Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Jedem malo, a debljam se – Kako je to moguće?

jedem-malo-a-debljam-se

Jeste li se ikada ovako osjećali? Jeste li čuli sebe kako izgovarate rečenice: “Gotovo ništa ne jedem i debljam se? Od same pomisli na hranu dobijem kilograme. I čaša vode me udeblja!”. Sjećam se perioda kada sam ja tako govorila.

Koliko ima istine u tome? Za rad našeg tijela potrebna nam je energija. Hrana je energija za naše tijelo. Uzimamo energiju u obliku hrane i trošimo je kroz aktivnosti poput disanje, cirkulacije krvi, dnevnih aktivnosti, vježbanja, za proizvodnju energije u našem tijelu, probavu.

Balans energije određuje našu tjelesnu težinu. Ako unosimo manje energije ( hrane) gubimo na težini, ako unosimo više dobivamo a težini. Naravno, tu su i faktori koji utječu na unos energije ( hrane ) i na njenu potrošnju.

Apetit, okruženje, količina utrošenih kalorija, okus, tekstura, psihološki faktori = bazalni metabolizam, vježbanje, dnevne obaveze. Zašto onda rečenica: “Jedem malo, a debljam se”? Upravo zato što je ideja “ jedem malo“ osobnog karaktera. Razmislite o tome.

Kada kažete “jedem malo”, što pritom mislite? 

– jedete manje nego normalno?
– jedete manje nego što su vam rekli?
– jedete manje nego što imate osjećaj da je ispravno?
– jedete manje od vaše procijenjene stope metabolizma?
– jedete manje od vaše stvarne stope metabolizma?

Koliko često “manje jedete”?

– jedete manje pri jednom obroku?
– jedete manje jedan dan u tjednu
– jedete manje svaki dan
– jedete manje skoro svaki dan, a druge dane previše.

Važno je pojasniti što to znači i dati si odgovore na ova pitanja. U većini vremena problem je u percepciji, kako mi opažamo koliko i kada jedemo. Mi ljudi loši smo u ispravnoj procjeni koliko hrane smo pojeli. I do 50 posto znamo pogriješiti u procjeni. Često mislimo da jedemo manje i trošimo više. Jednako je i s osobama koje žele dobiti kilograme samo obrnuto. One misle da jedu više, a troše manje.

Pročitajte i...  Zdrav stil življenja: Pravilo 80/20 u prehrani i životu

U današnje vrijeme kada su porcije sve veće i tanjuri su sve veći, mi izgubimo osjećaj za porciju i količinu hrane koja nam je potrebna. Postoje jednostavne metode kojima možete pratiti unos vaše hrane i uvjeriti se zavaravate li se ili vaš unos hrane je zaista nizak i ne gubite kilograme (u tom slučaju, preporuka je posjetiti svoga doktora.)

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment