Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Gezellig ili Hygge – Kako pretvoriti svoj dom u oazu relaksacije

gezellig-ili-hygge-kako-pretvoriti-svoj-dom-u-oazu-relaksacije

Nizozemci su narod koji jako puno pažnje pridaje domu i uređenju doma. Ovdje, kao i u mnogim kulturama, posebno onima sa vlažnom i tamnom klimom, ljudi prave svoje domove ugodnim. Danci to nazivaju “Hygge”, a Nizozemci su to prakticirali još u sedamnaestom vijeku. Nizozemci su narod koji su vidjeli svoj dom kao mjesto gdje se mogu povući sa porodicom bez druge rodbine, osoblja i prijatelja.

U kanalskim kućama, izgrađenim u Amsterdamu u zlatnom dobu, po prvi put u historiji su građeni prostor za posao i goste i prostor za privatni život. Koliko vole svoju kuću, vidljivo je ne samo iz brige kojom ukrašavaju svoje kuće, već i sa fotografija o njihovim kućama koje dijele na društvenim mrežama. Jako puno je magazina o uređenju doma. Najomiljenije izreke su im:

“Moj dom je moj dvorac “

“Moj dom je tamo gdje je moje srce “

“Ugodnost” (na nizozemskom – gezellig) je često prva riječ koju nauče stranci koji traže tipičnu nizozemsku riječ. Ne samo zato što ih je lijepo čuti kako to izgovaraju, već i zato što je ta riječ toliko isprepletena s nizozemskom kulturom. Duboko je ukorijenjena ljubav prema kreiranju atmosfere u kućama, a posebno u dnevnim boravcima gdje dominira drveni namještaj, svjetlost svijeća, prostirke, jastučići svih vrsta i perzijski tepisi.

U svakoj nizozemskoj kući svaku se večer u 8 sati pije kafa ili čaj u dnevnom boravku, koji je osvijetljen prigušenim svjetlom, a na stoliću, policama i prozorima su upaljene svjećice. Naravno, svi imaju najmanje jedan buket svježeg cvijeća na stolu, a najčešće i dva tri buketa izaranžirana. Saksije i vazne su također izabrane po ukusu i trendu. Dan se zaokružuje uz čitanje, slušanje muzike i pričanje. Ako su djeca mlađa od 12 godina, ona do 8 sati već spavaju u svojim krevetima, a starija djeca se također povlače u svoje sobe u 8, pa mogu još citati do 9. Tako roditelji imaju vrijeme za sebe i tradicionalnu ugodnost!

Još uvijek mi je smiješno kako se naša najmlađa kćerka bunila što mora da ide u krevet ili svoju sobu u 8 sati, pa je znala reći: “Ja znam šta će te vi sada reći, he he, napokon bez djece!”. Tačno tako! To je vrijeme kada roditelji sabiru iskustva od proteklog dana, ili vrijeme kada se dolazi i odlazi u goste.

I vrijeme kada se ide u goste ili se gosti primaju je također u 8 navečer. To su druženja uz kafu ili čaj sa jednim malim kolačićem, a poslije toga čaša vina sa nešto malo grickalica. Imati upaljen televizor tokom posjete je ovdje jako nekulturno!

Kako Nizozemci stvaraju ovu tipičnu atmosferu ugodnosti u domu?

Kao što znate, ne postoji standardni recept za druženje. Na sto možete staviti grickalice i upaliti svjećice i karaoke hitove koliko želite. Međutim, postoji nekoliko pravila, koja su presudna za Nizozemce koji uživaju u ugodnosti:

  • Po ukusu uređen prostor sa puno detalja
  • Specijalni čajevi, kafa, ili vino
  • Prijatno okruženje
  • Opuštanje i dobar osjećaj

Omiljena interpretacija slobodnog vremena ili ugodnost je biti ljubazan prema sebi. Tada, na trenutak, zaboravljamo brige i osjećamo se dobro u sebi. Da li to osjećamo sami na kauču tokom naše večeri ili u društvu drugih, nije važno. Riječ je o ugodnom osjećaju lakoće.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *