Search here...
TOP
Ljubav I Veze Savjeti Life Coacha

Kako održati ljubav i romantiku u braku

kako-ocuvati-ljubav-i-romantiku-u-braku

Na pragu smo 14.februara. Valentinovo, dan kada poneki partneri jedno drugome poklanjaju poklone i ekstra pažnju. Poneki opet ne pridaju uopšte pažnju tom danu, jer imaju svoje razloge. Obje strane su u pravu. Puno stvari u životu su pitanje izbora, pa također i slavljenje određenih datuma.

Koliko god Valentinovo postaje sve više komercijalan, lijepo je na momenat pobjeći iz svakodnevice i potruditi se imati jedan romantični dan ili veče sa svojim partnerom. Ili anonimno poslati jednu Valentajn kartu nekome ko vam se sviđa, a ne usuđete se učiniti korak dalje.

U zraku se osjeća ljubav. “Love is in the air”. Taj momenat zaljubljenosti nam svima godi, ali je samo momenat koji nije trajan. Ono što ostaje i traje u vezi između dva partnera je ljubav. Ona se uzajamno gradi i ne podrazumijeva se sama po sebi.

Ako u svojom zajedničkom životu ili braku koji traje više od jedne godine odjednom osjetite paniku da je ljubav prošla jer vas odjednom počinju nervirati sitnice kod partnera: kako ostaje kupatilo iza njega/nje, kako ostavlja garderobu, koliko pomaže u kući, ideje o finansijama, potreba za prijateljima, njegova/njena familija i mnogo drugih….

Ne brinite, imali ste sreću da vam je zaljubljenost tako dugo trajala. Sada je vrijeme da se gradi ljubav i čvrsta veza. 

Važne tačke uspjeha za sretnu vezu i brak:

NEZAVISNOST

Budite u vezi samostalni. Ne mislim finansijski, to zavisi od situacije. Mislim samostalni u smislu da jedno drugome dajete dovoljno slobode u svojim željama i kreativnosti Ne očekujte idealnog muža ili partnera jer i mi sami nismo idealni. Kritikama ništa ne postižemo, naprotiv samo se otuđujemo i zatvaramo u sebe.

EMOCIONALNO ZAJEDNIŠTVO

Jeste li zadovoljni sa svojim partnerom, sa svim njegovim/njenim kvalitetama i manama? Ne treba bježati od tog pitanja. Ono nam samo može donijeti rješenje, jer nas emotivno približava. Možete pokazati da volite svog partnera i da ga razumijete u njegovim/njenim nesigurnostima. Pričajte o svojim nesigurnostima. Ne stidite se svojih emocija. Kroz uzajamno dijeljenje emocija zajedno imate osjećaj pripadnosti.

IDENTITET

Ne zaboravite da su partneri svako za sebe . Našli smo se svako s drugim odgojem i načinom života, a odlučili da gradimo zajednički život. Moramo imati dovoljno samopouzdanja i vidjeti šta mi nudimo u zajedničkom životu i šta ima naš partner za ponuditi.

PREPIRKE

Možete li komunicirati zajedno ili dolazi i do prepirki? Prepirke ne moraju biti loš znak u vezi ili braku. Različitim razmišljanjima dolazimo do rješenja. Bitno je da možemo razgovarati tiho bez pravljenja još više problema. Bitno je da se problemi zajednički rješavaju.

INTIMNOST

Jeste li zadovoljni s intimnošću u vezi ili braku? Intimnost predstavlja jako bitan elemenat među partnerima. Moramo se osloboditi stida i predrasuda. Pažnja i nježnost su potreba iz psihičkog i fizičkog razloga za svaku osobu. Intimnost je nešto što godinama postaje ljepše, jer se partneri sve više upoznaju, zbližuju i dijele zajedničke tajne i momente.

PRIHVATITI PARTNERA

Prihvati partnera u potpunosti, onakve kakvi su on/ona, bez želje da želimo nešto promijeniti. Ako oba partnera prihvatite sve drugo sto je kod drugoga, imaju jako veliki faktor uspjeha, za sretnu vezu ili brak u rukama. Sačuvati vezu ili brak znači uzimanje i davanje uz veliku ljubav prema sebi i partneru.

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *