Search here...
TOP
Business Coaching Uspjeh

Zašto je emocionalna inteligencija prednost ženskog lideršipa

emocionalna inteligencija

Pomislit će neko da sam neka ekstremna feministkinja, pa toliko hvalim ženski lideršip. U stvari, rezultati naučnih istraživanja su “krivi” za to.  Kada sam ja počinjala svoju karijeru o ženskom lideršipu, nije se govorilo o tome, niti su postojale studije na tu temu. Iskreno, kasnije nisam ni imala vremena da se posebno time bavim. Uvek je bilo hitnijih i važnijih poslova. Zato je za mene danas pravo zadovoljstvo ako mogu svojim člancima da vam pomognem i da vam dam argumente koji vam, nadam se, mogu pomoći u karijeri. Za početak, evo samo nekoliko podataka izvedenih is skorijih naučnih studija.

Novo istraživanje “Korn Ferry-a”, eminentne globalne savetodavne firme za ljude i organizaciju sa sedištem u Los Angeles-u, pokazuje da su žene bolje u korišćenju mekih veština (soft skills) koje su ključne za efikasan lideršip i bolji poslovni performans. Žene nadmašuju muškarce u 11 od 12 ključnih kompetencija emocionalne inteligencije. Pa, zar o tome ne treba pisati? 

Šta je emocionalna inteligencija?

Pojam emocionalne inteligencije pojavljuje se, početkom 90-ih godina prošlog veka. Po prvi put pojam emocionalne inteligencije uvode u psihologiju i u svoje radove, autori Peter Salovey sa Univerziteta Jejl i John D. Mayer sa Univerziteta Nju Hempšir. Oni daju sledeću definiciju:

“Emocionalna inteligencija je sposobnost identifikovanja i razlikovanja sopstvenih i tuđih osećanja i emocija, i korišćenja tih informacija kao vodič za shvatanje mišljenja i ponašanja drugih ljudi“.

Najznačajniji autor, po kome je pojam emocionalne inteligencije postao poznat u celom svetu, je Danijel Goleman. On je u svojim kasnijim radovima povezao pojam emocionalne inteligencije sa liderstvom. Došao je do zaključka da je proučavanje emocionalnog ponašanja, kao i emocionalnih i društvenih odnosa  ključno za svako liderstvo. 

Pročitajte i...  Kako privući idealne klijente, saradnike, investitore i/li poslodavce putem LinkedIn-a
Emocionalna inteligencija, prema Golemanu, ima pet glavnih komponenti:
 • Samosvest (sposobnost prepoznavanja sopstvenih emocija i shvatanje njihovog uticaja na okolinu),
 • Upravljanje našim emocijama,
 • Unutrašnja motivacija (ono što nas pokreće),
 • Empatija
 • Socijalne veštine (umeće održavanja odnosa sa drugima).

Zašto je emocionalna inteligencija važna za lidera?

Danas se emocionalna inteligencija smatra krucijalnom kompetencijom u korporativnom svetu. Prilikom regrutovanja, emocionalni faktor se veoma visoko ocenjuje što i nije iznenađujuće ako se uzme u obzir da je 90% našeg ponašanja reakcija na emocije. Bilo da su pozitivne ili negativne, niskog ili visokog intenziteta, emocije upravljaju svakim našim potezom.

Emocionalna inteligencija se u kompanijama postavlja kao suštinska veština za lidera jer doprinosi razvijanju učinka timova i kolektivnoj konvergenciji ka ciljevima kompanije. Jedan od najvažnijih kvaliteta za lidera danas, je sposobnost da razume šta njegovi saradnici osećaju i da odgovori na to bilo kroz komunikaciju ili kroz praktičnu akciju.

Uloga svakog menadžera nije samo da bude u stanju da probudi i neguje svoju emocionalnu svest, već i da identifikuje emocije drugih. To je suštinska veština za prenošenje ideja, prilagođavanje transformacijama, održavanje harmonije i postizanje saradnje sa drugima. 

Emocionalne veštine omogućavaju da se otkriju tačke blokiranja timova: malaksalost, poteškoće u integraciji ili razvijanju društvenih odnosa, usporavanje donošenja odluka, teškoće u svakodnevnom motivisanju za obavljanje posla. Razumevanje blokada svojih timova znači razumevanje emocija svojih saradnika. Kada znamo u čemu je problem možemo da  pristupimo njegovom rešavanju i preduzimanju konkretnih akcija u cilju poboljšanja situacije.

Emocionalna inteligencija je ta koja pomaže lideru da se prilagodi drugima i tako bude u boljoj poziciji da utiče, pregovara, stvara posvećenost, gradi lojalnost. Lider sa niskom emocionalnom inteligencijom neće uspeti da dobije podršku svojih zaposlenih i saradnika. Upravljajući sopstvenim emocijama, menadžer može mnogo bolje moze da predvidi emocionalne reakcije svojih saradnika. Visoka emocionalna inteligencija omogućava da budete uticajni lider.

Pročitajte i...  Kako prebroditi neuspjeh i ustrajati u ostvarenju svog sna

Nisu svi rođeni sa razvijenom emocionalnom inteligencijom, ali za razliku od koeficijenta inteligencije, emocionalna inteligencija se može steći, razviti i poboljšati.

Kako i zašto razvijati svoju emocionalnu inteligenciju?

Kao i sve meke veštine (soft skills), emocionalnu inteligenciju je moguće razviti ili ojačati i koristiti za upravljanje konfliktnim odnosima, za shvatanje drugih osoba, kako u profesionalnom tako i u privatnom životu. Razvijanje vaše emocionalne inteligencije znači razvijanje sklonosti za društvenu inteligenciju, emocionalno učenje i svest o ponašanju koje treba primenjivati u međuljudskim odnosima. 

Coaching je efikasan metod podrške rešavanju pitanja upravljanja emocijama i razvijanju emocionalne inteligencije iz nekoliko razloga:
 • Emocije su u srcu procesa coaching-a, jer je ljudsko biće njegov centar.
 • Coaching vam nudi mogućnost da prilagodite svoje ponašanje i da preispitate svoja uverenja. Mogućnost da osetite i postanete svesni svojih emocija omogućava vam da se prilagodite, rastete i da se emocionalno razvijate.
 • Coaching je poluga za snažno emocionalno učenje i razvijanje samosvesti u odnosu na naše emocije i nalaženje načina koji je za nas najprikladniji da njima upravljamo.

Prvi korak u radu na razvijanju emocionlane inteligencije je identifikovanje i verbalizacija emocija (šta nas nervira, šta nas čini srećnim, šta nas motiviše). Kada se emocije verbalizuju i kontekst razjasni, coach će vas  usmeriti ka razumevanju misli i ponašanja povezanih sa tim emocijama.

Rad sa coach-em će vam doprineti u razjašnjenju:
 • Uzroka koji izazivaju te emocije, 
 • Vaših potreba (šta je/nije zadovoljeno), 
 • Vaših vrednosti (šta je za vas važno) i 
 • Vaše unutrašnje motivacije (šta vas pokreće).

“Danas, kada veštačka inteligencija osvaja svet, u liderstvu je potrebno sve više emocionalne inteligencije.” (Amit Rej )   

Imajući ovo na umu, rad na vašim emocijama može dovesti do preispitivanja nekih vaših uverenja, određenih vrednosti i povezanih potreba kao i postvaljanje novih limita. Zahvaljujući ovom radu, naučićete da reagujete u skladu sa svojim vrednostima i da jasnije izražavate svoje potrebe onima oko sebe ali i da tako postepeno menjate svoje emocionalno stanje. Razvijanje emocionalne inteligencije takođe doprinosi jačanju samopouzdanja koji u velikoj meri određuje šta ćete učiniti u životu.

Pročitajte i...  Kako osjećaj sopstvene vrijednosti utječe na iznos novaca koji zarađujemo

“Emocionalna inteligencija može oblikovati naše živote i, vremenom, naše timove i organizacije, a na kraju i naše celokupno društvo. Promena sveta počinje promenom nas samih.” (Dr Rob Murrai)

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *