Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako odlučiti da li odustati ili nastaviti dalje

kako odluciti da li nastaviti dalje ili odustati

Već mnogo godina radim kao life coach (životni trener). Koliko god ja pomažem svojim klijentima, toliko i ja učim od njih. I oni i ja prolazimo kroz određene faze, ili bolje reći zajedno sazrijevamo. Bila mi je klijentica i požalila mi se da joj je naporna misao da mora istrajati u jednom svom cilju. Umorna je i iscrpljena od te neke trke. Sve joj je dosadilo!

Nikada ne odustaj od svojih želja!
Onaj ko ne odustaje pobjeđuje!
Yes, we can!

Ovo su početne lekcije u skoro svim motivacijskim treninzima. Ali, šta ako nam ipak ne ide? Šta sa nekim jako važnim prekretnicama? Od svih životnih odluka je možda ova odluka najteža:

Da li nastaviti pokušavati dalje, ili odustati? Da li poslije dugogodišnjeg ulaganja u nešto, ipak odustati i prihvatiti poraz?

I sama sam se našla par puta u svom životu pred ovim pitanjima. Promjena studija, odlazak od kuće, napuštanje naše zemlje… Ali, najteže od svega mi je bilo pitanje i donošenje odluke, da li se razvesti od mog bivšeg muža i time nanijeti bol i njemu i djetetu, ili se pokunjiti stisnuti zube za mir i zadovoljstvo drugih pa reći sebi, da ja to mogu, izdržat ću ?

Odgajana sam u stilu da ne smijem da odustajem i da idem linijom manjeg otpora. U glavi mi je tada konstantno odzvanjalo, ako se razvedem idem linijom manjeg otpora i to je moj poraz! Konstantno sam se pitala da li odustati od te neke lažne sigurnosti i prihvatiti poraz? Trebalo se suočiti sa obadvije familije, dobiti etikete ‘raspuštenica’ i odgajati dijete dalje u novoj situaciji.

Trebalo mi je puno mudrosti za ovu odluku, dok nisam slučajno pročitala priču iz grčke mitologije. Mit o Sizifu, koji se čitav život trudio popeti na vrh jedne visoke stijene i kada bi skoro bio na vrhu opet bi pao i tako bi se opet penjao, pa padao u nedogled… On nikada nije imao vremena da se malo zaustavi, da se pita da li ima druga opcija u njegovom životu, šta ako bi odustao od tog nedokučivog cilja?

Pročitajte i...  Kako da ostvarimo svoje ciljeve pomoću vizualizacije

Da li sam trebala nastaviti život kao Sizif i konstantno kao bez glave srljati ka nečemu što je bilo nedostižno? Mene je moja odluka koštala truda. Kada sam odustala ulagati u nešto što nije davalo dalje rezultate, to više nije bio pad i poraz, nego uspjeh!

U principu, ono što nam je u takvim situacijama najpotrebnije je mir i na momenat se zaustaviti, jer ako ne znamo naći sebi granicu u svim mogućnostima koje nam se nude gubimo put, sebe iscrpljujemo i nemamo više vjeru da ćemo uspjeti.

Ako ste ikada kupili neku skupu haljinu, obukli je jednom i zaključili da vam ipak ne odgovara, prihvatite poraz da je izbor haljine bio pogrešan i dajte je nekome. Ako je u pitanju prijateljstvo u koje ulažete trud i vrijeme, a ništa ne dobivate nazad, prihvatite poraz i pružite ljubav i prijateljstvo kome je potrebno.

Na pitanje da li odustati, ili nastaviti dalje – odgovor je jednostavan: odustati ako vam je cilj nedostupan!

Vaš cilj može baš biti da postignete to nedostižno, ali se pitajte da li ste s time sretni? Odgovor na pitanje da li ići dalje ili odustati, leži u vašoj odluci kako želite da živite svoj život.

Ako govorimo o životnim izborima, ne možemo govoriti ovaj izbor je dobar, a ovaj nije. Radi se o tome što želite. I pored svih mogućnosti koje nam život nudi i pored svih dragih ljudi oko nas, moramo od jednog dijela da se oprostimo. Ne treba se zamarati i zavaravati da sve moramo.

Izdržati i ići dalje je jako važno, ali otpustiti ono što nam je nedostižno je umjetnost življenja! Druga stvar koja je jako važna je zaustaviti sei i zamisliti nad gubitkom!
Novac koji ste uložili u nešto nepotrebno i izgubili ga, prijateljstvo ili ljubavna relacija kod koje nemamo uzvratnu energiju… 

Pročitajte i...  Kako održati motivaciju za rad na našim ciljevima

Ne prelazite tek tako preko gubitka. Priznajte sebi koliko vam je teško i koliko vas boli poraz. Priznajte sebi da vaš poraz nije bio bez veze, on je također dio onoga što smo mi. Ako ste odustali od jednog cilja, odustanite onda stvarno, ne na pola. Ono što smo investirali ostaje iza nas. Uzmite novi dan kao šansu za novi početak.

Kako onda naprijed? Kako znati ko smo i šta želimo biti? Prihvatiti poraz je teško, ali je istovremeno nova šansa! Svaki puta kada prihvatimo svoj poraz, imamo uvida šta nam više odgovara, ko smo mi i šta želimo biti. Ne radi se o tome šta ostavljamo iza sebe, nego šta smo naučili i šta od toga nosimo dalje sa sobom. Isto kao da iz mračnoga bioskopa opet izađemo na danjsko svjetlo.

Kako odustati od cilja i podvući liniju?

Odustati i prihvatiti poraz je rješenje, ako je naš cilj nedokučiv i ako mi od tog postizanja cilja nismo sretni.

Prvo:

Formulišite si riječima i zapišite šta vam je tačno poraz? Šta vam je u tom cilju bila želja, koliko ste energije i vremena za to ukoristili?

Drugo:

Ako ipak odlučite da idete dalje, šta su vam investicije koje još morate da uložite u narednoj godini koliko svog vremena želite da utrošite koliko vaše energije? Je li to vrijedno truda? Možete li taj cilj zaista postići?

Treće:

Imate li alternativu? Ako otpustite ovaj cilj, koje su vam druge mogućnosti i ciljevi?

Četvrto:

Odlučili ste odustati? Odustanite definitivno i skoncentrišite se na nove ciljeve!

Odustajanje od nekih naših ciljeva, to nije greška u karakteru, to je početak nove avanture koja nam nudi nove mogućnosti. U donošenju važnih životnih odluka, mnogo vam može pomoći rad sa Life Coach-em. Obratite mi se putem linkova u mom biu za informacije o privatnim coaching sesijama putem Skype-a, ili Zoom-a.

Pročitajte i...  Kako nam mindfulness može pomoći u postizanju ciljeva

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *