Search here...
TOP
Spiritualnost

Ho’oponopono –  Kako kultivirati unutarnji mir havajskom tehnikom opraštanja

Ho'oponopono tehnika

Vrijeme u kome trenutno živimo je poprilično haotično i sumorno. To sam uzimala kao razlog mom osjećaju, koji me držao jedno vrijeme. Imala sam uspjehe, bilo je momenata radosti, ali ipak se nisam osjećala potpuno smireno. Uočavala sam ljubomorne ljude oko sebe, vraćale su mi se sjećanja kada sam se osjećala iskorištenom u proslosti… Osjećala sam povremeno negativne emocije i pitala se odakle se javljaju. Nisam jednostavno znala otkuda. Čak ni ljetos na godišnjem odmoru nisam uspjela da osjetim istinski unutarnji mir.

Kao life coach, osjećam odgovornost za sebe i za svoje klijente. Stalno mi je bilo prisutno u glavi da se moram izvući i taj osjećaj što prije riješiti. Pitala sam se kako? Čarobni štapić nemam. Nisam ni svemoćna. Niti sam guru koji je prošao itekako duge procese samosvijesti. Intuitivno sam pogledom prelazila po mojim knjigama i bez razmišljanja sam uzela malu plavu knjižicu na kojoj je pisalo: “Ho’oponopono, drevna havajska tehnika opraštanja”.

Slučajnost ne postoji, kažu. U tom momentu mi je baš to trebalo. Drevan havajska tehnika opraštanja. To je jako jednostavna tehnika koja djeluje jako brzo. Puno problema ne možemo promijeniti, ili ne znamo gdje će nas naša želja ili plan odvesti. Ali, možemo da radimo na sebi uvijek!

Kada naučimo da radimo na sebi i naučimo da opraštamo mijenjamo sebe, svoju realnost i indirektno i svijet. Četiri sedmice sam upražnjavala Ho’oponopono tehniku i sa sigurnošću mogu reći da sam ponovo uspostavila harmoniju i sreću u svom životu.

Ho’oponopono je drevna havajska tehnika opraštanja i postizanja harmonije i sreće u životu. Dr. Ihaleakala Hew Len je ovu tehniku približio široj publici. Tehnika pomoću koje čistimo negativne programe u svom tijelu i umu, koji sadrže bolna sjećanja i negativna iskustva.

Ho’oponopono je tehnika koja proizlazi iz šamanističke spiritualnosti. U šamanizmu se pretpostavlja da je sve živo, da ima ‘dušu’ (i životinje, biljke, drveće, zemlja, voda, kamenje …). Tako da smo svi mi dio istog univerzalnog energetskog polja i promjena. Stanje jednog, dugoročno ili kratkoročno, utječe na stanje drugog.

Ho’oponopono je odličan alat za trenutke kada osjetimo bol, nepravdu, ljutnju, strah ili trenutke kada smo pod stresom, jer tada najviše ispašta naše samopoštovanje. Naše samopoštovanje se sastoji od misli, osjećaja i mišljenja koje imamo o sebi. To nije fiksna činjenica, jer ono što doživljavamo u svom životu i način na koji se nosimo s tim formira naše samopoštovanje.

Pročitajte i...  Kako oprostiti osobi koja nas je povrijedila

Svi posjedujemo magičnu moć i sposobnost da promijenimo svoje osjećaje u svakom trenutku, bez obzira šta se oko nas dešava. Ja mogu reći da sam naučila i sa Ho’oponopono još više učvrstila, da volim ovo što je SADA. Da prihvatim to što mi je dato, ali i sve što mi se nađe na putu. Poželjno i nepoželjno. Ho’oponopono je u havajskom rječniku definiran kao duhovno čišćenje i opraštanje. Ho’oponopono pomaže kroz, molitve, priznanje, pokajanje i opraštanje.

Prema Ho’oponopono, svi naši problemi proizlaze iz osjećaja i misli formiranih iz negativnih sjećanja i iskustava. Ne samo ono što doživljavamo sada već i iz naše prošlosti, nego čak i iz prošlosti naših predaka. Emocije su unutrašnja reakcija na određenu situaciju. To stvara osjećaj straha, radosti, ljubavi, tuge, iznenađenja, ili ljutnje.

Ho’oponopono uključuje početnu i završnu molitvu, priznavanje grešaka, pokajanje, oprost i obnavljanje odnosa. Ovaj zakon uzroka i posljedice prevladava u cijelom životu, (a, prema šamanima, sve je živo!) u svemiru. Glavna svrha ove metode je da se oslobodimo nesretnih, negativnih iskustava koja se ponavljaju iz sadašnjih i prošlih života. Molitve Ho’oponopono teže oslobađanju negativnosti, čime se postižu visoke vibracije u Univerzumu. U ovoj molitvi je bitno biti pošten i iskren prema sebi. Nije potrebno zaplitanje i poigravanjem s ličnim emocijama.

Kroz ovu duhovnu transformaciju, problemi gube moć i iscjeljenje i povratak harmoniji može početi. Ja ponavljam svoju molitvu četiri puta, ali svako može da čini to onoliko često koliko mu odgovara. Moja Ho’oponopono molitva:

“Očistiti, pročistiti, osloboditi, prekini i presjeci sve neželjene energije i vibracije koje sam stvorila, prikupila i prihvatila od početka mog postojanja do sada. Molim da se sve ove negativne, neželjene energije preobrazite u čistu, bijelu svjetlost i ljubav.”

Svako može da napravi svoju najbolju verziju. Lična varijanta koja odgovara njegovom vremenu i situaciji. Svrha života je da se vratimo ljubavi. Svake sekunde, svakog trenutka. Da bi se postigao ovaj cilj, svako ljudsko biće mora prepoznati da je 100% odgovorno za kreiranje svog života kakav je sada. Treba prihvatiti da naše misli određuju naš život kakav je sada. Problemi nisu ljudi, mjesta, okolnosti ili situacije, već kako mi mislimo i osjećamo o njima.

Pročitajte i...  Kako oprostiti osobi koja nas je povrijedila

Ho’oponopono’v glavni cilj je da stvorimo neograničene mogućnosti, bez sjećanja. Da budemo slobodni od ideja o tome kako mislimo da bi stvari trebale biti. U ovom stanju smo inspirisani životom koji zaista želimo da živimo. Dolazak u ovo stanje znači čišćenje negativnih programa u nama, kao što su nedostatak samopouzdanja, strah od neuspjeha, fobija ili stresa, u našem tijelu i umu.

Čišćenjem i opraštanjem prekidamo svoju vezu sa problemom. Čak i ako je to tuđi problem, čišćenjem i opraštanjem mijenjamo karmički zakon uzroka i posljedice. Bitno je da radimo na svojoj svijesti. Svijest je umjetnost da se nešto percipira ili doživi. Svijest se odnosi na iskustvo ili svijest o sebi i svojoj okolini.

Ho’oponopona molitva ima četiri magične fraze, četiri riječi koje treba bez prestanka ponavljati, poput mantre, dok se povezujemo s univerzalnom sviješću unutar i oko sebe:

  • Izvini…
  • Oprosti mi…
  • Volim te…
  • Hvala ti…

Ovo se može upražnjavati bilo kojim redoslijedom i može se ponoviti onoliko puta koliko smatramo potrebnim. Svako od nas može da ima svoju Ho’oponopono molitvu. Ne mora, ali možda postoji određena rečenica koja nam daje puno snage, ili za koju osjećamo da djeluje iscjeljujuće. Molitvu možemo da primjenjujemo u bilo koje doba dana u bilo kojoj situaciji.

Zbog užurbanog tempa života u trenucima kada emocije prevladavaju, ovo čišćenje nam savršeno može pomoći. Molitva se može snimiti na telefon i pustiti je sebi kada nam je potrebna i slijediti je. Najbolje je sjesti na mirno mjesto sa svojim mobilnim telefonom i slušalicama. Staviti noge na pod. Povezati se sa zemljom i sviješću oko sebe. Razmisliti šta želimo da očistimo i oprostimo.

Molitva:

“Ja sam ja…
Božiji mir i ljubav.
Opraštam sebi za svoje pogrešne percepcije,
opraštam svakom čovjeku, mjestu, okolnostima i događaju…
Ja izlazim iz praznine u svjetlost…”

Najvažnije od svega je da spoznamo da smo svi mi povezani, usprkos osjećaju odvojenosti ili usamljenosti. Upamtite, dovoljno je da ponavljamo i samo četiri riječi da se približimo sebi i jedni drugima: izvini, oprosti, volim te, hvala.

Pročitajte i...  Kako oprostiti osobi koja nas je povrijedila

Uz pomoć Ho’oponopono tehnike možemo da naučimo da prihvatimo teške veze i događaje iz prošlosti ili sadašnjosti, ali i da prihvatimo bezuvjetnu ljubav. Na taj način možemo sa sigurnošću pretvoriti neugodne situacije u lijepa iskustva.

Ja se sada opet osjećam mirnom, bez obzira šta se u svijetu i oko mene dešava. To sam postigla zahvaljujući Ho’oponopono tehnikom oproštaja. Osjećam se mirnom, ali se istovremeno osjećam i odgovornom za sve što je u mojoj realnosti. Sada znam da ja nisam za ništa kriva što se u svijetu dešava, ali sam odgovorna i mogu utjecati na sebe, moju familiju, prijatelje, moje klijente i vas čitaoce.

IZVINI
OPROSTI
VOLIM TE
HVALA

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *