Search here...
TOP
Ženska Energija

Kako Mjesec i faze mjesečnog ciklusa utječu na naš nivo energije i produktivnost

Kada pogledaš u noćno nebo on te gleda poput nježnog diva. Osjetiš li ga? Pitaš li se kako on nas vidi? Osjećaš li njegov ritam? Osim divnog ukrasa na nebu on je toliko toga. Poznato nam je da mjesec upravlja plimom i osekom. Upravlja i tjelesnim tekućinama. Utječe na snove i nesvjestan um.

Mjesec je ženski princip, koji je princip primanja, noći. Kako on odgovara nesvjesnom u čovjeku u trenutku kada se povežemo s mudrosti unutar nas, njegova mudrost se otvara u nama. Osjećamo njegov zov i možemo se prepustiti snazi koju nama mjesec daje, nama ženama kako bi uz njegovu podršku jednostavnije se kretali kroz dan, tjedan mjesec. U skladu s njim.

Sve više znanstvenih studija ukazuju na to da mjesec utječe na biologiju čovjeka. Thomas Wehr, psihijatar otkrio je da manično-depresivni ciklusi kod pacijenata s bipolarnim poremećajem osciliraju s mjesečevim gravitacijskim ciklusima (Izvor). Drugo istraživanje otkrilo je da je trajanje sna bilo kraće u blizini punog mjeseca i dulje za vrijeme mladog mjeseca.

Mjesec neminovno utječe i na naš menstrualni ciklus. Kada se uskladimo sa svojom prirodom, slavimo je kao svoj izvor snage možemo koristiti mudrost menstrualnog ciklusa. Zamislite da su vam majke i bake pričale o blagodatima ciklusa i prenosila vam svoja znanja i mudrost. Kakav bi vaš odnos s ciklusom bio u mladosti i sada? Kakav bi odnos s vašom mudrosti bio? Koliko bi vam se lakše bilo prepustiti? Umiriti. Prihvatiti. Povjerovati.

Ja znam da bi moj bio sasvim drugačiji. Bila bi to od starta snaga koju nosim u sebe, a ne nečega o čemu se ne govori, što se skriva i uzrok je boli i nelagode. Ono što nam je priroda namijenila kao dar, nekako se pretvorilo u teret i sramotu. Danas mi je prirodno je nazvati je mjesečnica. Godinama sam je zvala “Stvar” ili dobila sam “Stvari”. Objektivirala sam je. Distancirajući se od nje odbacila sam i dio sebe. Time i dio svoje moći. Koliko je žena još i danas naziva ‘stvari’?

S godinama, osim boli i mjesečne nelagode i sputanosti, počela sam primjećivati i druge stvari. Kako mi je tijelo aktivnije u nekom periodu. U drugom kako mi zadržava više vode i koža mi je masnije. Kako mi um je britkiji i sva sam puna elana, a onda i je potrebno povlačenje samovanje i introspekcija. A da, tu je i ono pospremanje. Zainteresirala sam se. Kakve veze ima mjesec i mjesečnica – osim u imenu? Kako iskoristiti kao podršku i u uskladiti se s njima?

Pročitajte i...  Kako ostvariti želje pomoću energija punog i mladog Mjeseca

Mjesec je naš saveznik. Ono poput dobrog velikog toplog oka koji nas neprestano prati. Mjesečnica je neiscrpan izvor znanja i sve promjene u tijelu koje nam ona donosi. Jer ona traje zapravo cijeli mjesec. Njeno djelovanje odvija se u fazama.

Sioux Rose u knjizi ‘Moon Dance: The Feminine Dimensions of Time’ navodi “Budući da su žene biološki usklađene s mjesecom, naša je sudbina da osjećamo cikličke promjene mjeseca putem naše mjesečnice. Ta ritmička usklađenost predstavlja ne nacrtano žensko kraljevstvo vremena. Božansko nasljeđe ostavljeno ženama.” Upravo tu naslijeđenu mudrost danas na inovativan način možemo koristiti za planiranje razdoblja rada i razdoblje odmora. Prateći svoju mjesečnicu.

Kako iskoristiti menstruacijski ciklus za usklađivanje s našom izvornom mudrošću, potrebom tijela i onog najdubljeg dijela nas? 

Od početka menstruacije do ovulacije energija nam je usmjerena prema van, u zamahu smo – kreativo, stvaralački. Prštimo novim idejama i entuzijazmom. Spremne smo na pomaganje drugima. U tom periodu spremamo se roditi nekoga, ili nešto. Ovo je vrijeme pogodno za započinjanje novih projekata. Tu imamo najviše energije za provesti ideje u djelo.

Sredina ciklusa: lakše shvaćamo i “plodnije smo” kao za nove ideje tako i za druge. Tada se osjećamo dobro u svome tijelu i zračimo. Ispuštamo feromone koji naglašavaju našu privlačnost drugima. Ovulacija je vrhunac mentalne i emocionalne kreativnosti.

Dani nakon ovulacije i prije menstruacije vrijeme su za obavljanje onih poslova koje radimo rutinski. To je vrijeme u kojem nam je jednostavnije biti udaljen od drugih i ne razmišljati puno. To je vrijeme kada nam je potrebno više odmora, malo da se povučemo i pospremimo onako ormare. Okrećemo se prema unutra i nesvjesno osjećamo da nešto iz naše dubine želi izaći van. Ovo je vrijeme u kojem se osvrćemo na napravljeno, reflektiramo. Što to trebamo promijeniti? Gdje se trebao prilagoditi? U zapadnom svijetu na ovo razdoblje se često se gleda kao na neproduktivno i loše.

Pročitajte i...  Šta položaj Meseca u horoskopu govori o našem životnom putu

Vrijeme prije menstruacije je vrijeme kada je onaj veo između našeg vidljivog svijeta i nevidljivog najtanji. znanstvenici u otkrili da je tada i pojačana komunikacija između lijeve i desne hemisfere mozga. Također da desna strana mozga koja se povezuje sa intuicijskim znanjem postaje aktivnija, dok aktivnost lijeve strane mozga opada. Prisutnije su suze i obratite pozornost na te suze one su značajne za vas. (Izvor: “Žensko tijelo ženska mudrost”, DR.C.Northrup)

Najvažnije vozilo koje imamo u ovom životu je naše tijelo. Idemo ga osjetiti. Sprijateljiti se s njim. Stvoriti odnos s njim. Zavoljeti ga. osjetiti svu mudrost koju nam ono daje. I ono koje dolazi iz našeg menstrualnog ciklusa. Uzmite dnevnik, vodite dnevnik menstrualnog ciklusa i aktivnosti i primijetite koliko se vaša produktivnost povećala i koliko se osjećate odmornije kada pratite prirodne tokove svoga tijela.

O Autoru

«

»

Leave a Comment