smo napravili. Možda na nekom dijalogu koji nismo završili pa, taj razgovor još vrtimo u glavi. Osjetite vodu kako se slijeva po vašem tijelu iz tuša. Uzmite sapun u ruke i nježno sapunajte svoje tijelo. Osjetite dodir svoje ruke na svojoj koži. Uživajte u nježnosti koju pružate sebi. Mnoge su dobrobiti ove vježbe. Povezujete se sa svojim tijelom, počinjete ga prihvaćati. Stvarate prijateljski odnos s njim.

3. Kupovina namirnica

Svjesno birajte namirnice. Osjetite njihovu teksturu pod rukama. Uzmite tikvicu u ruku. Pogledajte je. Osjetite kako ima malene dlačice po sebi. Prinesite je nosu i pomirišite je.

4. Plešite

Pustite si muziku i uživajte u pokretu. Osjetite kako stopalima dodirujete tlo, kako bokovi dodiruju tkaninu hlača ili haljine koji imate. Kako dok rukama prolazite po zraku osjetite strujanje zraka na koži, te dok se okrećete, kako vaša kosa leti slobodno.

5. Ispijanje kave ili čaja

Ritual kuhanja kave ili čaja iskoristite da prakticirate mindfulness. Dva puta dnevno po 5 minuta. Uzimate posudu za kuhanje. Osjetite njenu ručku u svojoj ruci. Radite korak prema vodi. Osjetite kako dižete nogu, vaš kuk se pokreće, koljeno savija, stopalo petom dodiruje pod potom prsti. Rukom hvatate dršku za pipu. Puštate vodu. Šum vode je prisutan.

Svaki od koraka kuhanja vašeg najdražeg napitka prilika je za biti prisutan u tom trenutku. Kada ste ga skuhali, sjednite i osjetite miris napitka u nosnicama. Primijetite koje senzacije ili osjećaje budi u vama. Osjetite toplinu šalice na usnama, okus u ustima. Svi ti divni okusi, mirisi, senzacije vaša su nagrada i sidro za biti i prakticirati Mindfulness.

Pročitajte i...  Zašto je rad na upoznavanju sebe važniji od 'rada na sebi'
6. Igrajte se s djecom

Svojom, sestrinom. Slušajte ih, gledajte, mirišite im kožu. Grlite ih.

7. Svjesno jedite

Danas većina žena nije zadovoljna svojim izgledom. Kada prakticiramo Mindfulness-om postajemo svjesni što je to što nam odgovara, što nam ne odgovara. Koliko nam je dovoljno i kada je potrebno stati. Obroke, generalno, jedemo s nogu, u hodu, pa na brzinu natrpamo u sebe. Tretiramo sebe na jedan ne-lijep način. Ne dajemo sebi mogućnost da uživamo u bojama, okusima i teksturi obroka koji jedemo. Jedemo da bismo jeli, jer smo tako navikli, ili zadovoljavamo neku emocionalnu potrebu.

8. Pišite

Uzmite olovku i papir i sve ono što vam je u mislima u tom trenutku zapišite. Imalo to smisla ili ne, nevažno je. Na ovaj način primijetit ćete svoje misli i možda izraziti sve što vas neko vrijeme muči.

9. Provodite vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem

Stavite ga u krilo i mazite. Osjetite njegov dah na vašoj ruci. Dlaku pod prstima, zvukove koje ispušta dok diše. (Dok sam ovo pisala, moja maca tri puta mi je došla i sjela u krilo. Tri puta sam prestajala pisati kako bi provela s njom vrijeme.)

10. Svjesno vježbajte

Vježbanje pretvorite u nešto u čemu uživate. Dobro je za vaš duh i vaše tijelo. To vrijeme je samo za vas koje vi provodite u svom tijelu, sa svojim pokretima i svojim dahom. Vježbanje neka je ono što želite i volite, ne ono što morate i primijetit ćete sasvim nove rezultate u vama i na vama.

Prisjetite se svojih djedova i baka. Prisjetite se svoga vremena s njima. Riže koju smo čistili ako smo htjeli napraviti obrok. Graha koji smo probirali. Graška koji smo čistili. Krastavaca koje smo pripremali za kiseljenje. Svakog je trebalo oprati, provući kroz ruke i skinuti one male trnove. Još i danas znam u šetnji vidjeti nekog gospodina koji sam sjedi na klupici i gleda unaprijed. I to je jedan od načina kako biti u trenutku. Pogledajte video sa kratkom mindfulness vježbom za jutarnji ritual ispod:

Pročitajte i...  Kako osvijestiti i promijeniti svoje misli pomoću Mindfulness-a

Naše misli oblikuju naš mozak. Mi svoje misli možemo usmjeravati i primjećivati ako želimo, ili to možemo prepustiti onom autopilotu. Odluka je na svima nama.  Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *